+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. február 24. szerda, 17:44
Egyre többen követelik Marek Krajčí miniszter lemondását, akit az elhibázott járványkezelés egyik fő felelősének tartanak. Az Igor Matovič miniszterelnökkel évek óta konfliktusban álló Richard Sulík gazdasági miniszter felajánlotta: pártja átveszi az egészségügyi tárcát, ha Krajčí lemond. De Matovič kitart minisztere mellett.

2021. február 16-án Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón váratlanul elismerte: a jobboldali kormány elhibázta a járványkezelést azzal, hogy nem karácsony előtt, hanem túl későn, csak január elsejével vezette be a szigorúbb lockdownt. 

 

Az Igor Matovič vezette kabinet járványkezelése már a járvány második hullámának belobbanása óta ellentmondásos megítélésű, és nemcsak az ellenzék részéről éri kritika, hanem a kormányon belül sincs konszenzus arról, hogy hogyan kellene kezelni a pandémiát.

 

A legélesebb ellentét a miniszterelnök és gazdasági minisztere, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot vezető Richard Sulík között bontakozott ki: Matovič a teljeskörű megoldások hívének mutakozott, ami leginkább a nagyszabású tömeges tesztelésekben mutatkozott meg, míg Sulík a gazdaságot kisebb mértékben sújtó, célzott megoldások híve volt. Kettejük – egyébként évtizedes gyökerű – konfliktusa odáig vezetett, hogy Matovič

 

decemberben nyilvánosan leidiótázta Sulíkot, és többezer ember haláláért tette őt felelőssé.

 

A miniszter felelőssége

 

Januárban a járványhelyzet tovább romlott Szlovákiában, az egészségügy az összeomlás határára sodródott, az ország a többi EU-s tagállamtól kért segítséget, az elhibázott járványkezeléssel kapcsolatban pedig egyre gyakrabban merült fel Igor Matovič miniszterelnök és párttársa, Krajčí egészségügyi miniszter felelőssége. Miután Krajčí elismerte, hogy elhibázták a járványkezelést, azt is egyértelművé tette, hogy ő tisztában volt vele, mit kellene tenni, csak nem tudta keresztülvinni az akaratát a kormányon, egyre többen beszéltek nyíltan arról, hogy le kellene mondania. 

 

Krajčí kijelentette, hogy nem mond le, a miniszterelnök és pártja, az OĽaNO is mellette áll, ennek ellenére

 

a koalíciós pártok vezetőinek keddi megbeszélésén felmerült a miniszter lemondatása.

 

Ezt Boris Kollár, a jobboldali populista Család Vagyunk párt elnöke, egyben a parlament elnöke árulta el a médiának, de azt elmondta: a döntés a miniszterelnök kezében van.

 

Szerdán újra előkerült Krajčí lemondásának kérdése: ezúttal a Matovičcsal hónapok óta konfliktusban lévő Richard Sulík állt elő egy javaslattal:

 

ha Krajčí lemond, Sulík pártja, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás kész átvenni az egészségügyi tárcát,

 

az élére pedig a gazdasági minisztérium államtitkárát, Ján Oravec közgazdászt nevezné ki. Matovič visszautasította az ajánlatot, mondván továbbra is ragaszkodik az egészségügyi miniszteréhez.

 

SULÍK A GAZDASÁGRÓL MAGYARÁZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN. FOTÓ: RS / FB

 

Repedések a kormánykoalíción

 

Krajčí ügye a legnagyobb repedés eddig a szlovák kormánykoalíción, de nem az egyetlen. A belső konfliktusok szinte hozzá tartoznak a Matovič-kormány működéséhez, de eddig is történt két olyan személyi változás a kormánykoalíció pártjainál, ami egy kormányválság lehetőségét vetítette előre. 

 

+ Február 11-én kilépett pártjából a Szabadság és Szolidaritás EP-képviselője, egyben a párt második legnépszerűbb politikusa, Lucia Ďuriš Nicholsonová. Azért döntött így, mert komoly feszültséget okozott pártja és a negyedik, egyben legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) között, amikor Nicholsonová nyíltan bírálta az uniós források szerinte nem hatékony elköltését, amiért a Za ľudí vezette beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium felel.

 

+ A járványkezeléssel való elégedetlenség volt az oka Miroslav Kollár képviselő távozásának a Za ľudí pártból és a kormánykoalícióból február 17-én. Kollár, aki egyben Galgóc (Hlohovec) város polgármestere is, már januárban élesen bírálta Igor Matovičot, mert az az aktuális tömeges tesztelés lebonyolítását teljes egészében az önkormányzatokra bízta. Kollár azzal indokolta a kilépését,

 

hogy nem legitimálhatja tovább Matovič kaotikus és inkompetens kormányzását.

 

Aggasztó alternatíva

 

Igor Matovič a vele és a kormányával szemben megfogalmazott kritikákat rendre azzal hárítja, hogy ha ő nincs, visszatér Robert Fico, akinek a 2012 és 2018 közötti kormányzása alatt a politika legfelsőbb köreiig ért a korrupció, a rendőrséget gyakorlatilag a maffia irányította, és a korszak szomorú jelképe végül Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása lett.

 

Noha Robert Fico visszatérésére kicsi az esély, Szlovákia legnépszerűbb politikusa most az a Peter Pellegrini, aki Ficót váltotta a miniszterelnöki székben, miután utóbbi a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerült. Pellegrini a 2020-as választások után otthagyta Fico szociálpopulista Smer-SD-jét (Irány-Szociáldemokrácia), és új pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven. Az új pártba sokan követték Pellegrinit a Smerből, így a Hlas egyfajta emberarcú Smer lett, ami ha hatalomra kerül, az a Fico-éra részbeni visszatérését jelentheti.

 

TEAM PELLEGRINI: 21,4 SZÁZALÉKKAL A HLAS ÁLL AZ ÉLEN A KUTATÁSOKBAN, A KORMÁNYFŐ PÁRTJA 12,2 SZÁZALÉKON ÁLL, A JOBBPOPULISTA SME RODINA 5,2-N, A SULÍK-FÉLE SAS 12,5-N, A ZA LUDI 5,5-ÖN, ÍGY A KOMPLETT KORMÁNYKOALÍCIÓ 35 SZÁZALÉKOT HOZNA CSAK. ROBERT FICO PÁRTJA, A SMER 8,9 SZÁZALÉKOT HOZNA, A MAGYAROK KÜSZÖB ALATT. FOTÓ: PP / FB

 

Lágyabb, kedvesebb, de a tartalom ugyanaz, mint Ficónál – mondja Pellegriniről Jan Kuciak öccse, Jozef, aki a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján adott interjút a Denník N-nek. Szerinte a mostani kormánynak egyedülálló lehetősége van arra, hogy végigvigye az igazságszolgáltatás megtisztítását, ezért abban bízik, Matovičék kitartanak.

 

Mi történik Szlovákiában? Miért nem működik a lockdown? Mit csinálnak rosszul? Utánajártunk.

 

NYITÓKÉP: Marek Krajčí és Igor Matovič. Nem engedik el egymást. Forrás: A szlovák kormány honlapja

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás