+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 7. szombat, 16:26
A rendőrség volt vezetői éveken keresztül befolyásoltak nyomozásokat és adtak ki információkat kenőpénz fejében az egyik legbefolyásosabb szlovák vállalkozónak. Szlovákiában hónapok óta tartanak a letartóztatások, az őrizetbe vettek köre pedig egyre közelebb van Robert Fico volt kormányfőhöz.

Csütörtök reggel a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a szlovák rendőrség különleges egysége) egy összehangolt akcióban letartóztatta a rendőrség teljes korábbi vezetőségét, köztük Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt. 

 

Bűnszervezet

 

A Denník N értesülései szerint a letartóztatott egykori magasrangú rendőrségi vezetőket bűnszervezet létrehozásával, fenntartásával és támogatásával, vesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

 

A bűnszervezet tizenhárom tagjából tizenketten a rendőrség legmagasabb rangú vezetői voltak, a szervezet csúcsán pedig a Kuciak-gyilkosság vádja alól felmentett, de más bűncselekmények miatt már korábban elítélt Marian Kočnerrel is kapcsolatban álló befolyásos nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör állt. A szervezet legalább 2012 óta tevékenykedett; a rendőrségi vezetők a Bödörtől átvett kenőpénz fejében annak utasításai szerint

 

állítottak le nyomozásokat, házkutatásokat, letartóztatásokat vagy befolyásolták egy-egy folyamatban lévő nyomozás kimenetelét.

 

Információkat adtak át Bödörnek a folyamatban levő nyomozásokról, amiket ő aztán a saját érdekeinek megfelelően adott tovább, vagy használt fel például zsarolásra. 

 

Hatodik emelet

 

A szervezet a saját helyzetének erősítése céljából a politikai harcot is igyekezett befolyásolni, ami az akkori kormánypárt, a szociálpopulista Smer-SD pozícióinak javítása volt a jogosulatlanul felhasznált információkkal. A gyanú szerint a bűnszervezet korábban jogtalanul figyeltetett meg több személyt is,

 

köztük az akkor még ellenzéki politikus, ma miniszterelnök Igor Matovičot

 

és Daniel Lipšic kereszténydemokrata politikust, korábbi igazságügyi és belügyminisztert. 

 

Az információ- és pénzcserékre Bödör és a rendőrségi vezetők között, valamint az utasítások kiosztására egy pozsonyi hatodik emeleti lakásban került sor; az átvett kenőpénzek összege 5-10 ezer euró (körülbelül 1,8-3,6 millió forint) volt, de előfordult 100 ezer eurós (körülbelül 36 millió forint) összeg is. 

 

Sorra kerül Fico is?

 

Norbert Bödört még júliusban tartóztatták le egy másik ügy miatt: a gyanú szerint pénzt fogadott el azért, hogy a kapcsolatait megmozgatva uniós forrásokhoz juttasson mezőgazdasági cégeket. A Plus7dní bulvárlap portréja szerint Bödör őrző-védő cége, a  Bonul a kormányváltás előtt bőséges állami megrendelésekben részesült, a cég által szervezett éves estélyeken pedig Robert Fico akkori miniszterelnök is rendszeres vendég volt. 

 

A Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült exkormányfő a csütörtöki letartóztatások után sajtótájékoztatót tartott, ahol kiállt a letartóztatott Tibor Gašpar mellett: szerinte a hónapok óta folyó letartóztatások többsége politikai megrendelésekre történik. Ezen a sajtótájékoztatón

 

kérdezte meg Ficótól a Markíza kereskedelmi tévé riportere: nem fél-e attól, hogy ő lesz a következő a sorban.

 

Bár Fico a rá jellemző arroganciával reagált a feltételezést képtelenségnek, a kérdést pedig hülységnek tartva, a szlovák sajtó szerint nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen, a rendőrség legmagasabb szintű vezetőiből álló bűnszervezet éveken keresztül működjön a belügyminiszter, azaz a Kuciak-gyilkosság után a miniszterelnökkel együtt bukó Robert Kaliňák és a miniszterelnök, Robert Fico tudta nélkül. 

 

NYITÓKÉP: Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány 2016-ban. MRVO - foto / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás