Egy pozsonyi lakásból irányította a maffia a szlovák rendőrséget

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.07. 16:26

A rendőrség volt vezetői éveken keresztül befolyásoltak nyomozásokat és adtak ki információkat kenőpénz fejében az egyik legbefolyásosabb szlovák vállalkozónak. Szlovákiában hónapok óta tartanak a letartóztatások, az őrizetbe vettek köre pedig egyre közelebb van Robert Fico volt kormányfőhöz.

Egy pozsonyi lakásból irányította a maffia a szlovák rendőrséget

Csütörtök reggel a NAKA (Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség, a szlovák rendőrség különleges egysége) egy összehangolt akcióban letartóztatta a rendőrség teljes korábbi vezetőségét, köztük Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt. 

Bűnszervezet

 

A Denník N értesülései szerint a letartóztatott egykori magasrangú rendőrségi vezetőket bűnszervezet létrehozásával, fenntartásával és támogatásával, vesztegetéssel és kenőpénz elfogadásával, valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A bűnszervezet tizenhárom tagjából tizenketten a rendőrség legmagasabb rangú vezetői voltak, a szervezet csúcsán pedig a Kuciak-gyilkosság vádja alól felmentett, de más bűncselekmények miatt már korábban elítélt Marian Kočnerrel is kapcsolatban álló befolyásos nyitrai vállalkozó, Norbert Bödör állt. A szervezet legalább 2012 óta tevékenykedett; a rendőrségi vezetők a Bödörtől átvett kenőpénz fejében annak utasításai szerint

 

állítottak le nyomozásokat, házkutatásokat, letartóztatásokat vagy befolyásolták egy-egy folyamatban lévő nyomozás kimenetelét.

Információkat adtak át Bödörnek a folyamatban levő nyomozásokról, amiket ő aztán a saját érdekeinek megfelelően adott tovább, vagy használt fel például zsarolásra. 

Hatodik emelet

A szervezet a saját helyzetének erősítése céljából a politikai harcot is igyekezett befolyásolni, ami az akkori kormánypárt, a szociálpopulista Smer-SD pozícióinak javítása volt a jogosulatlanul felhasznált információkkal. A gyanú szerint a bűnszervezet korábban jogtalanul figyeltetett meg több személyt is,

 

köztük az akkor még ellenzéki politikus, ma miniszterelnök Igor Matovičot

 

és Daniel Lipšic kereszténydemokrata politikust, korábbi igazságügyi és belügyminisztert. 

Az információ- és pénzcserékre Bödör és a rendőrségi vezetők között, valamint az utasítások kiosztására egy pozsonyi hatodik emeleti lakásban került sor; az átvett kenőpénzek összege 5-10 ezer euró (körülbelül 1,8-3,6 millió forint) volt, de előfordult 100 ezer eurós (körülbelül 36 millió forint) összeg is. 

Sorra kerül Fico is?

Norbert Bödört még júliusban tartóztatták le egy másik ügy miatt: a gyanú szerint pénzt fogadott el azért, hogy a kapcsolatait megmozgatva uniós forrásokhoz juttasson mezőgazdasági cégeket. A Plus7dní bulvárlap portréja szerint Bödör őrző-védő cége, a  Bonul a kormányváltás előtt bőséges állami megrendelésekben részesült, a cég által szervezett éves estélyeken pedig Robert Fico akkori miniszterelnök is rendszeres vendég volt. 

A Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült exkormányfő a csütörtöki letartóztatások után sajtótájékoztatót tartott, ahol kiállt a letartóztatott Tibor Gašpar mellett: szerinte a hónapok óta folyó letartóztatások többsége politikai megrendelésekre történik. Ezen a sajtótájékoztatón

 

kérdezte meg Ficótól a Markíza kereskedelmi tévé riportere: nem fél-e attól, hogy ő lesz a következő a sorban.

 

Bár Fico a rá jellemző arroganciával reagált a feltételezést képtelenségnek, a kérdést pedig hülységnek tartva, a szlovák sajtó szerint nehezen elképzelhető, hogy egy ilyen, a rendőrség legmagasabb szintű vezetőiből álló bűnszervezet éveken keresztül működjön a belügyminiszter, azaz a Kuciak-gyilkosság után a miniszterelnökkel együtt bukó Robert Kaliňák és a miniszterelnök, Robert Fico tudta nélkül. 

NYITÓKÉP: Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány 2016-ban. MRVO - foto / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek