+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. május 9. vasárnap, 18:50
Az ellenzék összeférhetetlenség miatt bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mária Kolíková ellen. Bár azt Matovičék nem fogják megszavazni, a miniszterelnökkel leváltatnák Kolíkovát. Bár a szlovák kormányválság Matovič lemondásával részben megoldódott, a koalíciót továbbra is mély konfliktusok jellemzik.

Hétfőn a szlovák parlament, a Nemzeti Tanács arról fog szavazni, hogy megvonja-e a bizalmat a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) által delegált igazságügyi minisztertől, Mária Kolíkovától. 

 

Összeférhetetlenség?

 

A bizalmatlansági indítványt a Kuciak-gyilkosság miatt 2018-ban lemondani kényszerült Robert Fico exminiszterelnök pártja, a szociálpopulista Smer-SD (Irány Szociáldemokrácia) nyújtotta be, de azt támogatja a Ficót a kormányfői székben követő, majd a Smert otthagyó, és Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven saját pártot gründoló Peter Pellegrini is. 

 

Az ellenzék több dolog miatt is bírálja Kolíkovát: a családjához köthető cégek kaptak pár állami megrendelést, a mostohatestvérét, akivel Kolíkovának közös cége volt, elítélték sikkasztásért, de az ellenzék szerint Kolíkovának a korrupció vádjával letartóztatott korábbi rendőrfőkapitány, Milan Lučanský börtönben elkövetett öngyilkossága miatt is távoznia kellene.

 

Kolíkovát nemcsak az ellenzék mozdítaná el.

 

Igor Matovič és a pártja, a jobboldali-populista OĽaNO képviselőinek egy része nincs meggyőződve róla, hogy a Kolíkovával szemben felhozott minden vád alaptalan.

 

A koalíció mögötte áll, kivéve Matovičékat

 

A bizalmatlansági indítvány miatt Kolíkovát meghallgatta mind a négy kormánypárt frakciója, három közülük egyértelműen mögötte áll. Kolíkovát támogatja a saját pártja, a Za ľudí, a második legnagyobb kormánypárt, a jobboldali-populista Sme rodina (Család Vagyunk) és a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) is. 

 

Igor Matovič OĽaNO-ját azonban Kolíkovának nem sikerült meggyőznie arról, hogy az őt ért családi cégeivel kapcsolatos vádaknak nincs alapjuk. Az OĽaNO-s képviselőknek elsősorban azzal van gondjuk, hogy az igazságügyi minisztérium épületét a tárca egy olyan cégtől bérli, amelynek egyik társtulajdonosa egy másik céget Kolíková testévérével együtt birtokol. A székház bérlésére a közbeszerzést még az előző kormány ideje alatt írta ki a tárca, amikor Kolíková igazságügyi államtitkár volt, de 2018-ban, a Kuciak-gyilkosságot követően távozott a posztról, és azt mondja, a minisztérium ezt követően új tendert írt ki.

 

Kolíková azt mondja,

 

erről a kapcsolatról Igor Matovičtól szerzett tudomást, amikor csütörtökön három órán keresztül válaszolt a OĽaNO képviselőinek kérdéseire,

 

és semmi köze nincs ahhoz, hogy melyik cégtől bérli a minisztérium az épületet. 

 

Bár a hétfői szavazáson az OĽaNO képviselői nem szavaznak majd az ellenzékkel – ezt ugyanis tiltja a koalíciós szerződés – többen közülük úgy gondolják: Kolíkovának le kellene mondania. Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője pénteken azt nyilatkozta: a vádak annyira súlyosak, hogy azok fölött korrupcióellenes pártként nem hunyhatnak szemet, és kötelességük róla tájékoztatni a miniszterelnököt.

 

A miniszterlnök elmozdíthatja

 

Eduard Heger miniszterelnök pénteken Portugáliába utazott a portói uniós csúcstalálkozóra, ahonnan csak szombaton tért vissza. Kolíková vasárnap egy tévéműsorban azt mondta, amikor meghallgatta őt az OĽaNO frakciója,

 

Igor Matovič egyértelművé tette a számára, hogy a személyével van problémája.

 

Ezért Kolíková még vasárnap találkozik a miniszterelnökkel, hogy egyeztessen vele és elmondja neki: semmi okot nem lát a lemondására.

 

Mint azt az Azonnali is megírta, március elején kormányválságba fordult az, hogy az akkor még miniszterelnök Igor Matovič a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be Szputnyik-vakcinából. A majdnem egy hónapon keresztül húzódó válság Igor Matovič lemondásával végződött.

 

Matovič először feltételekhez kötötte a lemondását, ezek között szerepelt többek között Mária Kolíková lemondása is, aki ennek akkor eleget is tett. Miután azonban Matovič végül a feltételei elengedésével szintén lemondott, az új kormány szinte változatlan összetételben alakult meg: csupán a Szputnyik-szerződést aláíró és emiatt a kormányválság során elsőként lemondó Marek Krajčí nem tért vissza – helyette Vladimír Lengvarský katonaorvost jelölte a posztra az OĽaNO –, illetve Igor Matovič pozíciót cserélt az addigi pénzügyminiszterrel, Eduard Hegerrel, és Mária Kolíková is visszatért az igazságügyi minisztérium élére.

 

Mária Kolíkovát 2020 decemberében a Denník N által megkérdezett gazdasági szakértők magasan az akkor még Matovič vezette kormány legjobb és legfelkészültebb miniszterének tartották. A hétfői szavazáson a kormánypártok szavazatai nélkül a parlament nem fogja tudni tőle megvonni a bizalmat,

 

de az OĽaNO képviselőinek egy része Igor Matovičcsal az élen szeretné elérni, hogy Heger miniszterelnök visszahívja Kolíkovát. 

 

A feszültségek a kormányválság után is megmaradtak

 

Azzal, hogy Igor Matovič a lemondás után nem távozott a kormányból, hanem átült az egyik legfontosabb tárca miniszteri székébe, sokak szerint a kormányválságot okozó komfliktusforrások továbbra is megmaradtak. Az nem okozott újabb kormányválságot, hogy Matovič pénzügyminiszterként – Moszkvában és Budapesten is tárgyalva – tovább foglalkozott a Szputnyikkal, amivel Szlovákia azóta sem olt. Matovič az általa előkészített adóreform miatt – 20-ról 25 százalékra emelné az áfát – azonban újra szembe került Richard Sulík libertariánus gazdasági miniszterrel, az SaS elnökével. Kettejük konfliktusa volt a kormányválság ősforrása

 

Richard Sulík Mária Kolíkovát is támogatja, és vasárnap azt nyilatkozta: ha a kormány megpróbálja visszahívni az igazságügyi minisztert, azt az SaS meg fogja vétózni. Igor Matovič a tervezett adóreformjának esetleges elutasítása miatt azzal fenyegetőzött, hogy lemond – ezt Sulík annyival kommentálta, hogy

 

„egyszerű tény, hogy ha Igor Matovič távozna a kormányból, a kormányban kevesebb lenne a konfliktus”.

 

NYITÓKÉP: Mária Kolíková. Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kalocsai Béla erről a Facebook-sztorijában posztolt a németekkel vívott történelmi 2-2-es döntetlen után.

Boris Palmer, Tübingen zöld polgármestere megint szembemegy a fősodrattal, és feltett pár kérdést a német-magyar focimeccs kapcsán.

Aki minőségi németezésre várt a meccs előtt, az ezt előbb kapja meg Svájcból, mint a magyar kormánypárt környékéről.

A Momentum így több jelöltjét is visszahúzva sorol be a például jobbikos Brenner Koloman, Csányi Tamás vagy Ander Balázs mögé, míg a Jobbik a Momentum által indított Szabó Szabolcsot vagy Szecsődi Andreát támogatja.

Közel 3 és fél évig tartották őket fogva, amiért megszervezték a spanyol kormány és legfelsőbb bíróság szerint illegális és alkotmányellenes függetlenségi népszavazást 2017-ben.

Bárki bármilyen ötletet bedobhat, és még egy
kis pénzt is kaphat érte.

A szocdemek bizakodóak: szerintük átmegy. A PNL belső harcai akár kapóra is jöhetnek.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás