+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 1. szerda, 17:12
Még nincs kéthetes az új koalíciós kormány, itt az első belső ellentét: Igor Matovič minden áron rendet tenne, neoliberális gazdasági minisztere viszont nem szeretné kiiktatni a gazdaságot. Úgy tűnik, a szlovák miniszterelnök immár kormányon is folytatja a showman-politizálást.

Igor Matovič szlovák kormányfőt alig iktatták be hivatalába, máris teljes erőbedobással kezdett munkához: múlt hét óta Szlovákiában tilos maszk vagy valamilyen arcot takaró viselet nélkül az utcára lépni, áprilistól testhőmérsékletet ellenőriznek a gyárak, boltok és intézmények előtt, és megszüntették az egyetemisták díjmentes utazási lehetőségét is, mert azok utazgatásra használták ki a sok szabadidőt.

 

Egy hét sem telt el viszont a még európai viszonylatban is kirívóan szigorú szlovákiai intézkedések óta, a miniszterelnök egy olyan tervvel állt elő, amelyeddig még az Európában legsúlyosabban érintett – ezáltal a legkeményebb intézkedéseket meghozni kénytelen – Olaszország sem merészkedett: a miniszterelnök

 

három hétre a teljes országot kikapcsolná három-négy hétre, vagyis blackoutot vezetne be.

 

Katonás rend

 

A terv nagyon úgy néz ki, a korábban ellenzékben látványos botránypolitizálást folytató Matovič fejében érlelődik egyelőre, hiszen mint elmondta, a blackout (és az ezzel együtt járó rendkívüli állapot) is csak egy lehetőség, vagyis távolról sem biztos annak bevezetése. Mindenesetre a Sme tudósítása szerint egyelőre azt lehet tudni, hogy:

 

+ A jelenlegi intézkedésekkel a szociális életet 70 százalékkal sikerült visszavágni, Matovic úgy számol, egy blackout esetén ez 90 százalékra nőne.

 

Leállna minden az országban, „ami nem szükséges”, lezárnák a határokat, beszüntetnék a tömegközlekedést és országos karantént hoznának létre.

 

Ha leáll az ország, akkor katonai rendre, katonai fegyelemre lenne szükség.

 

Ha a blackoutnak vége, akkor Matovič szerint viszont minden visszatérhetne a normál kerékvágásba, kinyithatnának például az iskolák is.

 

A katonai fegyelem nemcsak valami ködös politikai szólam: Matovič szerint ebben az esetben a katonaságnak kéne szerveznie az ellátás egy részét is.

 

Ezt a döntést mihamarabb – egy-két héten belül – meg kell hozni, mivel a szlovákiai gazdaság a jelenlegi helyzetben napi 70 millió eurót – 360-as forinttal számolva jó 25 milliárd forintot – veszít. Matovič szerint ez az állapot nem mehet a végtelenségig, Szlovákia vehet fel hiteleket, de azokat majd valakinek vissza kell fizetnie.

 

Ha viszont meglépné a blackoutot, Matovič előre konzultálna a polgárokkal arról, hogy ebbe beleegyeznek-e, nem szeretne egy ilyen döntést egyik napról a másikra meghozni.

 

Nem is ez az egyetlen út a vírus megfékezésére, hiszen lehet a jelenlegi, enyhébb intézkedések útján is továbbhaladni a miniszterelnök szerint, csak akkor jóval tovább tarthat a járvány.

 

Koalíciós nem a showmankedésre

 

Lehet, hogy a február végén tartott választásokat Matovič pártja, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nyerte meg, de a kormánykoalícióba Matovič további három pártot, a neoliberális SaS-t, a jobboldali-populista Sme rodinát és a jobbközép Za l'udít is bevette. Hogy milyen kihívások is állnak az új kormány előtt, arról itt írtunk bővebben.

 

Márpedig a gazdasági tárcát vezető neoliberális Richard Sulík hamar megüzente: ő bizony nem menne bele egy ilyen leállásba.

 

„Hacsak nem történik rendkívüli esemény, ha nem lesz napi 1000 halott, mint Olaszországban, határozottan ellenezni fogom a gazdaság felszámolására irányuló kísérleteket”

 

– reagált Sulík a miniszterelnöki javaslatra.

 

Ugyanígy nem állt be Matovič ötlete mögé Veronika Remišová Za l'udí-s miniszterelnök-helyettes sem, aki szerint egy ilyen intézkedés csak fokozná az amúgy is súlyos gazdasági helyzetet és rontaná az emberek pszichológiai állapotát. „Szlovákia egy nyitott gazdaság, nem állíthatjuk meg az élelmiszerek és kulcsfontosságú termékek mozgását a határon” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint külföldről a blackout után ugyanúgy újra behozhatná valaki a járványt. Remišová szerint ehelyett több tesztre, jobb kontaktkutatásra lenne szükség.

 

Ugyanígy gondolja Peter Pellegrini exminiszterelnök, az ellenzéki Smer vezetője is: szerinte ez egy „társadalmi kísérlet” lenne, amelynek megjósolhatatlan következményei volnának, az emberek pánikolni kezdenének, és megszűnhetne az államba vetett bizalom is.

 

BORÍTÓKÉP: OĽaNO Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás