+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 18. szerda, 11:35
Volt petárdázás, üvegdobálás, a rendőrök könnygázt is bevetettek, de egy átlagos focimeccs utáni balhénál komolyabb atrocitás nem történt.

November 17-e, a szabadságért és a demokráciáért folytatott harc napja, az egyik legfontosabb ünnepnap Szlovákiában: 1989-ben ezen a napon kezdődött a bársonyos forradalom, az a békés tömegtüntetésekkel kísért eseménysor, ami Csehszlovákiában a kommunista rendszer bukásához és a rendszerváltáshoz vezetett. Pozsony az egyik ikonikus helyszíne volt a bársonyos forradalomnak:

 

generációk meghatározó élménye volt a kulcscsomók zörgetése a demonstráló hatalmas tömegben.

 

Egy évvel ezelőtt, 2019. november 17-én, a bársonyos forradalom 30. évfordulóján újra hatalmas tömeg tüntetett Pozsonyban: a Kuciak-gyilkosság után alakult Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrált az országban uralkodó állapotok és korrupt politikai vezetés ellen. Akkor pár hónap volt még hátra a parlamenti választásokig, ami elé a szlovák közvélemény a rendszerváltáshoz hasonló várakozással nézett. A tavaszi választáson végül sikerült kormányt váltani, a baloldali-populista Fico-Pellegrini-kormány helyére jött a jobbközép-populista Igor Matovič, az épp akkor beütő koronavírus-járvány azonban felülírta a várakozásokat.

 

2020 novemberében Szlovákiában a koronavírus-járvány második hulláma miatt gyülekezési tilalom van érvényben, legfeljebb hat ember gyülekezhet közterületen. A november 17-i ünnepnapon szokásos hivatalos rendezvények idén elmaradtak, viszont országszerte több helyen is voltak nem engedélyezett demonstrációk Igor Matovič kormánya és a járványügyi korlátozások ellen. A három legnagyobb esemény Pozsonyban volt: a szabadságért és a demokráciáért való harc napján többek között

 

a járványügyi korlátozásokat a szabadságjogok súlyos korlátozásaként értelmezve tüntetett három helyszínen több nagyon különböző társaság.

 

1. Szokásos meccs utáni balhé focihuligánoktól

 

Focihuligánok a pozsonyi Főállomástól a Kormányhivatal épülete elé vonultak, ahol a meccsek utáni balhék koreográfiájának megfelelően petárdákkal, füstbombákkal és üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázt is használtak ellenük. 

 

2. Együtt a neonácik és a kommunisták

 

Az elnöki palota előtt a Mi Szlovákiánk pártelnöke, a nemrég az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt nem jogerősen négy év börtönre ítélt Marian Kotleba és párttársa, Milan Mazurek vezetésével tüntettek a szabadságért és lefasisztázták többször is a rendőröket. A tüntetésen a rendőrség őrizetbe vette a párt egyik parlamenti képviselőjét, a korábban rasszista indíttatású erőszakos bűncselekményért elítélt Andrej Medveckýt, mert az ellenállt az intézkedésnek. Az előzmények nem ismertek, Medvecký az intézkedés során kisebb sérüléseket szenvedett, de pár óra múlva a rendőrség szabadon engedte. Kotlebáék tüntetésén felszólalt Szlovákia Kommunista Pártjának elnöke, Jozef Hrdlička is.

 

3. Fico idén észrevette november 17-ét

 

A parlament elé a szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt szervezett megmozdulást, amin a szónok a Kuciak-gyilkosságba belebukott Robert Fico exkormányfő volt. Robert Fico, aki a karrierjét azzal kezdte, hogy 1987-ben belépett Csehszlovákia Kommunista Pártjába, és saját bevallása szerint 1989 november 17-ét „észre sem vette”, a 2020. november 17-i tüntetésen

 

bírálta Igor Matovič kormányát, a sajtót és a járványügyi intézkedéseket; méltatta a saját korábbi kormánya eredményeit; valamint az „emberarcú szocializmusról” szónokolt.

 

A három tüntetés résztvevői koraeste részben egyesültek: a focihuligánok átvonultak az elnöki palota elé Kotlebáékhoz, majd onnan a tömeg nagy része Ficoékhoz a parlamenthez. A becslések szerint a tüntetők összesen 10-15 ezren lehettek, és nem csupán az egyes pártok szimpatizánsai vettek részt rajtuk, hanem a tudósítások szerint sok a járványügyi intézkedésekkel és a kormány teljesítményével elégedett ember is az utcára vonult. 

 

A TÜNTETŐK VONULNAK A PARLAMENT FELÉ. KÉP FORRÁSA: MILAN UHRÍK - EUROPOSLANEC / FACEBOOK

 

A tüntetések kapcsán a jobbközép-liberális közvélemény a november 17-i ünnep meggyalázásáról beszél, Igor Matovič miniszterelnök – akinek a nagyszombati háza előtt szintén volt egy párfős tüntetés – a Facebookon reagált a tüntetésekre. Azt írta, nincs miért szégyenkezniük, pontosan azt teszik, amit a választások előtt ígértek: megtisztítják Szlovákiát. 

 

NYITÓKÉP: Robert Fico az ikonikus barna bőrdzsekijében szónokol a parlament előtt 2020. november 17-én. SMER-SD / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás