+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. május 29. péntek, 11:38
A formális kinevezésre még várni kell, de a Jobbik német nemzetiségű képviselője már jelezte, elvállalja a feladatot.
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Jakab Péter engem jelölt az Országgyűlés alelnökének, hiszen ez a legmagasabb közjogi méltóság, amit a Jobbik frakciója jelenleg betölthet”

 

így kommentálta az Alfahírnek, a Jobbik lapjának Brenner Koloman, Jobbik országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese, hogy Jakab Péter pártelnök őt javasolja Sneider Tamás helyére az Országgyűlés alelnöki tisztségére. (Noha az Azonnali is kereste Brennert mind személyesen, mind a párt sajtóosztályán keresztül, érdemi interjúlehetőséget egyelőre nem kaptunk.)

 

A német nemzetiségű, soproni poncichter családból származó Brenner Koloman a politikán túl az ELTE Germanisztika Intézetének docensenként is dolgozik: ahogy az Azonnalinak korábban elmondta, a parlamenti képviselőségével semmiképpen nem szeretette volna feladni a tudományos tevékenységét sem. A Jobbiknál a párt értelmiségi holdudvarát fogja össze. A pártnak két területen végez szakértői feladatokat: egyrészt külügyi vonalon, főleg – német nemzetiségűként adja magát – a német nyelvterületekkel való kapcsolattartás terén, illetve a Jobbik oktatáspolitikai programjának kidolgozásában is részt vett.

 

Brenner Koloman azután lehet most parlamenti alelnök, hogy a Jobbik a belháborúk eredményeként vissza akarta hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást erről posztról. Sneider helyére eredetileg Balczó Zoltán korábbi EP-képviselőt és a parlament 2010-2014 közötti alelnökét szánta Jakab Péter, ám ő ettől végül elállt, mert az alelnöki tisztségről eredetileg távozni nem akaró Sneider és az őt leváltani szándékozó Jakab Péter közötti konfliktus „elfogadhatatlanná teszi” a jelöltsége fenntartását.

 

Sneider Tamás végül május 27-én – Varga-Damm Andreával és Farkas Gergellyel egyetemben – bejelentette, kilép a Jobbik parlamenti frakciójából (magából a pártból nem), és független képviselőként folytatja a parlamenti ciklust, és a parlamenti alelnöki tisztségről is lemond. Sneider döntését részben azzal indokolta: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.”

 

Az így végül megüresedő alelnöki pozíció várományosa lesz Brenner Koloman, aki az Alfahírnek megerősítette:

 

amint Jakab Péter formálisan is őt javasolja a tisztségre, vállalni fogja a feladatot.

 

Brenner jelölésről formálisan jövő hét elején dönthet a párt vezetése, ezt követően az Országgyűlés illetékes bizottsága, valamint parlamenti szavazás erősíti meg a kinevezést.

 

Miért is fontos a parlamenti alelnöki tisztség?

 

Az Országgyűlés Házszabálya szerint az alelnökök képviselik a parlament elnökét (aki jelenleg a fideszes Kövér László) annak távollétében, így gyakorolnak majdnem minden olyan jogkört, amit a házelnök is: képviselheti a parlamentet a más szervekkel való kapcsolattartásban, a nemzetközi kapcsolatokban, plenáris ülést vezethet (akár a képviselőket is fegyelmezve a tisztelt ház sokat emlegetett méltóságának megtartásáért), összehangolja az országgyűlési bizottságok működését, kezdeményezhet a parlament biztonsága érdekében intézkedéseket. Továbbá, amennyiben az országgyűlés elnöke lemond, vagy feladatának ellátására képtelen, az új elnök megválasztásáig „a házelnök feladat- és hatáskörét az általa meghatározott sorrendben az alelnökök látják el”. 

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás