+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. május 29. péntek, 11:38
A formális kinevezésre még várni kell, de a Jobbik német nemzetiségű képviselője már jelezte, elvállalja a feladatot.
„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Jakab Péter engem jelölt az Országgyűlés alelnökének, hiszen ez a legmagasabb közjogi méltóság, amit a Jobbik frakciója jelenleg betölthet”

 

így kommentálta az Alfahírnek, a Jobbik lapjának Brenner Koloman, Jobbik országgyűlési képviselője és frakcióvezető-helyettese, hogy Jakab Péter pártelnök őt javasolja Sneider Tamás helyére az Országgyűlés alelnöki tisztségére. (Noha az Azonnali is kereste Brennert mind személyesen, mind a párt sajtóosztályán keresztül, érdemi interjúlehetőséget egyelőre nem kaptunk.)

 

A német nemzetiségű, soproni poncichter családból származó Brenner Koloman a politikán túl az ELTE Germanisztika Intézetének docensenként is dolgozik: ahogy az Azonnalinak korábban elmondta, a parlamenti képviselőségével semmiképpen nem szeretette volna feladni a tudományos tevékenységét sem. A Jobbiknál a párt értelmiségi holdudvarát fogja össze. A pártnak két területen végez szakértői feladatokat: egyrészt külügyi vonalon, főleg – német nemzetiségűként adja magát – a német nyelvterületekkel való kapcsolattartás terén, illetve a Jobbik oktatáspolitikai programjának kidolgozásában is részt vett.

 

Brenner Koloman azután lehet most parlamenti alelnök, hogy a Jobbik a belháborúk eredményeként vissza akarta hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást erről posztról. Sneider helyére eredetileg Balczó Zoltán korábbi EP-képviselőt és a parlament 2010-2014 közötti alelnökét szánta Jakab Péter, ám ő ettől végül elállt, mert az alelnöki tisztségről eredetileg távozni nem akaró Sneider és az őt leváltani szándékozó Jakab Péter közötti konfliktus „elfogadhatatlanná teszi” a jelöltsége fenntartását.

 

Sneider Tamás végül május 27-én – Varga-Damm Andreával és Farkas Gergellyel egyetemben – bejelentette, kilép a Jobbik parlamenti frakciójából (magából a pártból nem), és független képviselőként folytatja a parlamenti ciklust, és a parlamenti alelnöki tisztségről is lemond. Sneider döntését részben azzal indokolta: „Jakab Péter elnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot.”

 

Az így végül megüresedő alelnöki pozíció várományosa lesz Brenner Koloman, aki az Alfahírnek megerősítette:

 

amint Jakab Péter formálisan is őt javasolja a tisztségre, vállalni fogja a feladatot.

 

Brenner jelölésről formálisan jövő hét elején dönthet a párt vezetése, ezt követően az Országgyűlés illetékes bizottsága, valamint parlamenti szavazás erősíti meg a kinevezést.

 

Miért is fontos a parlamenti alelnöki tisztség?

 

Az Országgyűlés Házszabálya szerint az alelnökök képviselik a parlament elnökét (aki jelenleg a fideszes Kövér László) annak távollétében, így gyakorolnak majdnem minden olyan jogkört, amit a házelnök is: képviselheti a parlamentet a más szervekkel való kapcsolattartásban, a nemzetközi kapcsolatokban, plenáris ülést vezethet (akár a képviselőket is fegyelmezve a tisztelt ház sokat emlegetett méltóságának megtartásáért), összehangolja az országgyűlési bizottságok működését, kezdeményezhet a parlament biztonsága érdekében intézkedéseket. Továbbá, amennyiben az országgyűlés elnöke lemond, vagy feladatának ellátására képtelen, az új elnök megválasztásáig „a házelnök feladat- és hatáskörét az általa meghatározott sorrendben az alelnökök látják el”. 

 

NYITÓKÉP: Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás