Egyetlen dolgot nem lehet elvitatni Jakab Pétertől: a hitét

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2020.06.02. 17:50

Nincs ember a világon, aki hit nélkül bevállalná azt, amit a Jobbik elnöke úgy, hogy még pénzt vagy hatalmat sem kap érte.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Viszonylag nagy hacacáré lett a két hete megjelent, a Jobbik vizuális arculatváltása kapcsán Jakab Péter pártelnök tevékenységét kritizáló véleménycikkemből.

Az írást öt másik, hasonló témájú publicisztika követte az Azonnalin (ezeket itt, itt, itt, itt, és itt olvashatjátok), a Jobbikhoz közeli Zsúrpubi névtelen válaszcikkben osztott ki és bértollnokozott le, majd ezt a Jobbik vezetése is megtámogatta egy belső leveles konteózással.

Az ügyet egyáltalán nem tekintem személyesnek, a pártvezetés reakciója teljesen érthető, sokkal egyszerűbb és kifizetődőbb számukra az összeesküvés pedzegetése annak elismerése helyett, hogy egy 2018-ban a pártra szavazó, de a régi, radikális Jobbikkal soha nem szimpatizáló, jobboldali érzelmű fiatal számára Jakab egyszemélyi irányítása alatt valóban teljesen vállalhatatlanná vált az egykor nemzeti kötődésű párt.

Személyesen legfeljebb annyit sajnálok, hogy a képviselő nyitottsága ellenére sem kaphattam interjút múlt héten Brenner Kolomantól, aki valószínűleg Sneider Tamás utódja lesz a parlament alelnöki székében.

De ez most mellékes, ugyanis

ez egy Jakab Pétert bizonyos szempontból méltató jegyzet lesz.

A független újságírást tagadó, vagy legalábbis megkérdőjelező jakabistáknak felvilágosításul: nem, nem érkezett érte utalás a számlámra Jakab Pétertől, ezt is önszántamból írom, úgy, mint az előzőt.

A pártelnök politikai leszámolásai és a kilépési hullám után (vagyis inkább közben, mert kedden a komplett ozorai alapszervezet feloszlatta magát Jakab miatt, és szintén kedden Mirkóczki Ádám egri polgármester is kilépett a Jobbikból, állítása szerint amúgy nem Jakab miatt) egy kérdés foglalkoztatott: miért?

Miért éri ez meg Jakab Péternek?

Miért éri meg szinte lefeleznie a párt képviselőinek számát, miért éri meg, hogy hónapokon át ettől legyen hangos a sajtó, és nem mellesleg miért éri meg neki az a konstans pszichikai nyomás, ami alatt minden bizonnyal dolgoznia kell nap mint nap?

Ha a jakabista módszer híve lennék, a kérdés könnyen megválaszolható volna: a pártelnököt Gyurcsány Ferenc, Soros György, vagy a jóisten tudja, ki fizeti azért, hogy teljesen, visszafordíthatatlanul szétverje a Jobbikot.

Nem szerettem volna viszont ily módon rövidre zárni a kérdést, és szerencsére nekem nem is áll politikai érdekemben konspiráció kiáltásával meggyőznöm a hallgatóságot, így inkább mérlegeltem a lehetséges válaszokat.

A pénzt mint motivációt hamar kizártam, nem gondolom, hogy Jakab Péter bármit is nyerne anyagilag azzal, hogy új irányba tereli a Jobbikot. A kettős kereszt és a hashtag is ugyanúgy fizet.

Hatalom? Aki hatalomra vágyik, az minél több embernek szeretne dirigálni, a pártelnök pedig a sorozatos kilépésekkel egyre kevesebb embernek parancsolhat.

Szereplési vágy? Ahhoz nem kell levetkőzni a jobboldaliságot, bocskaiban is tökéletesen lehet pojácáskodni az Instagramon.

Sok mindent el lehet vitatni Jakabtól, ezt korábban meg is tettem, legfőképp a tehetséget. Most már azért talán egyre többek számára válik világossá, hogy a pártelnök nem ért eléggé ahhoz, amit csinál. Ha értene, akkor nem úgy számolt volna le a hozzá nem kellőképpen lojális politikusokkal, hogy attól zeng a sajtó hosszú hetekig.

Egyetlen dolgot viszont senki sem vitathat el Jakab Pétertől, és ez a válasz a kérdésre: a hitet.

Jakab Pétert sem a bénázása, sem az arra adott politikusi- és sajtóreakciók nem képesek eltántorítani a víziójától.

A pártelnök irányvonalával lehet nem egyetérteni, a Jobbik szándékos eljellegtelenítésén lehet szomorkodni, a parizer árával kampányoláson lehet szörnyülködni, de azt be kell látni, hogy nincs olyan ember a világon, aki bármi egyéb hozadék nélkül bevállalná azt a szarvihart, amit ő ezért kapott, ha közben nem hisz teljesen abban, amit csinál.

Jakab Péter meggyőződése, hogy helyes, amit csinál, hogy így lesz még valami a Jobbikból.

Nem értek vele egyet, szomorkodom és szörnyülködöm azon, amit csinál, de egyetlen dologért tudom tisztelni: a hitéért.

Olvasnál még Varsányi Bencétől? Ide kattints!​ A témában ajánljuk Pintér Bence, Illés GergőKaróczkai Balázs, Daróczy Attila és Gáspár Dániel cikkeit is. Hozzászólnál? Vitáznál? Írj ide!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek