Megvan Sneider utódja: Brenner Koloman lehet a parlament következő jobbikos alelnöke

Szerző: Petróczi Rafael
2020.05.29. 11:38

A formális kinevezésre még várni kell, de a Jobbik német nemzetiségű képviselője már jelezte, elvállalja a feladatot.

Megvan Sneider utódja: Brenner Koloman lehet a parlament következő jobbikos alelnöke
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Jakab Péter engem jelölt az Országgyűlés alelnökének, hiszen ez a legmagasabb közjogi méltóság, amit a Jobbik frakciója jelenleg betölthet”

így kommentálta az Alfahírnek, a Jobbik lapjának Brenner Koloman, Jobbik országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese, hogy Jakab Péter pártelnök őt javasolja Sneider Tamás helyére az Országgyűlés alelnöki tisztségére. (Noha az Azonnali is kereste Brennert mind személyesen, mind a párt sajtóosztályán keresztül, érdemi interjúlehetőséget egyelőre nem kaptunk.)

A német nemzetiségű, soproni poncichter családból származó Brenner Koloman a politikán túl az ELTE Germanisztika Intézetének docensenként is dolgozik: ahogy az Azonnalinak korábban elmondta, a parlamenti képviselőségével semmiképpen nem szeretette volna feladni a tudományos tevékenységét sem. A Jobbiknál a párt értelmiségi holdudvarát fogja össze. A pártnak két területen végez szakértői feladatokat: egyrészt külügyi vonalon, főleg – német nemzetiségűként adja magát – a német nyelvterületekkel való kapcsolattartás terén, illetve a Jobbik oktatáspolitikai programjának kidolgozásában is részt vett.

Brenner Koloman azután lehet most parlamenti alelnök, hogy a Jobbik a belháborúk eredményeként vissza akarta hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást erről posztról. Sneider helyére eredetileg Balczó Zoltán korábbi EP-képviselőt és a parlament 2010-2014 közötti alelnökét szánta Jakab Péter, ám ő ettől végül elállt, mert az alelnöki tisztségről eredetileg távozni nem akaró Sneider és az őt leváltani szándékozó Jakab Péter közötti konfliktus „elfogadhatatlanná teszi” a jelöltsége fenntartását.

Sneider Tamás végül május 27-én – Varga-Damm Andreával és Farkas Gergellyel egyetemben – bejelentette, kilép a Jobbik parlamenti frakciójából (magából a pártból nem), és független képviselőként folytatja a parlamenti ciklust, és a parlamenti alelnöki tisztségről is lemond. Sneider döntését részben azzal indokolta: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.”

Az így végül megüresedő alelnöki pozíció várományosa lesz Brenner Koloman, aki az Alfahírnek megerősítette:

amint Jakab Péter formálisan is őt javasolja a tisztségre, vállalni fogja a feladatot.

Brenner jelölésről formálisan jövő hét elején dönthet a párt vezetése, ezt követően az Országgyűlés illetékes bizottsága, valamint parlamenti szavazás erősíti meg a kinevezést.

Miért is fontos a parlamenti alelnöki tisztség?

Az Országgyűlés Házszabálya szerint az alelnökök képviselik a parlament elnökét (aki jelenleg a fideszes Kövér László) annak távollétében, így gyakorolnak majdnem minden olyan jogkört, amit a házelnök is: képviselheti a parlamentet a más szervekkel való kapcsolattartásban, a nemzetközi kapcsolatokban, plenáris ülést vezethet (akár a képviselőket is fegyelmezve a tisztelt ház sokat emlegetett méltóságának megtartásáért), összehangolja az országgyűlési bizottságok működését, kezdeményezhet a parlament biztonsága érdekében intézkedéseket. Továbbá, amennyiben az országgyűlés elnöke lemond, vagy feladatának ellátására képtelen, az új elnök megválasztásáig „a házelnök feladat- és hatáskörét az általa meghatározott sorrendben az alelnökök látják el”. 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek