+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2020. szeptember 3. csütörtök, 11:37
A bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marian Kočner rendelte meg a szlovák oknyomozó újságíró meggyilkolását, amely ügybe politikusok is belebuktak. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott. Kočner egy másik, értékpapír-hamisítás miatti elítélésének köszönhetően börtönben marad.

A szlovák Különleges Büntetőbíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette a Kuciak-gyilkosság megrendelésével gyanúsított nagyvállalkozót, Marian Kočnert és a gyilkosság kitervelésével és a Kočner és a gyilkosok közötti közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsovát. A gyilkosság egyik elkövetőjét már korábban 23 év börtönre ítélték, a másik elkövető most 25 év börtönt kapott.

 

Az utóbbi évek legnagyobb belpolitikai földindulását okozta Szlovákiában Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová 2018-as meggyilkolása. A gyilkosságot tömegtüntetések követték, Robert Fico akkori szociálpopulista miniszterelnök lemondásra kényszerült, az óriási nemzetközi médiafigyelem és a hazai nyilvánosság hatalmas nyomására az ügyet nem lehetett elsikálni.

 

Hamar a nyomozás fókuszába került Marian Kočner nagyvállalkozó, akinek az ügyeivel Ján Kuciak több cikkben foglalkozott, és akit korábban Kočner meg is fenyegetett.

 

A nyomozás során sikerült feltörni Kočner kódolt telefonos üzenetváltásait. Ez alapján a nyomozók feltérképezték a vállalkozó kapcsolati hálóját, ami az igazságszolgáltatás legfelsőbb köréig, ügyészekig és bírákig ért, valamint a Kuciak meggyilkolását előkészítő személyt és magukat a gyilkosság elkövetőit is sikerült beazonosítani. Több közvetett jel mutatott arra is, hogy Kočner kapcsolatban volt a kormány vezetésével, magával a miniszterelnökkel és a belügyminiszterrel is. 

 

Kočnert és a gyilkosság végrehajtóit vád alá helyezték, a bírósági tárgyalás 2020. január 19-én kezdődött, nem sokkal a február végi parlamenti választások előtt. A Kuciak-gyilkosság nyomán kialakult elégedetlenséghullám miatt az addigi kormánykoalíció pártjai, azaz a Smer, az SNS és a magyar-szlovák közös párt, az akkor még Bugár Béla vezette Híd belebuktak a választásba, amit az ellenzék nyert meg, és alakított kormányt Igor Matovič korrupcióellenes pártszövetségének vezetésével. 

 

Robert Fico pártjának meggyengülése és kibukása a parlamentből az egyik katartikus esemény a Kuciak-gyilkosság miatt felháborodottak számára, a másik katartikus eseményként pedig Kočnernek és feltételezett bűntársainak elítélése lett volna a várakozásuk szerint.

 

Az ítélethirdetés eredetileg 2020. augusztus 4-re volt kitűzve, viszont azt a bíróság váratlanul elnapolta. Az okokról azóta csak találgatások folynak, a legvalószínűbb, hogy mivel a Kočner ellen szóló bizonyítékok közvetettek (a feltört chatüzenetek sem számítanak közvetlen bizonyítéknak), az ítéletet hozó szenátus tagjai nem látták egyhangúan kétséget kizáróan bizonyítottnak, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot.

 

A szeptember 3-ra halasztott ítélethirdetésen kiderült: a bíróság nem látja bizonyítottnak, hogy Marián Kočner rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását. Felmentették Kočner társát, Alena Zsuzsovát is, aki a vád szerint közvetített Kočner és a gyilkosok között.

 

Szabadlábra azonban egyikük sem kerül: Kočnert már korábban elítélték egy gazdasági bűncselekmény miatt, Zsuzsovát pedig egyéb gyilkosságokra való előkészülettel gyanúsítják.

 

A gyilkosság előkészítésében közvetítőként segédkező, és a rendőrséggel a nyomozás során együttműködő Andruskó Zoltánt már korábban 16 év börtönre ítélték. Miroslav Marček, a gyilkosság elkövetője beismerő vallomást tett, és még áprilisban 23 év börtönbüntetést kapott. A gyilkosságban segédkező Tomáš Szabót 25 év börtönre ítélték. Ez az elsőfokú ítélet, tehát nem jogerős, az ügyészség még fellebbezhet.

 

Az ítéletre sorra születnek a reakciók

 

„Úgy tűnik, a gyilkosság nyilvánvaló kitervelői kicsúsznak az igazságszolgáltatás karmai közül … bízzunk benne, hogy az igazság mindkettőjüket utoléri” – reagált Igor Matovič miniszterelnök a Facebookon.

 

Zuzana Čaputovát, Szlovákia elnökét sokkolta az ítélet. Tiszteletben tartja azt, de bízik benne, hogy az igazság keresése folytatódik a Legfelsőbb Bíróságon.

 

Demokratikus országokban az igazságosság elérésének egyetlen módja, ha tiszteletben tartjuk a független bíróság döntéseit. Az eltérő vélemények és az ítéletek által felkorbácsolt érzelmek természetesek, de nem helyettesíthetik a bírók felelősségét, amit a döntéseikért vállalnak – írja Peter Pellegrini exminiszterelnök új pártja, a HLAS - Sociálna demokracia a Facebookon. 

 

NYITÓKÉP: Marian Kočner a bíróságon a korábbi, értékpapír-hamisítási ügyében. Fotó: Ivestigace.cz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás