+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. december 4. péntek, 14:25
Hiába táncolnak ki a lengyelek az uniós költségvetési vétóból, Orbán egyedül is kitart – de minek? Talán azért, hogy ő is kapjon végre egy olyan gumicsontot, amit itthon jól el adni Brüsszel feletti győzelemként. Ez a vágy azonban aligha fenyeget azzal a veszéllyel, hogy Orbán a komplett EU-t magára haragítsa, és ne fújjon visszavonulót az utolsó pillanatban.

Csütörtök este Lengyelország miniszterelnök-helyettese, az amúgy nem a PiS-ben, hanem egy kisebb jobboldali pártban politizáló Jarosław Gowin bejelentette: a lengyel kormány eláll az uniós költségvetés vétójától. Ezért cserébe a lengyelek azt kérik, hogy az uniós állam- és kormányfők adjanak ki egy jogilag kötelező érvényű értelmező szöveget arról, hogy a jogállamisági feltételrendszer „nem jelent majd indokolatlan nyomást a tagállamokra más területeken, mint az EU-s pénzek elköltése” – ezt a rendelettervezet amúgy most is tartalmazza.

 

Noha nem tudni pontosan, mennyire érdemes a varsói kormány álláspontjának látni Gowin mondatait, vétóügyben olybá tűnik, magára maradt Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában kijelentette: egyedül, a lengyelek nélkül is kitart a vétó mellett. A kialakult helyzetet Medve-Bálint Gergő politológussal, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársával értékeltük. 

 

+ + +

 

Két és fél héttel ezelőtt, a lengyel-magyar vétó bejelentésekor azt mondta nekünk, hogy ön szerint még idén lesz megegyezés az uniós költségvetésről. Annak fényében is tartja ezt, hogy Orbán Viktor hiába maradt magára ebben a történetben, még mindig kitart a vétó mellett?

 

Igen, fenntartom, hogy lesz megállapodás. Az uniós mentőcsomagról meg lehet állapodni a magyarok nélkül is (Ursula von der Leyen bizottsági elnök pont ezt lengette be szerdán – a szerk.), így a költségvetési vétó maradt az egyetlen ütőkártya Orbán kezében.

 

Ennek az ereje viszont még azt sem lehet mondani, hogy egy fogatlan oroszlánéval lenne egyenlő, mert a magyar érdekérvényesítés erejét nem lehet hasonlítani egy oroszlánéhoz.

 

A politikában nemcsak ellenségek, hanem szövetségesek is kellenek, akik nyíltan kiállnak melletted. Márpedig ha ilyen nem marad az EU-ban Orbánéknak, akkor ennek a vétónak semmi értelme.

 

Akkor miért nem kapitulált péntek reggel Orbán Viktor a vétókérdésben?

 

A magyar miniszterelnök még mindig próbál további engedményeket és garanciákat elérni, de Orbán is egy reálpolitikus: nem gondolom, hogy végső soron a teljes közösséggel szembemenne.

 

INTERJÚALANYUNK, MEDVE-BÁLINT GERGŐ POLITOLÓGUS, A TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT TUDOMÁNYOS FŐMUNKATÁRSA, A TÉMA KUTATÓJA.

 

A lengyelek kérésének, hogy az Európai Tanács adjon ki egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a jogállamisági mechanizmus szövegéhez – amit amúgy a rendelettervezet tulajdonképpen már most is tartalmaz – mi értelme van?

 

Ez furcsa kérés, mert egy nyilatkozat nem lehet kötelező jogi érvényű. Ráadásul a jogállamisági mechanizmus célja kimondottan az, hogy az Unió pénzügyi érdekeit védje, és a hatálya a költségvetésre és az azon keresztül érkező források felhasználására irányul. A lengyelek most csak annyit kérnek a vétótól való elállásért cserébe, hogy ezt újfent kimondják Brüsszelben.

 

Akkor ez egy kamu követelés, aminek pusztán az a célja, hogy Jarosław Kaczyńskiék belföldön el tudják adni, hogy jól legyőzték Brüsszelt?

 

Tulajdonképpen igen, ez valószínűleg egy kommunikációs eszköz. A vétótól való elállás felé lökhette az is, hogy a Jog és Igazságosság koalíciós partnere, a Jarosław Gowin vezette Egyetértés sokkal megengedőbb álláspontot képvisel az EU irányába ez ügyben – márpedig ott nem egy olyan erősen egymáshoz kötött koalícióról van szó, mint Magyarországon a Fidesz és a KDNP esetében. Szóval

 

belpolitikai okokból sem lehetett sokáig fenntartani ezt a patthelyzetet.

 

Arról nem beszélve – mint azt hangsúlyoztam korábban is –, hogy rengeteg pénzről van szó és kőkemény gazdasági érdekekről, amik a megállapodást sürgetik. Elképzelhető, hogy ha nem lenne koronavírus-járvány, a lengyel és a magyar fél könnyebben talált volna szövetségeseket a vétóhoz. A járvány viszont égetően szükségessé teszi mind a költségvetés, mind a mentőcsomag elfogadását. Ezért is lesz szerintem megállapodás.

 

Arra várhat Orbán Viktor is, hogy dobhasson vagy dobjanak elé egy gumicsontot, amit aztán – a PiS-hez hasonlóan – jól el tud adni itthon győzelemként?

 

Az EU-ban alapvetően is ezek – az ön megfogalmazásában – gumicsontok azok, amik miatt kompromisszumokat kötnek egymással a tagállamok. Ezért elképzelhetőnek tartom, hogy el fognak fogadni egy olyan nyilatkozatot vagy jogi garanciát, ami nem jelent komoly arcvesztést, és aminek hatására a magyar kormány is be tudja adni a derekát. A vétót viszont elképzelhető, hogy az utolsó pillanatig fenn fogja tartani a magyar miniszterelnök.

 

Mi az utolsó pillanat, amikor még beadhatja a derekát Orbán ahhoz, hogy elfogadják idén a jövő évi uniós költségvetést?

 

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács december 9-10-i ülése: ott – az általunk ismert körülményeket tekintve – létre kell jönnie a megállapodásnak.

 

Visszatérve a lengyelekre: annak, hogy ők pont most táncoltak ki a vétóból, lehet köze a Szájer-ügyhöz?

 

Ezt nem tudom.

 

Vannak olyan hangok, hogy Orbánnak a vétóval sikerült szétbarmolnia a V4-együttműködést is. A V4-ekre valóban lehet ennek tartós hatása?

 

Nem fogalmaznék ilyen élesen:

 

a V4-ek elég pragmatikusak azokban az ügyekben (például a migráció ügyében), ahol képesek azonos álláspontot képviselni. Ez a jövőben is így lesz.

 

NYITÓKÉP: A november végi találkozón a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor között még úgy tűnt, megbonthatatlan az egység vétóügyben. Mostanra kiderült, hogy mégsem. Orbán Viktor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás