Az egészségügyi miniszter fejét követelik már a szlovák kormányban is

Szerző: Renczes Ágoston
2021.02.24. 17:44

Egyre többen követelik Marek Krajčí miniszter lemondását, akit az elhibázott járványkezelés egyik fő felelősének tartanak. Az Igor Matovič miniszterelnökkel évek óta konfliktusban álló Richard Sulík gazdasági miniszter felajánlotta: pártja átveszi az egészségügyi tárcát, ha Krajčí lemond. De Matovič kitart minisztere mellett.

Az egészségügyi miniszter fejét követelik már a szlovák kormányban is

2021. február 16-án Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter egy sajtótájékoztatón váratlanul elismerte: a jobboldali kormány elhibázta a járványkezelést azzal, hogy nem karácsony előtt, hanem túl későn, csak január elsejével vezette be a szigorúbb lockdownt. 

Az Igor Matovič vezette kabinet járványkezelése már a járvány második hullámának belobbanása óta ellentmondásos megítélésű, és nemcsak az ellenzék részéről éri kritika, hanem a kormányon belül sincs konszenzus arról, hogy hogyan kellene kezelni a pandémiát.

A legélesebb ellentét a miniszterelnök és gazdasági minisztere, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártot vezető Richard Sulík között bontakozott ki: Matovič a teljeskörű megoldások hívének mutakozott, ami leginkább a nagyszabású tömeges tesztelésekben mutatkozott meg, míg Sulík a gazdaságot kisebb mértékben sújtó, célzott megoldások híve volt. Kettejük – egyébként évtizedes gyökerű – konfliktusa odáig vezetett, hogy Matovič

 

decemberben nyilvánosan leidiótázta Sulíkot, és többezer ember haláláért tette őt felelőssé.

 

A miniszter felelőssége

 

Januárban a járványhelyzet tovább romlott Szlovákiában, az egészségügy az összeomlás határára sodródott, az ország a többi EU-s tagállamtól kért segítséget, az elhibázott járványkezeléssel kapcsolatban pedig egyre gyakrabban merült fel Igor Matovič miniszterelnök és párttársa, Krajčí egészségügyi miniszter felelőssége. Miután Krajčí elismerte, hogy elhibázták a járványkezelést, azt is egyértelművé tette, hogy ő tisztában volt vele, mit kellene tenni, csak nem tudta keresztülvinni az akaratát a kormányon, egyre többen beszéltek nyíltan arról, hogy le kellene mondania. 

Krajčí kijelentette, hogy nem mond le, a miniszterelnök és pártja, az OĽaNO is mellette áll, ennek ellenére

 

a koalíciós pártok vezetőinek keddi megbeszélésén felmerült a miniszter lemondatása.

 

Ezt Boris Kollár, a jobboldali populista Család Vagyunk párt elnöke, egyben a parlament elnöke árulta el a médiának, de azt elmondta: a döntés a miniszterelnök kezében van.

Szerdán újra előkerült Krajčí lemondásának kérdése: ezúttal a Matovičcsal hónapok óta konfliktusban lévő Richard Sulík állt elő egy javaslattal:

 

ha Krajčí lemond, Sulík pártja, a libertariánus Szabadság és Szolidaritás kész átvenni az egészségügyi tárcát,

 

az élére pedig a gazdasági minisztérium államtitkárát, Ján Oravec közgazdászt nevezné ki. Matovič visszautasította az ajánlatot, mondván továbbra is ragaszkodik az egészségügyi miniszteréhez.

SULÍK A GAZDASÁGRÓL MAGYARÁZ SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁN. FOTÓ: RS / FB

Repedések a kormánykoalíción

Krajčí ügye a legnagyobb repedés eddig a szlovák kormánykoalíción, de nem az egyetlen. A belső konfliktusok szinte hozzá tartoznak a Matovič-kormány működéséhez, de eddig is történt két olyan személyi változás a kormánykoalíció pártjainál, ami egy kormányválság lehetőségét vetítette előre. 

+ Február 11-én kilépett pártjából a Szabadság és Szolidaritás EP-képviselője, egyben a párt második legnépszerűbb politikusa, Lucia Ďuriš Nicholsonová. Azért döntött így, mert komoly feszültséget okozott pártja és a negyedik, egyben legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) között, amikor Nicholsonová nyíltan bírálta az uniós források szerinte nem hatékony elköltését, amiért a Za ľudí vezette beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztérium felel.

+ A járványkezeléssel való elégedetlenség volt az oka Miroslav Kollár képviselő távozásának a Za ľudí pártból és a kormánykoalícióból február 17-én. Kollár, aki egyben Galgóc (Hlohovec) város polgármestere is, már januárban élesen bírálta Igor Matovičot, mert az az aktuális tömeges tesztelés lebonyolítását teljes egészében az önkormányzatokra bízta. Kollár azzal indokolta a kilépését,

 

hogy nem legitimálhatja tovább Matovič kaotikus és inkompetens kormányzását.

 

Aggasztó alternatíva

 

Igor Matovič a vele és a kormányával szemben megfogalmazott kritikákat rendre azzal hárítja, hogy ha ő nincs, visszatér Robert Fico, akinek a 2012 és 2018 közötti kormányzása alatt a politika legfelsőbb köreiig ért a korrupció, a rendőrséget gyakorlatilag a maffia irányította, és a korszak szomorú jelképe végül Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása lett.

Noha Robert Fico visszatérésére kicsi az esély, Szlovákia legnépszerűbb politikusa most az a Peter Pellegrini, aki Ficót váltotta a miniszterelnöki székben, miután utóbbi a Kuciak-gyilkosság miatt lemondani kényszerült. Pellegrini a 2020-as választások után otthagyta Fico szociálpopulista Smer-SD-jét (Irány-Szociáldemokrácia), és új pártot alapított Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) néven. Az új pártba sokan követték Pellegrinit a Smerből, így a Hlas egyfajta emberarcú Smer lett, ami ha hatalomra kerül, az a Fico-éra részbeni visszatérését jelentheti.

TEAM PELLEGRINI: 21,4 SZÁZALÉKKAL A HLAS ÁLL AZ ÉLEN A KUTATÁSOKBAN, A KORMÁNYFŐ PÁRTJA 12,2 SZÁZALÉKON ÁLL, A JOBBPOPULISTA SME RODINA 5,2-N, A SULÍK-FÉLE SAS 12,5-N, A ZA LUDI 5,5-ÖN, ÍGY A KOMPLETT KORMÁNYKOALÍCIÓ 35 SZÁZALÉKOT HOZNA CSAK. ROBERT FICO PÁRTJA, A SMER 8,9 SZÁZALÉKOT HOZNA, A MAGYAROK KÜSZÖB ALATT. FOTÓ: PP / FB

Lágyabb, kedvesebb, de a tartalom ugyanaz, mint Ficónál – mondja Pellegriniről Jan Kuciak öccse, Jozef, aki a Kuciak-gyilkosság harmadik évfordulóján adott interjút a Denník N-nek. Szerinte a mostani kormánynak egyedülálló lehetősége van arra, hogy végigvigye az igazságszolgáltatás megtisztítását, ezért abban bízik, Matovičék kitartanak.

 

Mi történik Szlovákiában? Miért nem működik a lockdown? Mit csinálnak rosszul? Utánajártunk.

 

NYITÓKÉP: Marek Krajčí és Igor Matovič. Nem engedik el egymást. Forrás: A szlovák kormány honlapja

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek