Matovič bejelentette a sokadik szlovákiai tömeges tesztelést, közben két minisztere is új tervet dolgozott ki a járvány kezelésére

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.23. 10:18

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Matovič bejelentette a sokadik szlovákiai tömeges tesztelést, közben két minisztere is új tervet dolgozott ki a járvány kezelésére

Vasárnap délig 83 ezer embert teszteltek le Szlovákiában, ahol a tömeges tesztelés harmadik fordulójában már csak azon a 458 kijelölt településen zajlott mintavétel, ahol a második fordulóban egy százalék fölött volt a fertőzöttség.

 

A 83 ezer tesztből 1746 lett pozitív, ami 2,09 százalékos fertőzöttséget jelent ezeken a helyeken.

 

Ez jóval magasabb a korábbi egy százaléknál, ezt a kormány szerint az magyarázza, hogy ezúttal kisebb volt az érdeklődés a mintavétel iránt, miközben főleg olyanok teszteltették magukat, akikben felmerült a gyanú, hogy fertőzöttek. 

A közvélemény egyre elégedetlenebb Igor Matovič kormányának járvány- és válságkezelésével, amit az ellenzéki pártok igyekeznek is kihasználni: kedden az 1989-es bársonyos forradalom emléknapján ezrek tüntettek engedély nélkül Pozsony utcáin és országszerte több kisebb demonstráció is zajlott. 

Az Igor Matovič vezette kabinet kapkodó, átgondolatlannak tűnő és gyakran egymásnak is ellentmondó járványügyi intézkedései a koalíción belül is feszültségeket szülnek. Ezek közül a leglátványosabb a miniszterelnök és a gazdasági miniszter, a libertariánus Richard Sulík közötti feszültség. Sulík elsősorban a gazdaságot lebénító korlátozásokkal nem ért egyet; Igor Matovič a minisztere kritikáját azzal hárította, hogy felszólította:

 

dolgozzon ki Sulík egy működőképes tervet a válságkezelésre, és akkor átadja neki annak irányítását.

 

Sulík ezt meg is tette: hétfőn a válságstáb ülésén mutatja majd be a gazdasági tárca által kidolgozott tervet, amivel Sulík szerint mérsékelni lehet a járvány terjedését és párhuzamosan újra lehet indítani az életet Szlovákiában – beleértve ebbe az éttermek és az iskolák újranyitását is.

A válságstáb hétfői ülésére nemcsak Sulík érkezik majd új tervvel;

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szintén bemutat egy új jelzőrendszert.

 

Ez utóbbit sikerült megszereznie a Denník N-nek: Krajčí „járványügyi szemaforja” hat fázisra osztja a járványhelyzetet, és meghatározza, hogy a maszkviseléstől az éttermek, boltok, üzemek, iskolák, templomok működésén át a kijárási korlátozásokig melyik konkrét intézkedés mely fázisban és milyen mértékben lép életbe; illetve arról is rendelkezik, hogy meddig elégségesek a regionálisan, és mikortól szükségesek az országosan alkalmazni az egyes intézkedéseket.

Miközben a tömeges tesztelést egyre több kritika éri – milyen atombomba az, amit nem elég egyszer használni, teszi fel a kérdést Tomáš Gális, a Denník N publicistája arra utalva, hogy a miniszterelnök korábban az atomfegyver hatékonyságához hasonlította az országos tesztelést –

 

Igor Matovič továbbra is ragaszkodik a módszerhez: december első hétvégéjén új tömeges tesztelés jön.

 

Szlovákiában a legfrisebb adatok szerint eddig 96 241 embernél azonosították a vírust PCR-teszttel (az antigén tesztekkel végzett mintavételek eredményeit külön statisztikában vezetik). Közülük 45 883-an gyógyultak ki a fertőzésből; 671 személy halálozott el a betegségben. Magyországon az eddigi 177 952 fertőzöttből 43 339-en gyógyultak meg és 3 891-en hunytak el. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek