„Szánalmas botrány” a Jobbikban: Balczó mégsem vállalja, hogy Sneider helyett parlamenti alelnök legyen

Szerző: Hutter Marianna
2020.05.25. 12:04

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből. Sneider megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”.

„Szánalmas botrány” a Jobbikban: Balczó mégsem vállalja, hogy Sneider helyett parlamenti alelnök legyen
„ (...) országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van”

– erről írt Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán hétfőn. A Jobbik ugyanis belháborúk eredményeként vissza akarja hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást a parlament alelnöki posztjáról. Ám egy parlamenti alelnök lecserelése szigorú feltételekhez kötött: ehhez vagy Sneidernek kellene önként lemondania a posztról, vagy pedig őt ki kellene zárni ehhez a Jobbik-frakcióból. Ugyanakkor az önkéntes lemondásra a politikus nem hajlandó.

Akkor is leváltják Sneidert, ha Balczó nem lép a helyére

Balczó posztjában arról ír, a Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető – aki egyben a Jobbik elnöke is – közölte vele, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és őt szándékoznak a helyére jelölni. Balczó, aki 2010 és 2014 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, hozzátette:

Sneider leváltása mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy elfogadja-e a jelölést.

Balczó szerint a felkérésre azzal a feltétellel mondott igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőle a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között lesz megoldható. „Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.”

BALCZÓ ZOLTÁN AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Ugyan Balczó szerint a Sneiderrel való megbeszélése alapján joggal számíthatott arra, hogy a váltás konfliktusoktól nélküli lesz, és így a jelöltséget elfogadta, ám kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról, vagyis a képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni – hacsak az illető le nem mond vagy ki nem zárják a frakcióból.

„A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik-frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását” – írta Balczó. A volt EP-képviselő hozzátette: a kialakult helyzet a média érdeklődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

Vagyis a politikus szerint miután az említett körülmények „lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam”, inkább lemond a jelöltségről.

SNEIDER TAMÁS ÜLÉST VEZET

„Szánalmas botrány”

Sneider Tamás az Azonnalinak így reagált Balczó Zoltán döntésére: 

„Teljesen megértem, hogy abban a szánalmas botrányban, ami a Jobbik körül zajlik, nem akar részt venni.”

A politikus emellett ismételten megerősítette az Azonnalinak, hogy nem hajlandó lemondani a parlamenti alelnökségéről. 

Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője minderre úgy reagált az Azonnalinak, hogy ha lesz is új jelöltjük a posztra, akkor azt majd a párt vezetősége tudatni fogja.

FOTÓK: Sneider Tamás / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek