Kuciak-gyilkosság: teljesen más ítélet született, mint amire egész Szlovákia várt

Szerző: Renczes Ágoston
2020.09.03. 11:37

A bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marian Kočner rendelte meg a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását, amely ügybe politikusok is belebuktak. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott. Kočner egy másik, értékpapír-hamisítás miatti elítélésének köszönhetően börtönben marad.

Kuciak-gyilkosság: teljesen más ítélet született, mint amire egész Szlovákia várt

A szlovák Különleges Büntetőbíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított nagyvállalkozót, Marian Kočnert és a gyilkosság kitervelésével és a Kočner és a gyilkosok közötti közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott.

Az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai földindulását okozta Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása. A gyilkosságot tömegtüntetések követték, Robert Fico akkori szociálpopulista miniszterelnök lemondásra kényszerült, az óriási nemzetközi médiafigyelem és a hazai nyilvánosság hatalmas nyomására az ügyet nem lehetett elsikálni.

Hamar a nyomozás fókuszába került Marian Kočner nagyvállalkozó, akinek az ügyeivel Ján Kuciak több cikkben foglalkozott, és akit korábban Kočner meg is fenyegetett.

A nyomozás során sikerült feltörni Kočner kódolt telefonos üzenetváltásait. Ez alapján a nyomozók feltérképezték a vállalkozó kapcsolati hálóját, ami az igazságszolgáltatás legfelsőbb köréig, ügyészekig és bírákig ért, valamint a Kuciak meggyilkolását előkészítő személyt és magukat a gyilkosság elkövetőit is sikerült beazonosítani. Több közvetett jel mutatott arra is, hogy Kočner kapcsolatban volt a kormány vezetésével, magával a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel is. 

Kočnert és a gyilkosság végrehajtóit vád alá helyezték, a bírósági tárgyalás 2020. január 19-én kezdődött, nem sokkal a február végi parlamenti választások előtt. A Kuciak-gyilkosság nyomán kialakult elégedetlenséghullám miatt az addigi kormánykoalíció pártjai, azaz a Smer, az SNS és a magyar-szlovák közös párt, az akkor még Bugár Béla vezette Híd belebuktak a választásba, amit az ellenzék nyert meg, és alakított kormányt Igor Matovič korrupcióellenes pártszövetségének vezetésével. 

Robert Fico pártjának meggyengülése és kibukása a parlamentből az egyik katartikus esemény a Kuciak-gyilkosság miatt felháborodottak számára, a másik katartikus eseményként pedig Kočnernek és feltételezett bűntársainak elítélése lett volna a várakozásuk szerint.

Az ítélethirdetés eredetileg 2020. augusztus 4-re volt kitűzve, viszont azt a bíróság váratlanul elnapolta. Az okokról azóta csak találgatások folynak, a legvalószínűbb, hogy mivel a Kočner ellen szóló bizonyítékok közvetettek (a feltört chatüzenetek sem számítanak közvetlen bizonyítéknak), az ítéletet hozó szenátus tagjai nem látták egyhangúan kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot.

A szeptember 3-ra halasztott ítélethirdetésen kiderült: a bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marián Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását. Felmentették Kočner társát, Alena Zsuzsovát is, aki a vád szerint közvetített Kočner és a gyilkosok között.

Szabadlábra azonban egyikük sem kerül: Kočnert már korábban elítélték egy gazdasági bűncselekmény miatt, Zsuzsovát pedig egyéb gyilkosságokra való előkészülettel gyanúsítják.

A gyilkosság előkészítésében közvetítőként segédkező, és a rendőrséggel a nyomozás során együttműködő Andruskó Zoltánt már korábban 16 év börtönre ítélték. Miroslav Marček, a gyilkosság elkövetője beismerő vallomást tett, és még áprilisban 23 év börtönbüntetést kapott. A gyilkosságban segédkező Tomáš Szabót 25 év börtönre ítélték. Ez az elsőfokú ítélet, tehát nem jogerős, az ügyészség még fellebbezhet.

Az ítéletre sorra születnek a reakciók

„Úgy tűnik, a gyilkosság nyilvánvaló kitervelői kicsúsznak az igazságszolgáltatás karmai közül … bízzunk benne, hogy az igazság mindkettőjüket utoléri” – reagált Igor Matovič miniszterelnök a Facebookon.

Zuzana Čaputovát, Szlovákia elnökét sokkolta az ítélet. Tiszteletben tartja azt, de bízik benne, hogy az igazság keresése folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon.

Demokratikus országokban az igazságosság elérésének egyetlen módja, ha tiszteletben tartjuk a független bíróság döntéseit. Az eltérő vélemények és az ítéletek által felkorbácsolt érzelmek természetesek, de nem helyettesíthetik a bírók felelősségét, amit a döntéseikért vállalnak – írja Peter Pellegrini exminiszterelnök új pártja, a HLAS - Sociálna demokracia a Facebookon. 

NYITÓKÉP: Marian Kočner a bíróságon a korábbi, értékpapír-hamisítási ügyében. Fotó: Ivestigace.cz / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek