Szlovák rendőrségi belharc: indokolatlan volt a korrupciós ügyeket kivizsgáló nyomozók letartóztatása

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.22. 14:46

Folytatódik a szlovák rendvédelmi szervek egymás ellen dolgozó egységeinek fordulatos sagája, a reflektorfénybe ezúttal egy hazugságvizsgálat került, és megtörni látszik a „sötét erők” nyerő szériája.

Szlovák rendőrségi belharc: indokolatlan volt a korrupciós ügyeket kivizsgáló nyomozók letartóztatása

Csütörtökön került nyilvánosságra a pozsonyi kerületi bíróság döntésének indoklása, ami alapján még október elején szabadon engedték a NAKA, a szlovák rendőrség különleges egységének két héttel korábban letartóztatott négy nyomozóját.

A nyomozók az előző, a szociálpopulsta Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) párt által vezetett kormányhoz kötődő nagy korrupciós ügyeken dolgoztak. A NAKA nyomozóit a rendőrség belső ellenőrzése, ÚIS tartóztatta le azért, mert azok épp az ÚIS tagjainak letartóztatására készültek:

  • a NAKA szerint az ÚIS azért dolgozott ellenük, hogy ellehetetlenítse a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását;
  • az ÚIS szerint viszont a NAKA manipulálta az ezekhez kapcsolódó tanúvallomásokat, és azért dolgozott az ÚIS ellen, hogy az ne tudja lebuktatni őket.

A pozsonyi kerületi bíróság indoklása szerint azonban a NAKA nyomozói semmi törvénytelent nem követtek el. A bizonyítékok, ami alapján a járási ügyészség letartóztatta őket, a bíróság indoklása szerint egyáltalán nem támasztják alá, hogy a nyomozók manipulálták volna a tanúvallomásokat.

Ezt az ügyészség a NAKA nyomozóinak a titkosszolgálat, a SIS által lehallgatott megbeszélésére alapozta, ahol a nyomozók – az ügyészség szerint – arról egyeztettek, hogy milyen konstruált tények alapján indítsák el a büntetőeljárást az ÚIS ellen. A kerületi bíróság szerint azonban nem ez történt: a nyomozók nem formális beszélgetést folytatva állították össze az eljárás megindításáról szóló határozat szövegét, és azt konkrét operatív információkra alapozták.

Ezzel a bíróság egyúttal azt is kimondta, hogy a NAKA gyanúja az ÚIS ellen megalapozott volt.

A NAKA négy nyomozója mellett szeptemberben az ÚIS letartóztatta a saját ideigelenes vezetőjét is, mert az együttműködött a NAKA-val; a kerületi bíróság őt is szabadon engedte.

A rendőrségi belháború akkor kezdődött, amikor márciusban a NAKA korrupció gyanújával letartóztatta a szlovák titkosszolgálat, a SIS vezetőjét, az egyik jobboldali populista kormánypárt, a Sme rodina (Család Vagyunk) által delegált és ahhoz több szálon kötődő Vladimír Pčolinskýt. A szlovák média szerint ő indította el a rendőrségi belháborút azzal, hogy a SIS információkkal látta el az ÚIS-t a tanúvallomások NAKA általi állítólagos manipulálásáról.

Egy nem perdöntő hazugságvizsgálat

A NAKA, az ÚIS és a SIS belső harcába egy újabb szerv szállt be, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBÚ).

A többek között személyek és szervezetek átvilágítással foglalkozó hivatal végezte el az ÚIS NAKA ellen dolgozó egysége vezetőjének, Diana Santusovának a hazugságvizsgálatát.

Santusová átment a vizsgálaton;

ezt a tényt azóta Robert Fico egykori miniszterelnök is hangoztatja, mint annak a bizonyítékát, hogy az ÚIS megalapozottan vizsgálta a tanúvallomásokat manipuláló NAKA-t.

A NAKA által vizsgált korrupciós ügyek pont Fico kormányzásához kapcsolódnak; 2020 őszén a rendőrség korábbi teljes vezetését letartóztatták – Fico pedig nyíltan kiállt a letartóztatott rendőrfőnökök, Tibor Gašpar és Milan Lučanský mellett. Utóbbi decemberben öngyilkos lett a börtönben; Fico szerint Lučanský a jelenlegi rendszer áldozata lett és megpróbált belőle a meggyilkolt Ján Kuciak oknyomozó újságíróhoz hasonló mártírt faragni.

Santusová Fico által is bizonyító erejűnek tartott hazugságvizsgálatával azonban több probléma is van.

A vizsgálat már hónapok óta napirenden volt a rendőrség alá tartozó kriminalisztikai intézetben, ahol az ilyen jellegű vizsgálatokat végzik, de Santusová egészségügyi okokra hivatkozva több alkalommal is visszakozott. Végül szokatlan módon a Nemzetbiztonsági Hivatalban végezték el a vizsgálatot úgy, hogy a kérdések összeállításába nem vonták be a kriminalisztikai intézet munkatársait. A kérdések nem is érintették a NAKA elleni vizsgálat konkrét ügyét, Santusovának általános kérdésekre kellett válaszolnia. A szlovák sajtó ezt úgy értelmezi, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal is beszállt a rendőrség belháborújába – egy közleményt is kiadott arról, hogy Santusová hazugságvizsgálata rendben volt –, méghozzá az ÚIS oldalán.

Közben magas rangú volt titkosszolga és volt rendőr ügyében született ítélet

Csütörtökön a Különleges Büntetőbíróság ítéletet hozott a titkosszolgálat (SIS) kémelhárítási vezetőjének, Peter Gašparovičnak és társának, Ladislav Vičan volt rendőrnek az ügyében.

A bíróság mindkettőjüket bűnösnek találta kenőpénz elfogadásának vádjában:

még 2018-ban 200 ezer eurót (72 millió forintot) vettek át egy vállalkozótól, hogy elintézzék állam által zárolt vagyonának a visszaszerzését.

A bíróság Gašparovičot nem jogerősen 11 év letöltendő börtönbüntetésre és 50 ezer eurós (18 millió forintos) pénzbüntetésre, Vičant pedig 10 év börtönbüntetésre és 40 ezer eurós (14 millió forintos) pénzbüntetésre ítélte, és a Volkswagen Touaregjét is lefoglalta.

A tárgyalás szokatlan momentuma volt, hogy az ítélethirdetés előtt az utolsó pillanatban az ÚIS (a rendőrség belső ellenőrzése) beküldött egy új bizonyítékot.

Az ÚIS-t erre sem a védelem, sem az ügyészség nem kérte, önszántából próbált meg beavatkozni a per kimenetelébe.

A beküldött bizonyíték egy hangfelvétel volt a kenőpénzt átadó vállalkozó hangjával; a felvételt a rendőrségi belharcok egyik központi figurája, Peter Petrov készítette. Petrov egy másik korrupciós ügyben meggyanúsított vállalkozó, ő vett rá több a rendőrséggel együttműködő tanút a hamis tanúzásra, és az ÚIS szerint ezt a NAKA nyomozóival együttműködve tette.

A bíróság végül az utolsó pillanatban beesett bizonyítékot nem vette figyelembe. 

A „sötét erők” újra vesztésre állnak?

A rendőrségi belharc egyik következménye volt, hogy augusztus végén lemondott az országos rendőrfőkapitány, Peter Kovařík – őt hivatali visszaéléssel gyanúsítják, mert nyáron beavatkozott az ÚIS egyik akciójába –, az új ideiglenes rendőrfőkapitány pedig a magyar nemzetiségű Hamran István lett.

Ő nevezi rendszeresen „sötét erőknek” azokat a folyamatokat és a mögöttük álló, nem néven nevezett személyeket, akik igyekeznek akadályozni a nagy korrupciós ügyek kivizsgálását.

Hamran nem sokkal azt követően lépett hivatalba, hogy a főügyészség megszüntette az eljárást a SIS vezetője, Vladimír Pčolinský és a gyanú szerint őt lefizető vállalkozó, valamint a Szlovákia történetének legnagyobb korrupciós ügyéhez, a Gorilla-ügyhöz közóthető oligarcha, Jaroslav Haščák ellen; majd letartóztatták a NAKA nyomozóit. Hamran akkor a Denník N-nek adott interjújában azt mondta, épp a maffia áll nyerésre.

A NAKA nyomozóinak szabadon engedése, és főleg annak indoklása; a korábbi különleges ügyész elítélése; valamint Gašparovoč és Vičan elítélése azonban újra lendületet adhat a korrupciós ügyek kivizsgálásának.

NYITÓKÉP: Polícia Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek