Újabb feszültségek Szlovákiában: Matovičék lemondatnák a saját kormányuk igazságügyi miniszterét

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.09. 18:50

Az ellenzék összeférhetetlenség miatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mária Kolíková ellen. Bár azt Matovičék nem fogják megszavazni, a miniszterelnökkel leváltatnák Kolíkovát. Bár a szlovák kormányválság Matovič lemondásával részben megoldódott, a koalíciót továbbra is mély konfliktusok jellemzik.

Újabb feszültségek Szlovákiában: Matovičék lemondatnák a saját kormányuk igazságügyi miniszterét

Hétfőn a szlovák parlament, a Nemzeti Tanács arról fog szavazni, hogy megvonja-e a bizalmat a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) által delegált igazságügyi minisztertől, Mária Kolíkovától. 

Összeférhetetlenség?

A bizalmatlansági indítványt a Kuciak-gyilkosság miatt 2018-ban lemondani kényszerült Robert Fico exminiszterelnök pártja, a szociálpopulista Smer-SD (Irány Szociáldemokrácia) nyújtotta be, de azt támogatja a Ficót a kormányfői székben követő, majd a Smert otthagyó, és Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven saját pártot gründoló Peter Pellegrini is. 

Az ellenzék több dolog miatt is bírálja Kolíkovát: a családjához köthető cégek kaptak pár állami megrendelést, a mostohatestvérét, akivel Kolíkovának közös cége volt, elítélték sikkasztásért, de az ellenzék szerint Kolíkovának a korrupció vádjával letartóztatott korábbi rendőrfőkapitány, Milan Lučanský börtönben elkövetett öngyilkossága miatt is távoznia kellene.

Kolíkovát nemcsak az ellenzék mozdítaná el.

 

Igor Matovič és a pártja, a jobboldali-populista OĽaNO képviselőinek egy része nincs meggyőződve róla, hogy a Kolíkovával szemben felhozott minden vád alaptalan.

 

A koalíció mögötte áll, kivéve Matovičékat

A bizalmatlansági indítvány miatt Kolíkovát meghallgatta mind a négy kormánypárt frakciója, három közülük egyértelműen mögötte áll. Kolíkovát támogatja a saját pártja, a Za ľudí, a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) és a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) is. 

Igor Matovič OĽaNO-ját azonban Kolíkovának nem sikerült meggyőznie arról, hogy az őt ért családi cégeivel kapcsolatos vádaknak nincs alapjuk. Az OĽaNO-s képviselőknek elsősorban azzal van gondjuk, hogy az igazságügyi minisztérium épületét a tárca egy olyan cégtől bérli, amelynek egyik társtulajdonosa egy másik céget Kolíková testévérével együtt birtokol. A székház bérlésére a közbeszerzést még az előző kormány ideje alatt írta ki a tárca, amikor Kolíková igazságügyi államtitkár volt, de 2018-ban, a Kuciak-gyilkosságot követően távozott a posztról, és azt mondja, a minisztérium ezt követően új tendert írt ki.

Kolíková azt mondja,

 

erről a kapcsolatról Igor Matovičtól szerzett tudomást, amikor csütörtökön három órán keresztül válaszolt a OĽaNO képviselőinek kérdéseire,

 

és semmi köze nincs ahhoz, hogy melyik cégtől bérli a minisztérium az épületet. 

Bár a hétfői szavazáson az OĽaNO képviselői nem szavaznak majd az ellenzékkel – ezt ugyanis tiltja a koalíciós szerződés – többen közülük úgy gondolják: Kolíkovának le kellene mondania. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője pénteken azt nyilatkozta: a vádak annyira súlyosak, hogy azok fölött korrupcióellenes pártként nem hunyhatnak szemet, és kötelességük róla tájékoztatni a miniszterelnököt.

A miniszterlnök elmozdíthatja

Eduard Heger miniszterelnök pénteken Portugáliába utazott a portói uniós csúcstalálkozóra, ahonnan csak szombaton tért vissza. Kolíková vasárnap egy tévéműsorban azt mondta, amikor meghallgatta őt az OĽaNO frakciója,

 

Igor Matovič egyértelművé tette a számára, hogy a személyével van problémája.

 

Ezért Kolíková még vasárnap találkozik a miniszterelnökkel, hogy egyeztessen vele és elmondja neki: semmi okot nem lát a lemondására.

Mint azt az Azonnali is megírta, március elején kormányválságba fordult az, hogy az akkor még miniszterelnök Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be Szputnyik-vakcinából. A majdnem egy hónapon keresztül húzódó válság Igor Matovič lemondásával végződött.

Matovič először feltételekhez kötötte a lemondását, ezek között szerepelt többek között Mária Kolíková lemondása is, aki ennek akkor eleget is tett. Miután azonban Matovič végül a feltételei elengedésével szintén lemondott, az új kormány szinte változatlan összetételben alakult meg: csupán a Szputnyik-szerződést aláíró és emiatt a kormányválság során elsőként lemondó Marek Krajčí nem tért vissza – helyette Vladimír Lengvarský katonaorvost jelölte a posztra az OĽaNO –, illetve Igor Matovič pozíciót cserélt az addigi pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, és Mária Kolíková is visszatért az igazságügyi minisztérium élére.

Mária Kolíkovát 2020 decemberében a Denník N által megkérdezett gazdasági szakértők magasan az akkor még Matovič vezette kormány legjobb és legfelkészültebb miniszterének tartották. A hétfői szavazáson a kormánypártok szavazatai nélkül a parlament nem fogja tudni tőle megvonni a bizalmat,

 

de az OĽaNO képviselőinek egy része Igor Matovičcsal az élen szeretné elérni, hogy Heger miniszterelnök visszahívja Kolíkovát. 

 

A feszültségek a kormányválság után is megmaradtak

Azzal, hogy Igor Matovič a lemondás után nem távozott a kormányból, hanem átült az egyik legfontosabb tárca miniszteri székébe, sokak szerint a kormányválságot okozó komfliktusforrások továbbra is megmaradtak. Az nem okozott újabb kormányválságot, hogy Matovič pénzügyminiszterként – Moszkvában és Budapesten is tárgyalva – tovább foglalkozott a Szputnyikkal, amivel Szlovákia azóta sem olt. Matovič az általa előkészített adóreform miatt – 20-ról 25 százalékra emelné az áfát – azonban újra szembe került Richard Sulík libertariánus gazdasági miniszterrel, az SaS elnökével. Kettejük konfliktusa volt a kormányválság ősforrása

Richard Sulík Mária Kolíkovát is támogatja, és vasárnap azt nyilatkozta: ha a kormány megpróbálja visszahívni az igazságügyi minisztert, azt az SaS meg fogja vétózni. Igor Matovič a tervezett adóreformjának esetleges elutasítása miatt azzal fenyegetőzött, hogy lemond – ezt Sulík annyival kommentálta, hogy

 

„egyszerű tény, hogy ha Igor Matovič távozna a kormányból, a kormányban kevesebb lenne a konfliktus”.

NYITÓKÉP: Mária Kolíková. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek