+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Bakó Bea
2020. december 9. szerda, 12:52
Jarosław Gowin lengyel kormányfőhelyettes egyszer már bejelentette az EU-s költségvetést érintő vétó ejtését, amiből aztán mégsem lett semmi, de most úgy tűnik, tényleg megállapodtak a lengyelek és a magyarok az EU német soros elnökségével. A megállapodás tényét a Bloombergnek egy, a tárgyalásokra rálátó magyar tisztviselő is megerősítette.

Jarosław Gowin lengyel miniszterelnök-helyettes a Bloomberg szerint szerdán újságíróknak elmondta, hogy

 

Lengyelország és Magyarország nem fogja blokkolni az Európai Unió hétéves költségvetését és a hitelből finanszírozandó koronavírus-helyreállítási csomagot.

 

A megállapodás tényét a Bloombergnek egy, a tárgyalásokra rálátó magyar tisztivselő szintén megerősítette. A két ország vezetői az Európai Unió Tanácsában soros elnök németekkel jutottak megegyezésre, hamarosan pedig a többi tagállammal is ismertetik álláspontukat. A költségvetés vétójával azért fenyegetett Lengyelország és Magyarország, mert a költségvetéssel párhuzamosan, attól jogilag függetlenül olyan rendeletet terveznek elfogadni az unió intézményei, amely bizonyos jogállamisági feltételekhez kötné az EU-s pénzek kifizetését a tagállamoknak, ennek részleteiről itt írtunk.

 

„Péntekig véglegesíthetjük az alkut” – mondta Gowin, hozzátéve, hogy egyelőre Varsó, Budapest és Berlin között van megegyezés, de úgy hiszi, hogy végül a maradék huszonnégy tagállammal közös megegyezés fog születni.

 

A hírt egyelőre nem erősítették meg a három ország kormányfői, illetve fontos kiemelni, hogy

 

Gowin mindvégig a vétó ejtését hirdette a lengyel kormányon belül,

 

azt már egyszer korábban is bejelentette, aztán a lengyel kormány mégis visszatért a korábbi, szigorú álláspontjához. A miniszterelnök-helyettes újságírói kérdésre sem kívánt nyilatkozni a megállapodás részleteiről, csupán annyit mondott, hogy Lengyelország szuverén, az EU pedig egységes marad tőle.

 

Miről állapodhattak meg?

 

A Deutsche Welle lengyel kiadásának értesülései szerint a magyarok és a lengyelek három javaslatot tettek az általuk kifogásolt jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban:

 

+ egy külön értelmező nyilatkozatban tegyék egyértelművé, hogy a rendelet a jogállamiságról az EU-s pénzügyek vonatkozásában szól, és nem vonatkozik mondjuk migrációs vagy családjogi kérdésekre (ez egyébként a rendeletjavaslat jelen formájából is egyértelmű);

 

+ valamiképp erősítenék azt a – jelenleg a rendeletjavaslat preambulumában szereplő – lehetőséget hogy a szankciós eljárás alatt álló tagállam a tagállami állam- és kormányfőkből álló Európai Tanács elé vihesse az ügyet;

 

+ végül pedig azt akarják elérni, hogy ha el is fogadják a rendeletet, azt

 

addig ne alkalmazzák, ameddig az Európai Bíróság döntést nem hoz a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről,

 

ugyanis a rendeletet meg tervezi támadni a magyar és a lengyel kormány az EU Bíróságán. Az ilyen eljárások jellemzően egy-két évig elhúzódnak, és Magyarországon ugye 2022 tavaszán lesz választás.

 

Csak egy átlagos kedd este Varsóban

 

Mint megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök kedden Varsóba utazott, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Jarosław Kaczyński PiS-elnökkel tárgyaljon Lengyelország és Magyarország EU-büdzsével kapcsolatos álláspontjáról.

 

A látogatás előzménye, hogy a magyar és a lengyel kormány az Európai Unió következő költségvetésének és a koronavírus-válság miatt helyreállítási alap vétójával fenyeget egy ideje, ha az EU-s pénzek elköltésének jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet a jelenlegi, nekik nem tetsző formában fogadják el a tagállami miniszterek az Európai Unió Tanácsában. A lengyelek a múlt héten bedobták, hogy esetleg mégse vétóznának, de hamar visszatértek a keményvonalas álláspontjukhoz.

 

A látogatás után Orbán újságíróknak elmondta, hogy komoly esély van arra, hogy péntekig pontot tegyenek a vita végére, és esélyünk van „egy lengyel-magyar győzelemre” is, bár azt nem részletezte, hogy ez pontosan mit is jelent.

 

NYITÓKÉP: Európai Tanács sajtószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás