+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. május 25. hétfő, 12:04
Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből. Sneider megérti, hogy Balczó nem akar részt venni a „szánalmas botrányban”.
„ (...) országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van”

 

– erről írt Balczó Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője közösségi oldalán hétfőn. A Jobbik ugyanis belháborúk eredményeként vissza akarja hívni volt pártelnökét, Sneider Tamást a parlament alelnöki posztjáról. Ám egy parlamenti alelnök lecserelése szigorú feltételekhez kötött: ehhez vagy Sneidernek kellene önként lemondania a posztról, vagy pedig őt ki kellene zárni ehhez a Jobbik-frakcióból. Ugyanakkor az önkéntes lemondásra a politikus nem hajlandó.

 

Akkor is leváltják Sneidert, ha Balczó nem lép a helyére

 

Balczó posztjában arról ír, a Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető – aki egyben a Jobbik elnöke is – közölte vele, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és őt szándékoznak a helyére jelölni. Balczó, aki 2010 és 2014 között már betöltötte egyszer ezt a tisztséget, hozzátette:

 

Sneider leváltása mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy elfogadja-e a jelölést.

 

Balczó szerint a felkérésre azzal a feltétellel mondott igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőle a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között lesz megoldható. „Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.”

 

BALCZÓ ZOLTÁN AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Ugyan Balczó szerint a Sneiderrel való megbeszélése alapján joggal számíthatott arra, hogy a váltás konfliktusoktól nélküli lesz, és így a jelöltséget elfogadta, ám kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról, vagyis a képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni – hacsak az illető le nem mond vagy ki nem zárják a frakcióból.

 

„A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik-frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását” – írta Balczó. A volt EP-képviselő hozzátette: a kialakult helyzet a média érdeklődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

 

Vagyis a politikus szerint miután az említett körülmények „lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam”, inkább lemond a jelöltségről.

 

SNEIDER TAMÁS ÜLÉST VEZET

 

„Szánalmas botrány”

 

Sneider Tamás az Azonnalinak így reagált Balczó Zoltán döntésére: 

 

„Teljesen megértem, hogy abban a szánalmas botrányban, ami a Jobbik körül zajlik, nem akar részt venni.”

 

A politikus emellett ismételten megerősítette az Azonnalinak, hogy nem hajlandó lemondani a parlamenti alelnökségéről. 

 

Farkas Krisztina, a Jobbik sajtószóvivője minderre úgy reagált az Azonnalinak, hogy ha lesz is új jelöltjük a posztra, akkor azt majd a párt vezetősége tudatni fogja.

 

FOTÓK: Sneider Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás