+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 23. hétfő, 10:18
Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Vasárnap délig 83 ezer embert teszteltek le Szlovákiában, ahol a tömeges tesztelés harmadik fordulójában már csak azon a 458 kijelölt településen zajlott mintavétel, ahol a második fordulóban egy százalék fölött volt a fertőzöttség.

 

A 83 ezer tesztből 1746 lett pozitív, ami 2,09 százalékos fertőzöttséget jelent ezeken a helyeken.

 

Ez jóval magasabb a korábbi egy százaléknál, ezt a kormány szerint az magyarázza, hogy ezúttal kisebb volt az érdeklődés a mintavétel iránt, miközben főleg olyanok teszteltették magukat, akikben felmerült a gyanú, hogy fertőzöttek. 

 

A közvélemény egyre elégedetlenebb Igor Matovič kormányának járvány- és válságkezelésével, amit az ellenzéki pártok igyekeznek is kihasználni: kedden az 1989-es bársonyos forradalom emléknapján ezrek tüntettek engedély nélkül Pozsony utcáin és országszerte több kisebb demonstráció is zajlott. 

 

Az Igor Matovič vezette kabinet kapkodó, átgondolatlannak tűnő és gyakran egymásnak is ellentmondó járványügyi intézkedései a koalíción belül is feszültségeket szülnek. Ezek közül a leglátványosabb a miniszterelnök és a gazdasági miniszter, a libertariánus Richard Sulík közötti feszültség. Sulík elsősorban a gazdaságot lebénító korlátozásokkal nem ért egyet; Igor Matovič a minisztere kritikáját azzal hárította, hogy felszólította:

 

dolgozzon ki Sulík egy működőképes tervet a válságkezelésre, és akkor átadja neki annak irányítását.

 

Sulík ezt meg is tette: hétfőn a válságstáb ülésén mutatja majd be a gazdasági tárca által kidolgozott tervet, amivel Sulík szerint mérsékelni lehet a járvány terjedését és párhuzamosan újra lehet indítani az életet Szlovákiában – beleértve ebbe az éttermek és az iskolák újranyitását is.

 

A válságstáb hétfői ülésére nemcsak Sulík érkezik majd új tervvel;

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szintén bemutat egy új jelzőrendszert.

 

Ez utóbbit sikerült megszereznie a Denník N-nek: Krajčí „járványügyi szemaforja” hat fázisra osztja a járványhelyzetet, és meghatározza, hogy a maszkviseléstől az éttermek, boltok, üzemek, iskolák, templomok működésén át a kijárási korlátozásokig melyik konkrét intézkedés mely fázisban és milyen mértékben lép életbe; illetve arról is rendelkezik, hogy meddig elégségesek a regionálisan, és mikortól szükségesek az országosan alkalmazni az egyes intézkedéseket.

 

Miközben a tömeges tesztelést egyre több kritika éri – milyen atombomba az, amit nem elég egyszer használni, teszi fel a kérdést Tomáš Gális, a Denník N publicistája arra utalva, hogy a miniszterelnök korábban az atomfegyver hatékonyságához hasonlította az országos tesztelést –

 

Igor Matovič továbbra is ragaszkodik a módszerhez: december első hétvégéjén új tömeges tesztelés jön.

 

Szlovákiában a legfrisebb adatok szerint eddig 96 241 embernél azonosították a vírust PCR-teszttel (az antigén tesztekkel végzett mintavételek eredményeit külön statisztikában vezetik). Közülük 45 883-an gyógyultak ki a fertőzésből; 671 személy halálozott el a betegségben. Magyországon az eddigi 177 952 fertőzöttből 43 339-en gyógyultak meg és 3 891-en hunytak el. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás