+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. szeptember 3. csütörtök, 11:37
A bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marian Kočner rendelte meg a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását, amely ügybe politikusok is belebuktak. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott. Kočner egy másik, értékpapír-hamisítás miatti elítélésének köszönhetően börtönben marad.

A szlovák Különleges Büntetőbíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított nagyvállalkozót, Marian Kočnert és a gyilkosság kitervelésével és a Kočner és a gyilkosok közötti közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott.

 

Az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai földindulását okozta Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása. A gyilkosságot tömegtüntetések követték, Robert Fico akkori szociálpopulista miniszterelnök lemondásra kényszerült, az óriási nemzetközi médiafigyelem és a hazai nyilvánosság hatalmas nyomására az ügyet nem lehetett elsikálni.

 

Hamar a nyomozás fókuszába került Marian Kočner nagyvállalkozó, akinek az ügyeivel Ján Kuciak több cikkben foglalkozott, és akit korábban Kočner meg is fenyegetett.

 

A nyomozás során sikerült feltörni Kočner kódolt telefonos üzenetváltásait. Ez alapján a nyomozók feltérképezték a vállalkozó kapcsolati hálóját, ami az igazságszolgáltatás legfelsőbb köréig, ügyészekig és bírákig ért, valamint a Kuciak meggyilkolását előkészítő személyt és magukat a gyilkosság elkövetőit is sikerült beazonosítani. Több közvetett jel mutatott arra is, hogy Kočner kapcsolatban volt a kormány vezetésével, magával a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel is. 

 

Kočnert és a gyilkosság végrehajtóit vád alá helyezték, a bírósági tárgyalás 2020. január 19-én kezdődött, nem sokkal a február végi parlamenti választások előtt. A Kuciak-gyilkosság nyomán kialakult elégedetlenséghullám miatt az addigi kormánykoalíció pártjai, azaz a Smer, az SNS és a magyar-szlovák közös párt, az akkor még Bugár Béla vezette Híd belebuktak a választásba, amit az ellenzék nyert meg, és alakított kormányt Igor Matovič korrupcióellenes pártszövetségének vezetésével. 

 

Robert Fico pártjának meggyengülése és kibukása a parlamentből az egyik katartikus esemény a Kuciak-gyilkosság miatt felháborodottak számára, a másik katartikus eseményként pedig Kočnernek és feltételezett bűntársainak elítélése lett volna a várakozásuk szerint.

 

Az ítélethirdetés eredetileg 2020. augusztus 4-re volt kitűzve, viszont azt a bíróság váratlanul elnapolta. Az okokról azóta csak találgatások folynak, a legvalószínűbb, hogy mivel a Kočner ellen szóló bizonyítékok közvetettek (a feltört chatüzenetek sem számítanak közvetlen bizonyítéknak), az ítéletet hozó szenátus tagjai nem látták egyhangúan kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot.

 

A szeptember 3-ra halasztott ítélethirdetésen kiderült: a bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marián Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását. Felmentették Kočner társát, Alena Zsuzsovát is, aki a vád szerint közvetített Kočner és a gyilkosok között.

 

Szabadlábra azonban egyikük sem kerül: Kočnert már korábban elítélték egy gazdasági bűncselekmény miatt, Zsuzsovát pedig egyéb gyilkosságokra való előkészülettel gyanúsítják.

 

A gyilkosság előkészítésében közvetítőként segédkező, és a rendőrséggel a nyomozás során együttműködő Andruskó Zoltánt már korábban 16 év börtönre ítélték. Miroslav Marček, a gyilkosság elkövetője beismerő vallomást tett, és még áprilisban 23 év börtönbüntetést kapott. A gyilkosságban segédkező Tomáš Szabót 25 év börtönre ítélték. Ez az elsőfokú ítélet, tehát nem jogerős, az ügyészség még fellebbezhet.

 

Az ítéletre sorra születnek a reakciók

 

„Úgy tűnik, a gyilkosság nyilvánvaló kitervelői kicsúsznak az igazságszolgáltatás karmai közül … bízzunk benne, hogy az igazság mindkettőjüket utoléri” – reagált Igor Matovič miniszterelnök a Facebookon.

 

Zuzana Čaputovát, Szlovákia elnökét sokkolta az ítélet. Tiszteletben tartja azt, de bízik benne, hogy az igazság keresése folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon.

 

Demokratikus országokban az igazságosság elérésének egyetlen módja, ha tiszteletben tartjuk a független bíróság döntéseit. Az eltérő vélemények és az ítéletek által felkorbácsolt érzelmek természetesek, de nem helyettesíthetik a bírók felelősségét, amit a döntéseikért vállalnak – írja Peter Pellegrini exminiszterelnök új pártja, a HLAS - Sociálna demokracia a Facebookon. 

 

NYITÓKÉP: Marian Kočner a bíróságon a korábbi, értékpapír-hamisítási ügyében. Fotó: Ivestigace.cz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás