Orbán magára marad az EU-s költségvetés vétójával

2020.12.03. 20:08

A lengyel miniszterelnök-helyettes bejelentette: mégsem vétózzák meg az EU-s költségvetést és a koronavírus-mentőcsomagot, ha az EU-s vezetők letesznek az asztalra egy kötelező érvényű értelmezést az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Orbán magára marad az EU-s költségvetés vétójával

Lengyelország miniszterelnök-helyettese, Jarosław Gowin csütörtökön este kijelentette, hogy országa kész megegyezni az Európai Unió 2021-2027 közötti költségvetése és a koronavírus-járvány kezelését célzó mentőcsomag ügyében és feladni vétóját, írja a Reuters. Az EU költségvetési vitáját az attól jogilag független jogállamiság-mechanizmussal politikailag próbálta eddig a vétófenyegetés útján összekapcsolni a magyar és a lengyel kormány, vagyis az a két tagállam, amely hetes cikkes szankciós eljárás alatt van az EU-ban a jogállamiság megsértése miatt.

Most úgy tűnik, Orbán Viktor magára marad a vétójával, Gowin bejelentése szerint ugyanis

Lengyelország kész feladni a vétóját, cserébe viszont az Európai Tanácsnak (azaz a tagállami állam- és kormányfőknek) ki kell adniuk egy jogilag kötelező érvényű értelmező anyagot a jogállamisági mechanizmus szövegéhez.

Ezzel a lengyelek azt akarják biztosítani, hogy a jogállamisági feltételrendszer „nem jelent majd indokolatlan nyomást a tagállamokra más területeken, mint az EU-s pénzek elköltése”. (Egyébként ez a rendelettervezet puszta nyelvtani értelmezése alapján most is egyértelmű, erről itt írtunk részletesen.) 

Jarosław Gowin az Európai Bizottság több vezető tisztségviselőjével való egyeztetést követően a sajtó előtt kijelentette: „Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy ha marad a vétó, akkor ideiglenes költségvetés lesz, és az nem lesz jó a lengyeleknek.” Egyébként Magyarországnak sem, mint azt a téma kutatója, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, Medve-Bálint Gergő elmondta már az Azonnalinak november közepén, ugyanis a 2014-2020-as pénzeket más réges-rég lekötöttük szerződésekkel, 100 százalék feletti felhasználással.

Érdemes arra is emlékeztetni, hogy pont szerda este fenyegette meg Ursula von der Leyen bizottsági elnök Magyarországot és Lengyelországot azzal, hogy ha kell, a koronavírus-mentőcsomagot nélkülük, a maradék 25 tagállam megerősített együttműködéseként is nyélbe ütik, ha kell.

NYITÓKÉP: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a múlt héten látogatta meg Orbán Viktort Budapesten. Fotó: OV / Fb

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek