+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. december 2. szerda, 12:26
Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Kedd délután a szlovák rendőrség letartóztatta Jaroslav Haščákot, a Penta befektetési csoport vezetőjét, Szlovákia egyik leggazdagabb emberét és legbefolyásosabb vállalkozóját. Haščákot korrupcióval és pénzmosással vádolják; a letartóztatása összefügghet Szlovákia történetek egyik legnagyobb, „Gorilla”-ként ismert botrányával.

 

Mi az a Gorilla?

 

A „Gorilla” egy titkosszolgálati dokumentum, amit 2011-ben ismeretleneek feltöltöttek az internetre. A dokumentum Haščák és több politikus közötti, a szlovák titkosszolgálat által 2005-2006-ban lehallgatott beszélgetések leiratát tartalmazza (a dokumentum és a kibontakozó botrány a beszélgetések helyszínéül szolgáló lakás tulajdonosának csúfnevéről kapta a „Gorilla” elnevezést).

 

A leirat szerint a találkozókon főleg az akkori, jobbközép második Dzurinda-kormány magas beosztású képvielői vettek részt,

 

de járt a lakásban Robert Fico későbbi baloldali miniszterelnök is.

 

A dokumentum szerint a találkozókon gyakran esett szó a Dzurinda-kormány pártjainak – köztük az akkor még Bugár Béla vezette MKP-nak – és Fico Smer-SD-jének a finanszírozásáról; valamint arról, ahogy a kormánytisztviselők Haščáknak információkat adnak át – és fogadnak el kenőpénzt – a privatizálandó állami vagyonról, amik birtokában a vállalkozó manipulálni tudta a privatizáció folyamatát. 

 

Az ügyben 2012-ben vizsgálat indult, amit azóta sem zártak le.

 

A leirat hitelességét a benne említett politikusok és Haščák is megkérdőjelezték, maga a lehallgatás pedig a szlovák alkotmánybíróság 2012-es döntése értelmében törvényellenes volt. A leirat alapjául szolgáló hangfelvételekről semmit nem lehetett tudni – azt sem, hogy egyáltalán léteznek-e – egészen 2018-ig.

 

Az ekkor őrizetbe vett, a Kuciak-gyilkossággal megvádolt, majd felmentett, de más bűncselekmények miatt elítélt Marian Kočner nagyvállalkozó lakásában tartott házkutatáson kerültek elő a hangfelvételek (vagy azok másolatai), amik a rendőrségtől kiszivárogtak a sajtóhoz. A 39 órányi hanganyagot a Kuciak-gyilkoság felgöngyölítésén összehangoltan együttműködő sajtó dolgozta fel, és bebizonyosodott: a leirat megfelel a hanganyagnak.

 

Megtisztulás

 

A Gorilla-ügyben most annak köszönhetően történt áttörés, hogy a Kuciak-gyilkosság után megindult, majd a februári kormányváltással új lendületet kapó megtisztulási folyamat az igazságszolgáltatásban még mindig tart: hónapok óta rendszeresek a letartóztatások, bírók, ügyészek, a rendőrség teljes volt vezetése került rács mögé; és még októberben letartóztatták a Gorilla-ügyet felügyelő különleges ügyészt, Dušan Kováčikot is,

 

aki a vádak szerint éveken keresztül akadályozta az ügy kivizsgálását.

 

Jaroslav Haščák a politikai és a gazdasági élet közvetlen befolyásolásán kívül a médiában is igyekezett pozíciókat szerezni: 2014-ben a Penta befektetői csoport bevásárolta magát a legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME kiadójába. Az újság szerkesztőségének nagy része akkor felállt és megalapította a Denník N-t – erről maga a főszerkesztő, Matúš Kostolný mesélt nekünk a vele készült interjúnkban. Az egyetlen szlovákiai magyar napilapot, az Új Szót kiadó vállalat is a Penta száz százalékos tulajdonában van.

 

Újabb letartóztatások

 

Szlovákiában a cikkünk megjelenésének pillanatában is összehangolt rendőrségi akció folyik:

 

a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) a szlovák titkosszolgálat volt vezetőjénél és a Pénzügyi Felügyelet korábbi magasrangú beosztottjainál razziázik; de a gyanúsítottak között van az azóta szintén letartóztatott korábbi országos rendőrfőkapitányt, Tibor Gašpart váltó előző rendőrfőkapitány, Milan Lučanský is (ő épp külföldön tartózkodik, a Denník N szerint már hazafelé tart, és hajlandó bemenni a kihallgatásra). 

 

A rendőrség volt vezetésének, különösen Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitánynak a letartóztatása után a szlovák sajtó feltette a kérdést,

 

hogy vajon Robert Fico exminiszterelnök lesz-e a következő a sorban.

 

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével most újra felmerül ugyanez a kérdés. 

 

NYITÓKÉP: Kauza Gorila - Korupcia na Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás