+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 1. szerda, 17:12
Még nincs kéthetes az új koalíciós kormány, itt az első belső ellentét: Igor Matovič minden áron rendet tenne, neoliberális gazdasági minisztere viszont nem szeretné kiiktatni a gazdaságot. Úgy tűnik, a szlovák miniszterelnök immár kormányon is folytatja a showman-politizálást.

Igor Matovič szlovák kormányfőt alig iktatták be hivatalába, máris teljes erőbedobással kezdett munkához: múlt hét óta Szlovákiában tilos maszk vagy valamilyen arcot takaró viselet nélkül az utcára lépni, áprilistól testhőmérsékletet ellenőriznek a gyárak, boltok és intézmények előtt, és megszüntették az egyetemisták díjmentes utazási lehetőségét is, mert azok utazgatásra használták ki a sok szabadidőt.

 

Egy hét sem telt el viszont a még európai viszonylatban is kirívóan szigorú szlovákiai intézkedések óta, a miniszterelnök egy olyan tervvel állt elő, amelyeddig még az Európában legsúlyosabban érintett – ezáltal a legkeményebb intézkedéseket meghozni kénytelen – Olaszország sem merészkedett: a miniszterelnök

 

három hétre a teljes országot kikapcsolná három-négy hétre, vagyis blackoutot vezetne be.

 

Katonás rend

 

A terv nagyon úgy néz ki, a korábban ellenzékben látványos botránypolitizálást folytató Matovič fejében érlelődik egyelőre, hiszen mint elmondta, a blackout (és az ezzel együtt járó rendkívüli állapot) is csak egy lehetőség, vagyis távolról sem biztos annak bevezetése. Mindenesetre a Sme tudósítása szerint egyelőre azt lehet tudni, hogy:

 

+ A jelenlegi intézkedésekkel a szociális életet 70 százalékkal sikerült visszavágni, Matovic úgy számol, egy blackout esetén ez 90 százalékra nőne.

 

Leállna minden az országban, „ami nem szükséges”, lezárnák a határokat, beszüntetnék a tömegközlekedést és országos karantént hoznának létre.

 

Ha leáll az ország, akkor katonai rendre, katonai fegyelemre lenne szükség.

 

Ha a blackoutnak vége, akkor Matovič szerint viszont minden visszatérhetne a normál kerékvágásba, kinyithatnának például az iskolák is.

 

A katonai fegyelem nemcsak valami ködös politikai szólam: Matovič szerint ebben az esetben a katonaságnak kéne szerveznie az ellátás egy részét is.

 

Ezt a döntést mihamarabb – egy-két héten belül – meg kell hozni, mivel a szlovákiai gazdaság a jelenlegi helyzetben napi 70 millió eurót – 360-as forinttal számolva jó 25 milliárd forintot – veszít. Matovič szerint ez az állapot nem mehet a végtelenségig, Szlovákia vehet fel hiteleket, de azokat majd valakinek vissza kell fizetnie.

 

Ha viszont meglépné a blackoutot, Matovič előre konzultálna a polgárokkal arról, hogy ebbe beleegyeznek-e, nem szeretne egy ilyen döntést egyik napról a másikra meghozni.

 

Nem is ez az egyetlen út a vírus megfékezésére, hiszen lehet a jelenlegi, enyhébb intézkedések útján is továbbhaladni a miniszterelnök szerint, csak akkor jóval tovább tarthat a járvány.

 

Koalíciós nem a showmankedésre

 

Lehet, hogy a február végén tartott választásokat Matovič pártja, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nyerte meg, de a kormánykoalícióba Matovič további három pártot, a neoliberális SaS-t, a jobboldali-populista Sme rodinát és a jobbközép Za l'udít is bevette. Hogy milyen kihívások is állnak az új kormány előtt, arról itt írtunk bővebben.

 

Márpedig a gazdasági tárcát vezető neoliberális Richard Sulík hamar megüzente: ő bizony nem menne bele egy ilyen leállásba.

 

„Hacsak nem történik rendkívüli esemény, ha nem lesz napi 1000 halott, mint Olaszországban, határozottan ellenezni fogom a gazdaság felszámolására irányuló kísérleteket”

 

– reagált Sulík a miniszterelnöki javaslatra.

 

Ugyanígy nem állt be Matovič ötlete mögé Veronika Remišová Za l'udí-s miniszterelnök-helyettes sem, aki szerint egy ilyen intézkedés csak fokozná az amúgy is súlyos gazdasági helyzetet és rontaná az emberek pszichológiai állapotát. „Szlovákia egy nyitott gazdaság, nem állíthatjuk meg az élelmiszerek és kulcsfontosságú termékek mozgását a határon” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint külföldről a blackout után ugyanúgy újra behozhatná valaki a járványt. Remišová szerint ehelyett több tesztre, jobb kontaktkutatásra lenne szükség.

 

Ugyanígy gondolja Peter Pellegrini exminiszterelnök, az ellenzéki Smer vezetője is: szerinte ez egy „társadalmi kísérlet” lenne, amelynek megjósolhatatlan következményei volnának, az emberek pánikolni kezdenének, és megszűnhetne az államba vetett bizalom is.

 

BORÍTÓKÉP: OĽaNO Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A választást szerdán egy csomó helyen meg kellett ismételni Szerbiában, így a monarchisták éppen megugorhatták a 3 százalékos küszöböt.

Ha csak nem változnak nagyot az órákkal az urnazárás előtt lehozott részeredmények, Vlagyimir Putyin élete végéig hatalmon maradhat.

A Facebook és társai vagy elfogadják a nekik megalkotott török szabályokat, vagy elzavarják őket az országból.

Sokan használják már jegyvásárlásra a MÁV-appot, de eddig volt egy nagy hátránya: csak belföldön lehetett vele vonatjegyet váltani.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás