Kommunisták, fasiszták, focihuligánok és Fico: Pozsonyban ezrek tüntettek Matovič és a korlátozások ellen

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.18. 11:35

Volt petárdázás, üvegdobálás, a rendőrök könnygázt is bevetettek, de egy átlagos focimeccs utáni balhénál komolyabb atrocitás nem történt.

Kommunisták, fasiszták, focihuligánok és Fico: Pozsonyban ezrek tüntettek Matovič és a korlátozások ellen

November 17-e, a szabadságért és a demokráciáért folytatott harc napja, az egyik legfontosabb ünnepnap Szlovákiában: 1989-ben ezen a napon kezdődött a bársonyos forradalom, az a békés tömegtüntetésekkel kísért eseménysor, ami Csehszlovákiában a kommunista rendszer bukásához és a rendszerváltáshoz vezetett. Pozsony az egyik ikonikus helyszíne volt a bársonyos forradalomnak:

generációk meghatározó élménye volt a kulcscsomók zörgetése a demonstráló hatalmas tömegben.

Egy évvel ezelőtt, 2019. november 17-én, a bársonyos forradalom 30. évfordulóján újra hatalmas tömeg tüntetett Pozsonyban: a Kuciak-gyilkosság után alakult Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrált az országban uralkodó állapotok és korrupt politikai vezetés ellen. Akkor pár hónap volt még hátra a parlamenti választásokig, ami elé a szlovák közvélemény a rendszerváltáshoz hasonló várakozással nézett. A tavaszi választáson végül sikerült kormányt váltani, a baloldali-populista Fico-Pellegrini-kormány helyére jött a jobbközép-populista Igor Matovič, az épp akkor beütő koronavírus-járvány azonban felülírta a várakozásokat.

2020 novemberében Szlovákiában a koronavírus-járvány második hulláma miatt gyülekezési tilalom van érvényben, legfeljebb hat ember gyülekezhet közterületen. A november 17-i ünnepnapon szokásos hivatalos rendezvények idén elmaradtak, viszont országszerte több helyen is voltak nem engedélyezett demonstrációk Igor Matovič kormánya és a járványügyi korlátozások ellen. A három legnagyobb esemény Pozsonyban volt: a szabadságért és a demokráciáért való harc napján többek között

a járványügyi korlátozásokat a szabadságjogok súlyos korlátozásaként értelmezve tüntetett három helyszínen több nagyon különböző társaság.

1. Szokásos meccs utáni balhé focihuligánoktól

Focihuligánok a pozsonyi Főállomástól a Kormányhivatal épülete elé vonultak, ahol a meccsek utáni balhék koreográfiájának megfelelően petárdákkal, füstbombákkal és üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázt is használtak ellenük. 

2. Együtt a neonácik és a kommunisták

Az elnöki palota előtt a Mi Szlovákiánk pártelnöke, a nemrég az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt nem jogerősen négy év börtönre ítélt Marian Kotleba és párttársa, Milan Mazurek vezetésével tüntettek a szabadságért és lefasisztázták többször is a rendőröket. A tüntetésen a rendőrség őrizetbe vette a párt egyik parlamenti képviselőjét, a korábban rasszista indíttatású erőszakos bűncselekményért elítélt Andrej Medveckýt, mert az ellenállt az intézkedésnek. Az előzmények nem ismertek, Medvecký az intézkedés során kisebb sérüléseket szenvedett, de pár óra múlva a rendőrség szabadon engedte. Kotlebáék tüntetésén felszólalt Szlovákia Kommunista Pártjának elnöke, Jozef Hrdlička is.

3. Fico idén észrevette november 17-ét

A parlament elé a szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt szervezett megmozdulást, amin a szónok a Kuciak-gyilkosságba belebukott Robert Fico exkormányfő volt. Robert Fico, aki a karrierjét azzal kezdte, hogy 1987-ben belépett Csehszlovákia Kommunista Pártjába, és saját bevallása szerint 1989 november 17-ét „észre sem vette”, a 2020. november 17-i tüntetésen

bírálta Igor Matovič kormányát, a sajtót és a járványügyi intézkedéseket; méltatta a saját korábbi kormánya eredményeit; valamint az „emberarcú szocializmusról” szónokolt.

A három tüntetés résztvevői koraeste részben egyesültek: a focihuligánok átvonultak az elnöki palota elé Kotlebáékhoz, majd onnan a tömeg nagy része Ficoékhoz a parlamenthez. A becslések szerint a tüntetők összesen 10-15 ezren lehettek, és nem csupán az egyes pártok szimpatizánsai vettek részt rajtuk, hanem a tudósítások szerint sok a járványügyi intézkedésekkel és a kormány teljesítményével elégedett ember is az utcára vonult. 

A TÜNTETŐK VONULNAK A PARLAMENT FELÉ. KÉP FORRÁSA: MILAN UHRÍK - EUROPOSLANEC / FACEBOOK

A tüntetések kapcsán a jobbközép-liberális közvélemény a november 17-i ünnep meggyalázásáról beszél, Igor Matovič miniszterelnök – akinek a nagyszombati háza előtt szintén volt egy párfős tüntetés – a Facebookon reagált a tüntetésekre. Azt írta, nincs miért szégyenkezniük, pontosan azt teszik, amit a választások előtt ígértek: megtisztítják Szlovákiát. 

NYITÓKÉP: Robert Fico az ikonikus barna bőrdzsekijében szónokol a parlament előtt 2020. november 17-én. SMER-SD / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek