+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 25. hétfő, 12:04
Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből. Sneider megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”.
„ (...) országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van”

 

– erről írt Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán hétfőn. A Jobbik ugyanis belháborúk eredményeként vissza akarja hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást a parlament alelnöki posztjáról. Ám egy parlamenti alelnök lecserelése szigorú feltételekhez kötött: ehhez vagy Sneidernek kellene önként lemondania a posztról, vagy pedig őt ki kellene zárni ehhez a Jobbik-frakcióból. Ugyanakkor az önkéntes lemondásra a politikus nem hajlandó.

 

Akkor is leváltják Sneidert, ha Balczó nem lép a helyére

 

Balczó posztjában arról ír, a Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető – aki egyben a Jobbik elnöke is – közölte vele, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és őt szándékoznak a helyére jelölni. Balczó, aki 2010 és 2014 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, hozzátette:

 

Sneider leváltása mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy elfogadja-e a jelölést.

 

Balczó szerint a felkérésre azzal a feltétellel mondott igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőle a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között lesz megoldható. „Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.”

 

BALCZÓ ZOLTÁN AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Ugyan Balczó szerint a Sneiderrel való megbeszélése alapján joggal számíthatott arra, hogy a váltás konfliktusoktól nélküli lesz, és így a jelöltséget elfogadta, ám kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról, vagyis a képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni – hacsak az illető le nem mond vagy ki nem zárják a frakcióból.

 

„A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik-frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását” – írta Balczó. A volt EP-képviselő hozzátette: a kialakult helyzet a média érdeklődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

 

Vagyis a politikus szerint miután az említett körülmények „lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam”, inkább lemond a jelöltségről.

 

SNEIDER TAMÁS ÜLÉST VEZET

 

„Szánalmas botrány”

 

Sneider Tamás az Azonnalinak így reagált Balczó Zoltán döntésére: 

 

„Teljesen megértem, hogy abban a szánalmas botrányban, ami a Jobbik körül zajlik, nem akar részt venni.”

 

A politikus emellett ismételten megerősítette az Azonnalinak, hogy nem hajlandó lemondani a parlamenti alelnökségéről. 

 

Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője minderre úgy reagált az Azonnalinak, hogy ha lesz is új jelöltjük a posztra, akkor azt majd a párt vezetősége tudatni fogja.

 

FOTÓK: Sneider Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás