Még jól is kijöhet abból a volt szlovák miniszterelnök, hogy a rendőrség állítólag véletlenül lehallgatta

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.28. 17:22

Ha morálisan nehezen védhetők is a felvételeken elhangzottak, nem biztos, hogy bűncselekmény elkövetését bizonyítják. A felvételek készítése és azok kiszivárgása viszont kérdéseket vet fel.

Még jól is kijöhet abból a volt szlovák miniszterelnök, hogy a rendőrség állítólag véletlenül lehallgatta

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a rendőrségnek többórányi kép- és hangfelvétele van arról, hogy Robert Fico háromszoros miniszterelnök, a jelenleg ellenzékben polotizáló szociálpopulista Smer-SD (Irány-Szociáldemokrácia) elnöke több alkalommal egyezetet egy hétvégi házban a korábbi belügyminiszterével, Robert Kaliňákkal, Pavol Gašpar ügyvéddel, a korrupció miatt 2020 őszén a rendőrség teljes korábbi vezetésével együtt letartóztatott rendőrfőkapitány, Tibor Gašpar fiával, Marek Para ügyvéddel, aki Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt oligarcha, Marian Kočnert is védi, valamint Miroslav Bödörrel, a rendőrséget korábban gyakorlatilag irányító, szintén letartóztatott másik oligarcha, Norbert Bödör apjával.

Folyamatban lévő büntetőügyekről, tanúvallomásokról, letartóztatottakról beszélgettek

A felvételek kiszivárogtak a sajtóhoz, az Aktuality hírportál – ennél a lapnál dolgozott Ján Kuciak oknyomozó újságíró, akinek 2018-as meggyilkolása után lemondásra kényszerült Robert Fico és Robert Kaliňák is, és ami elindította a korrupt államigazgatás megtisztulását – több részletet is megjelentetett belőlük, ezekből kiderül, hogy

  • Fico egyeztette a politikai tevékenységét idősebb Bödörrel: megbeszélték, Fico mikor tart tüntetést, amire Bödör azt mondta, szervez rá neki embereket;
  • Fico ifj. Gašparral folyamatban levő büntetőügyekről és az ezekben kulcsszerepet játszó, a rendőrséggel együttműködő egyik vádlottról, a pénzügyőrség volt vezetőjéről, Ľudovít Makóról beszélgetett;
  • Kaliňák volt belügyminiszter tanácsokat kért Para és Gašpar ügyvédektől, hogy ha kihallgatják, miket és hogyan mondjon konkrét találkozókról és személyekről. Mindkét ügyvéd a Tisztítótűz-akció vádlottjait is védi, hozzáférnek a vádirathoz és a tanúvallomásokhoz, ismerik a nyomozók taktikáját; a felvételeken szabályos oktatást tartanak Kaliňáknak, hogy milyen kérdésekre számítson és azokra hogyan reagáljon;
  • nyáron kirabolták Fico pozsonyi pártközpontban lévő irodáját, ahonnan 50 ezer euró (18 millió forint) készpénzt és (nem részletezett értékű) aranyérméket vittek el, de Fico nem jelentette az ügyet a rendőrségnek, mert nem akart magyarázkodni, hogy miért tartott ennyi – az éves képviselői jövedelmét meghaladó – készpénzt az irodájában;
  • Pavol Gašpar ügyvéd kifejti Ficónak, hogy milyen körülmények között tartják fogva Marian Kočnert és más, a korrupciós ügyekkel kapcsolatban letartóztatott bűnözőket, és hogy ők sérelmezik, hogy Fico, illetve a Smer-SD más tagjai milyen hangnemben beszélnek róluk (egyiküket például maga Fico is maffiózónak nevezte egy sajtótájékoztatón), amire a volt miniszterelnök megígérte, hogy változtat a szóhasználaton, erre a pártja tagjait is megkéri, valamint igyekszik enyhíteni a fogvatartásuk szigorán is, és azt üzeni nekik, hogy tartsanak ki;
  • Para és ifj. Gašpar ügyvédek vulgárisan arról beszélgetnek, hogyan kellene likvidálni Daniel Lipšic különleges ügyészt – a gyanú szerint az ő meggyilkolására tényleg tervezte a korrupciós ügyek néhány azóta letartóztatott szereplője –, de hasonlóan beszélnek a találkozóikra járó Kuliňák volt belügyminiszterről is.

Találkoztak egy hétvégi házban. De történt-e bűncselekmény?

A különleges ügyészség szerint a felvételek azt bizonyítják, hogy

a politika, a gazdasági élet és a jogi képviselet területéről több személy igyekszik befolyásolni a legsúlyosabb büntetőügyekben folyó eljárásokat, hitelteleníteni és kriminalizálni a NAKA nyomozóit és a különleges ügyészséget, ahogy azt is megerősítik a felvételek, hogy a bűnüldöző szervektől arra nem jogosultakhoz kerülnek ki információk.

A különleges ügyészség a felvételeket erre hivatkozva hozzácsatolta a rendvédelmi szervek magas rangú volt vezetőinek – köztük Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitánynak – korrupcióját vizsgáló Tisztítótűz-ügy aktájához.

Őket lassan egy éve, 2020. november 5-én tartóztatták le és a bíróság kedden döntött arról, hogy meghosszabbítsa-e a vizsgálati fogságukat. A bíró ezt a felvételek ellenére sem látta indokoltnak és szabadlábra helyezné az egykori rendőrségi vezetőket; ha a döntését a legfelsőbb bíróság is megerősíti, Gašparékat november 5-én kiengedik.

Hogy a felvételek bizonyítanak-e konkrét bűncselekményt, az egyáltalán nem egyértelmű, az elkészítésük és kiszivárgásuk azonban kérdéseket vet fel: a hivatalos magyarázat szerint a rendőrség orvvadászattal kapcsolatban – miszerint illegálisan elejtett állatok húsát dolgozzák fel a hétvégi házban – kért és kapott engedélyt a megfigyelésre a nyitrai járási bíróságtól anélkül, hogy sejtetteték volna, hogy a volt miniszterelnök jár oda. A megfigyelés azonban három hónapon keresztül folyt, összesen kilenc találkozót rögzített a rendőrség, és egyiken sem látható orvvadászatra utaló jel.

A Denník N kommentátora, Filip Obradovič szerint ez véletlen helyett sokkal inkább tűnik irányított akciónak:

ha a felvételekkel bűncselekményt nem lehet bizonyítani – arra pedig egyelőre nem voltak jók, hogy a gyanúsítottak vizsgálati fogságát meghosszabbítsák –, a nyilvánosságra kerülésük más célt nem szolgálhat, mint az egyik legjelentősebb ellenzéki politikus lejáratását,

ebből az irányból nézve pedig valóban problémás, hogy a rendőrség megfigyelte a korábbi miniszterelnöknek, az ellenzék vezéralakjának a magánjellegű találkozóit.

A Smer-SD egyik legismertebb politikusa, a magát kommunistának valló, Szovjetunió-rajongó, oroszbarát dezinformációs propagandát terjesztő, és a szlovák szélsőjobboldalon is ikonikus státuszba emelkedett Ľubos Blaha „szlovák Watergate”-ről beszél, és a kormány azonnali lemondását követeli.

Fico szerint a felvételekből semmi olyan nem derül ki, amit ne vállalna a nyilvánosság előtt is. A találkozón résztvevő ügyvédek is azt mondják, hogy semmi törvénybe ütközőt nem cselekedtek, és a volt belügyminiszternek is nem mint tanúnak adtak tanácsokat, hanem azért, mert az úgy érezte, gyanúsítottként bánnak vele.

Hiába erősítik meg és árnyalják tehát a felvételek Fico és a korrupciós ügyek gyanúsítottjainak kapcsolatát, ezek nagy részét a volt miniszterelnök eddig sem tagadta,

sőt a legtöbbjük – mint Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitány, vagy a nem jogerősen 14 év börtönre ítélt korábbi különleges ügyész, Dušan Kováčik – mellett kiállt és politikai üldözötteknek tartja őket.

Ha a felvételek konkrét bűncselekményt nem bizonyítanak, akkor

az elkészülésüket és a nyilvánosságra kerülésüket Fico akár a saját áldozati szerepének alátámasztására és a korrupciós ügyek kivizsgálásának további hiteltelenítésére is használhatja.

A felvételek nyilvánosságra kerülése miatt vizsgálatot indít az ideiglenes országos rendőrfőkapitány, Hamran István is, aki a balközép-liberális Pravda lapnak azt nyilatkozta: mindenki, aki kapcsolatba került a felvétellel, hazugságvizsgálat alá fogják vetni, a felelős ellen eljárás fog indulni, és távoznia is kell majd a rendőrség kötelékéből. Emellett vizsgálatot kezdeményezett az ügyben a főügyész, a Fico emberének tartott Maroš Žilinka is.

Bizonyítékoknak a sajtó részére való kiszivárogtatására már korábban is volt példa. A Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásával vádolt Marian Kočner rendőrség által lefoglalt telefonjának titkosított, de sikeresen feltört csetüzenetei is kikerültek a sajtóhoz. Ezeket több lap dolgozta fel együttműködve, a munkájuknak az eredményeként vált láthatóvá Kočner kapcsolati hálója és az, hogy a korrupció mennyire szorosan összefonódott az államigazgatással.

Véletlenre is volt már példa: a Gorilla-felvételek – amik Jaroslav Haščák oligarcha és az 1998 és 2006 közötti jobbközép kormányok politikusainak találkozóit rögzítik, és a kiszivárgásukból Szlovákia legnagyobb, azóta sem kivizsgált korrupciós botránya lett – állítólag úgy készültek, hogy a titkosszolgálat, a SIS egyik alkalmazottjának feltűnt, hogy a társasház előtt, amiben lakik, rendszeresen parkolnak kormányzati szolgálati kocsik, majd megfigyelte, hogy a politikusok pont az övének a közvetlen szomszédságában lévő lakásba járnak találkozni Haščákkal.

NYITÓKÉP: Robert Fico / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek