Letartóztatták a leghatalmasabb szlovák oligarchát, tovább dől a dominó

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.02. 12:26

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Letartóztatták a leghatalmasabb szlovák oligarchát, tovább dől a dominó

Kedd délután a szlovák rendőrség letartóztatta Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport vezetőjét, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét és legbefolyásosabb vállalkozóját. Haščákot korrupcióval és pénzmosással vádolják; a letartóztatása összefügghet Szlovákia történetek egyik legnagyobb, „Gorilla”-ként ismert botrányával.

Mi az a Gorilla?

A „Gorilla” egy titkosszolgálati dokumentum, amit 2011-ben ismeretleneek feltöltöttek az internetre. A dokumentum Haščák és több politikus közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza (a dokumentum és a kibontakozó botrány a beszélgetések helyszínéül szolgáló lakás tulajdonosának csúfnevéről kapta a „Gorilla” elnevezést).

 

A leirat szerint a találkozókon főleg az akkori, jobbközép második Dzurinda-kormány magas beosztású képvielői vettek részt,

 

de járt a lakásban Robert Fico későbbi baloldali miniszterelnök is.

 

A dokumentum szerint a találkozókon gyakran esett szó a Dzurinda-kormány pártjainak – köztük az akkor még Bugár Béla vezette MKP-nak – és Fico Smer-SD-jének a finanszírozásáról; valamint arról, ahogy a kormánytisztviselők Haščáknak információkat adnak át – és fogadnak el kenőpénzt – a privatizálandó állami vagyonról, amik birtokában a vállalkozó manipulálni tudta a privatizáció folyamatát. 

Az ügyben 2012-ben vizsgálat indult, amit azóta sem zártak le.

A leirat hitelességét a benne említett politikusok és Haščák is megkérdőjelezték, maga a lehallgatás pedig a szlovák alkotmánybíróság 2012-es döntése értelmében törvényellenes volt. A leirat alapjául szolgáló hangfelvételekről semmit nem lehetett tudni – azt sem, hogy egyáltalán léteznek-e – egészen 2018-ig.

 

Az ekkor őrizetbe vett, a Kuciak-gyilkossággal megvádolt, majd felmentett, de más bűncselekmények miatt elítélt Marian Kočner nagyvállalkozó lakásában tartott házkutatáson kerültek elő a hangfelvételek (vagy azok másolatai), amik a rendőrségtől kiszivárogtak a sajtóhoz. A 39 órányi hanganyagot a Kuciak-gyilkoság felgöngyölítésén összehangoltan együttműködő sajtó dolgozta fel, és bebizonyosodott: a leirat megfelel a hanganyagnak.

Megtisztulás

A Gorilla-ügyben most annak köszönhetően történt áttörés, hogy a Kuciak-gyilkosság után megindult, majd a februári kormányváltással új lendületet kapó megtisztulási folyamat az igazságszolgáltatásban még mindig tart: hónapok óta rendszeresek a letartóztatások, bírók, ügyészek, a rendőrség teljes volt vezetése került rács mögé; és még októberben letartóztatták a Gorilla-ügyet felügyelő különleges ügyészt, Dušan Kováčikot is,

 

aki a vádak szerint éveken keresztül akadályozta az ügy kivizsgálását.

 

Jaroslav Haščák a politikai és a gazdasági élet közvetlen befolyásolásán kívül a médiában is igyekezett pozíciókat szerezni: 2014-ben a Penta befektetői csoport bevásárolta magát a legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME kiadójába. Az újság szerkesztőségének nagy része akkor felállt és megalapította a Denník N-t – erről maga a főszerkesztő, Matúš Kostolný mesélt nekünk a vele készült interjúnkban. Az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót kiadó vállalat is a Penta száz százalékos tulajdonában van.

Újabb letartóztatások

Szlovákiában a cikkünk megjelenésének pillanatában is összehangolt rendőrségi akció folyik:

 

a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a szlovák titkosszolgálat volt vezetőjénél és a Pénzügyi Felügyelet korábbi magasrangú beosztottjainál razziázik; de a gyanúsítottak között van az azóta szintén letartóztatott korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart váltó előző rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is (ő épp külföldön tartózkodik, a Denník N szerint már hazafelé tart, és hajlandó bemenni a kihallgatásra). 

A rendőrség volt vezetésének, különösen Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitánynak a letartóztatása után a szlovák sajtó feltette a kérdést,

 

hogy vajon Robert Fico exminiszterelnök lesz-e a következő a sorban.

 

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével most újra felmerül ugyanez a kérdés. 

 

NYITÓKÉP: Kauza Gorila - Korupcia na Slovensko / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek