+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. december 3. csütörtök, 20:08
A lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette: mégsem vétózzák meg az EU-s költségvetést és a koronavírus-mentőcsomagot, ha az EU-s vezetők letesznek az asztalra egy kötelező érvényű értelmezést az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Lengyelország miniszterelnök-helyettese, Jarosław Gowin csütörtökön este kijelentette, hogy országa kész megegyezni az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése és a koronavírus-járvány kezelését célzó mentőcsomag ügyében és feladni vétóját, írja a Reuters. Az EU költségvetési vitáját az attól jogilag független jogállamiság-mechanizmussal politikailag próbálta eddig a vétófenyegetés útján összekapcsolni a magyar és a lengyel kormány, vagyis az a két tagállam, amely hetes cikkes szankciós eljárás alatt van az EU-ban a jogállamiság megsértése miatt.

 

Most úgy tűnik, Orbán Viktor magára marad a vétójával, Gowin bejelentése szerint ugyanis

 

Lengyelország kész feladni a vétóját, cserébe viszont az Európai Tanácsnak (azaz a tagállami állam- és kormányfőknek) ki kell adniuk egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a jogállamisági mechanizmus szövegéhez.

 

Ezzel a lengyelek azt akarják biztosítani, hogy a jogállamisági feltételrendszer „nem jelent majd indokolatlan nyomást a tagállamokra más területeken, mint az EU-s pénzek elköltése”. (Egyébként ez a rendelettervezet puszta nyelvtani értelmezése alapján most is egyértelmű, erről itt írtunk részletesen.) 

 

Jarosław Gowin az Európai Bizottság több vezető tisztségviselőjével való egyeztetést követően a sajtó előtt kijelentette: „Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ha marad a vétó, akkor ideiglenes költségvetés lesz, és az nem lesz jó a lengyeleknek.” Egyébként Magyarországnak sem, mint azt a téma kutatója, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Medve-Bálint Gergő elmondta már az Azonnalinak november közepén, ugyanis a 2014-2020-as pénzeket más réges-rég lekötöttük szerződésekkel, 100 százalék feletti felhasználással.

 

Érdemes arra is emlékeztetni, hogy pont szerda este fenyegette meg Ursula von der Leyen bizottsági elnök Magyarországot és Lengyelországot azzal, hogy ha kell, a koronavírus-mentőcsomagot nélkülük, a maradék 25 tagállam megerősített együttműködéseként is nyélbe ütik, ha kell.

 

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten látogatta meg Orbán Viktort Budapesten. Fotó: OV / Fb

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A kutyák ártalmatlannak tűnő területjelölése miatt kiszáradhatnak a fiatal fák a fővárosi főkertész szerint.

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás