Mi fog történni Szlovákiában most, hogy elítélték a Kuciak-gyilkossággal vádolt üzletembert?

2020.02.27. 15:16

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati szlovákiai választásokra?

Mi fog történni Szlovákiában most, hogy elítélték a Kuciak-gyilkossággal vádolt üzletembert?

Csütörtök délelőtt hozott ítéletet a szlovák Speciális Büntetőbíróság, amiben elítélték az újságírógyilkossággal is megvádolt Marián Kočnert. A milliárdost azonban egyelőre nem a gyilkosság kapcsán, hanem egy másik büntetőügyben, a Markiza-váltók hamisítása miatt ítélték 19 év letöltendő fegyházbüntetésre és emellett 10 ezer eurós pénzbüntetésre, tudósít róla többek között a Paraméter.

A bíróság Kočnert és társát, Pavol Ruskót, a Markiza TV volt igazgatóját egyaránt 19 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amit a legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézetben kell majd letölteniük, mivel a vád szerint közel 69 millió euró értékben próbáltak értékpapírt hamisítani, majd pedig ezt eltusolva próbálták akadályozni az igazságszolgáltatást. Az ítélet nem jogerős.

Hosszú a bűnlajstrom, a szálak pedig sokáig érnek

Marian Kočner leginkább azzal vált ismertté, hogy kiderült, ő állhatott az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya két évvel ezelőtti meggyilkolása mögött. Ebben az ügyben még tavaly márciusban emeltek vádat a milliárdossal szemben, az eljárás jelenleg is tart. A vád szerint 70 000 eurót fizetett a bérgyilkosoknak még 2018 februárjában, hogy végezzék ki a fiatal újságírót, aki a szlovák állam és a szürkegazdaság közti összefonódások jelképévé vált pozsonyi Bonaparte luxuslakópark ügyén dolgozott halála előtt.

Kočner ügyeiről azóta több minden is napvilágot látott:

még tavaly nyáron szivárogtak ki a privát üzenetei, amikből kiderült, hogy fontos politikai szereplőkkel áll kapcsolatban, köztük a Smer-SD volt pártigazgatójával, Viktor Stromčekkel.

A Híd elnökével, Bugár Bélával pedig egyszer a Maldív-szigeteken is összefutott Kočner: hogy Bugár milyen idegesen reagál, amikor erről kérdezik, azt itt lehet megnézni.

Kočner kapcsolatban volt az újságírógyilkosságba belebukó miniszterelnökkel, a Smer elnökével, Robert Ficóval és az ő korábbi belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal is.

Marián Kočner már ezen ügyek nyilvánosságra kerülése előtt is a szlovák szürkegazdaság egyik uraként volt ismert, és megvádolták már korábban adócsalással is.

Kinek jó a mostani ítélet?

„Kettős hatása van a mostani ítéletnek, és ez a két hatás egymásnak ellentmondó: egyrészt azt mutatja, hogy a bíróságok végzik a dolgukat, van jogállamiság és Kočner sem érinthetetlen. Ugyanakkor már Kočner nevének az említésére az egyszerű állampolgár nem arra gondol, hogy elítélik őt, hanem hogy ezek a botrányok egyáltalán napvilágra kerülhettek” – mondta az Azonnali kérdésére Tokár Géza, felvidéki politológus.

Tokár szerint a kormánypártok (a Fico vezette Smer, a Bugár Béla fémjelezte Most-Híd szlovák-magyar közös párt és a nacionalista SNS) jól is kijöhetnek az ítéletből, hiszen ez egyfajta alibi arra, hogy ők jól kormányoztak az elmúlt négy évben, de emellett az ellenzéki érzelmű szavazókat is erősítheti, hiszen

elképzelhető, hogy megerősödik az a fajta elszántság, hogy egy kormányváltással nemcsak Kočner, hanem több, más hasonló ember ellen is eljárás indulhat.

Azonban ezen a ponton maga az ítélet nem okoz semmiféle politikai átrendeződést, mert aki eddig sem akart a kormányra szavazni, az ettől nem fogja megváltoztatni a véleményét, az érvényben lévő kampánycsend miatt pedig a politikusok sem tudnak belőle jól kommunikálható politikai tőkét kovácsolni – véli a politológus.

Az Azonnali Pozsonyból fog tudósítani a február 29-i választásról, ahol exkluzív anyagokat is készítünk. Ha jobban érdekel a most vasárnapi szlovákiai választás, akkor olvasd el az eddig elkészített anyagainkat és szavazz itt, te kire szavaznál! 

FOTÓ: Marián Kočner a bíróságon (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek