+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 17. kedd, 17:15
A sikerként kommunikált tömeges tesztelések ellenére egyre kaotikusabb a járványkezelés Szlovákiában, a feszültségek is nőnek a kormánykoalíción belül, ráadásul az ellenzék több helyszínen is tüntet a fővárosban a kormány ellen. Hétvégén a szlovák példát követve Ausztria is a tömeges tesztelés mellett döntött.

Három egymást követő hétvége – a pilot-tesztelés, a teljes tesztelés első majd második fordulója után – a november 15-16-i hétvégén nem volt tömeges tesztelés Szlovákiában, a következő hétvégén azonban jön a harmadik kör, de akkor már csak azon 458 kiválasztott településen tesztelnek majd, ahol az előző körben egy százalék fölött volt a fertőzöttség. A második kör után, november 9-én a válságstáb úgy döntött, hogy november 16-tól az ország határain visszaállítják a határellenőrzést, a beutazás feltétele a negatív teszt lesz, és ezt ellenőrizni is fogják. 

 

Az ezt követő napokban azonban kaotikus fordulatokkal születtek újabb és újabb, gyakran egymást felülíró járványügyi intézkedések, végül pénteken arról született döntés, hogy – bár a belépéshez szükséges a 72 óránál, ingázók esetében két hétnél nem régebbi negatív teszt – az állandó ellenőrzést a határokon mégsem állítják vissza, ráadásul a pénteki döntésnek megfelelően hétfőtől részlegesen újraindult az élet is:

 

újra kinyitottak a mozik, a színházak és a templomok úgy, hogy a rendelkezésre álló helyek felét lehet használni és kötelező a maszkviselés.

 

Valamint legfeljebb hat embert az uszodák és az edzőtermek is fogadhatnak.

 

Feszültségek az enyhítések mögött

 

A döntést Igor Matovič miniszterelnök és a libertariánus Richard Sulík gazdasági miniszter régóta húzodó konfliktusának újabb fordulója előzte meg. A két politikus a járvány kezdete óta eltérően látja, hogyan kellene kezelni annak gazdasági hatásait. Richard Sulík a lehető legkevesebb korlátozás híve célzott járványvédelmi intézkedések mellett, Matovič viszont hajlik a teljes körű megoldások felé, mint a lockdown vagy az országos tesztelés.

 

A miniszterelnök is a mozik, színházak, templomok, uszodák és edzőtermek újranyitása mellett volt azzal a feltétellel, hogy a vendégeken belépéskor végezzenek gyorstesztet. Ez az intézkedés végül nem valósult meg, Igor Matovič szerint azért, mert Richard Sulík szabotálta azt, de az a miniszterelnök pénteki hosszú Facebook-posztjából nem derül ki, hogy hogyan – azon kívül, hogy Sulík hülyeségnek tartotta.

 

Sulík egyébként sokkal szélesebb körben nyitná újra a gazdaságot és az iskolákat is, ebbe viszont Matovič nem egyezett bele. A pénteki döntésig többször is megváltozó szabályok miatt a miniszterelnök és a kormány más tagjai egész héten üzengettek egymásnak, ennek volt a csúcsa a Facebookos pengeváltás Igor Matovič és Szlovákia 2021-es világkiállításon való részvételét épp Dubajban egyengető Richard Sulík között. A legizgalmasabb mondatot ezúttal is a miniszterelnök szolgáltatta:

 

„Engedhetjük iskolába a gyerekeket és kinyithatjuk a vendéglőket, de ki fog sírt ásni?”

 

Matovič egyúttal ígéretet tett Richard Sulíknak, hogy ha bemutat egy működőképes tervet a válság kezelésére, úgy az átadja neki a koronavírus elleni harc irányítását.

 

Pozsonyban tüntetések zajlanak

 

November 17-e a bársonyos forradalom emléknapja; 1989-ben ezen a napon kezdődtek azok a tüntetések, amik Csehszlovákiában a rendszerváltáshoz vezettek. Idén a koronavírus miatt gyülekezési tilalom van Szlovákiában, de ezekben a pillanatokban is több helyen is tüntetnek a fővárosban:

 

+ tüntetnek a fociultrák Igor Matovič kormánya és a járványügyi intézkedések ellen

 

+ egy másik helyszínen a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) részvételével zajlik demonstráció Matovič ellen

 

+ külön tüntetést szervezett a korábbi kormánypárt, a szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) is, ahol maga Robert Fico ex-miniszterelnök szónokol.

 

A tünetések egyikét sem engedélyezte a rendőrség a járványügyi intézkedések miatt. Roman Mikulec belügyminiszter a Denník N szerint arra figyelmeztetett, hogy információi szerint felfegyverzett huligánok készülnek rendbontásra, ezért mindenkit arra kért, ne vegyen részt a keddi demonstrációkon.

 

Arra is figyelmeztetett, hogy a rendőrség kész akár parlamenti képviselők ellen is fellépni. 

 

Tesztelés-export

 

A szlovákiai teljes tesztelést abszolút sikerként értékelő Sebastian Kurz kormánya úgy döntött, Ausztria is ezt a módszert használja majd a járvány elleni harc következő lépéseként. Ausztriában december 6-ig tart a szigorú lockdown, ezt követően kerül majd sor a tömeges tesztelésre, a részletekről a héten dönt az osztrák kormány. Ausztria a szlovák teljes tesztelés első fordulóján 33-tagú szakértői csapattal vett részt, hogy segítse a mintavételt, és hogy első kézből szerezzen tapasztalatokat. Igor Matovič is felajánlotta Szlovákia segítségét az osztrák teszteléshez. 

 

Magyarország egy-két héttel van Ausztria mögött – tudtuk meg a magyar miniszterelnöktől; a november 4-én elfogadott korlátozások pedig egy az egyben lemásolták a korábbi osztrák intézkedéseket. Ez vajon egyúttal azt is jelenti, hogy Magyarországon is lesz országos tesztelés? Szavazz a cikk alatt!

 

NYITÓKÉP: Žilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás