Enyhítésekkel és tüntetésekkel fordul rá Szlovákia a tömeges tesztelés harmadik körére

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.17. 17:15

A sikerként kommunikált tömeges tesztelések ellenére egyre kaotikusabb a járványkezelés Szlovákiában, a feszültségek is nőnek a kormánykoalíción belül, ráadásul az ellenzék több helyszínen is tüntet a fővárosban a kormány ellen. Hétvégén a szlovák példát követve Ausztria is a tömeges tesztelés mellett döntött.

Enyhítésekkel és tüntetésekkel fordul rá Szlovákia a tömeges tesztelés harmadik körére

Három egymást követő hétvége – a pilot-tesztelés, a teljes tesztelés első majd második fordulója után – a november 15-16-i hétvégén nem volt tömeges tesztelés Szlovákiában, a következő hétvégén azonban jön a harmadik kör, de akkor már csak azon 458 kiválasztott településen tesztelnek majd, ahol az előző körben egy százalék fölött volt a fertőzöttség. A második kör után, november 9-én a válságstáb úgy döntött, hogy november 16-tól az ország határain visszaállítják a határellenőrzést, a beutazás feltétele a negatív teszt lesz, és ezt ellenőrizni is fogják. 

Az ezt követő napokban azonban kaotikus fordulatokkal születtek újabb és újabb, gyakran egymást felülíró járványügyi intézkedések, végül pénteken arról született döntés, hogy – bár a belépéshez szükséges a 72 óránál, ingázók esetében két hétnél nem régebbi negatív teszt – az állandó ellenőrzést a határokon mégsem állítják vissza, ráadásul a pénteki döntésnek megfelelően hétfőtől részlegesen újraindult az élet is:

 

újra kinyitottak a mozik, a színházak és a templomok úgy, hogy a rendelkezésre álló helyek felét lehet használni és kötelező a maszkviselés.

Valamint legfeljebb hat embert az uszodák és az edzőtermek is fogadhatnak.

 

Feszültségek az enyhítések mögött

A döntést Igor Matovič miniszterelnök és a libertariánus Richard Sulík gazdasági miniszter régóta húzodó konfliktusának újabb fordulója előzte meg. A két politikus a járvány kezdete óta eltérően látja, hogyan kellene kezelni annak gazdasági hatásait. Richard Sulík a lehető legkevesebb korlátozás híve célzott járványvédelmi intézkedések mellett, Matovič viszont hajlik a teljes körű megoldások felé, mint a lockdown vagy az országos tesztelés.

A miniszterelnök is a mozik, színházak, templomok, uszodák és edzőtermek újranyitása mellett volt azzal a feltétellel, hogy a vendégeken belépéskor végezzenek gyorstesztet. Ez az intézkedés végül nem valósult meg, Igor Matovič szerint azért, mert Richard Sulík szabotálta azt, de az a miniszterelnök pénteki hosszú Facebook-posztjából nem derül ki, hogy hogyan – azon kívül, hogy Sulík hülyeségnek tartotta.

 

Sulík egyébként sokkal szélesebb körben nyitná újra a gazdaságot és az iskolákat is, ebbe viszont Matovič nem egyezett bele. A pénteki döntésig többször is megváltozó szabályok miatt a miniszterelnök és a kormány más tagjai egész héten üzengettek egymásnak, ennek volt a csúcsa a Facebookos pengeváltás Igor Matovič és Szlovákia 2021-es világkiállításon való részvételét épp Dubajban egyengető Richard Sulík között. A legizgalmasabb mondatot ezúttal is a miniszterelnök szolgáltatta:

 

„Engedhetjük iskolába a gyerekeket és kinyithatjuk a vendéglőket, de ki fog sírt ásni?”

 

Matovič egyúttal ígéretet tett Richard Sulíknak, hogy ha bemutat egy működőképes tervet a válság kezelésére, úgy az átadja neki a koronavírus elleni harc irányítását.

Pozsonyban tüntetések zajlanak

November 17-e a bársonyos forradalom emléknapja; 1989-ben ezen a napon kezdődtek azok a tüntetések, amik Csehszlovákiában a rendszerváltáshoz vezettek. Idén a koronavírus miatt gyülekezési tilalom van Szlovákiában, de ezekben a pillanatokban is több helyen is tüntetnek a fővárosban:

+ tüntetnek a fociultrák Igor Matovič kormánya és a járványügyi intézkedések ellen

+ egy másik helyszínen a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) részvételével zajlik demonstráció Matovič ellen

+ külön tüntetést szervezett a korábbi kormánypárt, a szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) is, ahol maga Robert Fico ex-miniszterelnök szónokol.

A tünetések egyikét sem engedélyezte a rendőrség a járványügyi intézkedések miatt. Roman Mikulec belügyminiszter a Denník N szerint arra figyelmeztetett, hogy információi szerint felfegyverzett huligánok készülnek rendbontásra, ezért mindenkit arra kért, ne vegyen részt a keddi demonstrációkon.

 

Arra is figyelmeztetett, hogy a rendőrség kész akár parlamenti képviselők ellen is fellépni. 

 

Tesztelés-export

A szlovákiai teljes tesztelést abszolút sikerként értékelő Sebastian Kurz kormánya úgy döntött, Ausztria is ezt a módszert használja majd a járvány elleni harc következő lépéseként. Ausztriában december 6-ig tart a szigorú lockdown, ezt követően kerül majd sor a tömeges tesztelésre, a részletekről a héten dönt az osztrák kormány. Ausztria a szlovák teljes tesztelés első fordulóján 33-tagú szakértői csapattal vett részt, hogy segítse a mintavételt, és hogy első kézből szerezzen tapasztalatokat. Igor Matovič is felajánlotta Szlovákia segítségét az osztrák teszteléshez. 

Magyarország egy-két héttel van Ausztria mögött – tudtuk meg a magyar miniszterelnöktől; a november 4-én elfogadott korlátozások pedig egy az egyben lemásolták a korábbi osztrák intézkedéseket. Ez vajon egyúttal azt is jelenti, hogy Magyarországon is lesz országos tesztelés? Szavazz a cikk alatt!

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek