Varga-Damm Andrea: Sneider Tamást véletlenül „kétszer” is kizárta a Jobbik, Farkas Gergelyt egyszer se

Szerző: Hutter Marianna
2020.07.24. 12:02

Miután Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás a Jobbik parlamenti frakciójából kiléptek, de mandátumukat nem adták vissza, a párt kizárta volna őket. Csakhogy ebbe baki csúszott.

Varga-Damm Andrea: Sneider Tamást véletlenül „kétszer” is kizárta a Jobbik, Farkas Gergelyt egyszer se

Pár hete több jobbikos politikus is úgy döntött, nem kívánnak a jövőben a Jakab Péter vezette Jobbik parlamenti frakciójában maradni, ezért távozott onnan Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás is, aki nem mellesleg Jakab előtt a párt elnöke volt. A három politikus egyike sem kívánta visszaadni a Jobbiknak a mandátumát, ehelyett függetlenként folytatják munkájukat, ezért pedig a Jobbik kizárta őket a pártból. Pontosabban volt, akit csak ki akartak. De mi is történt?

Már fellebbezni sem érdemes

Varga-Damm Andrea pénteken arról beszélt az Azonnali kérdésére: először azt gondolta, megírja a Jobbik elnökségének többek közt azt, hogy gyávák, hogy még tárgyalást sem tartottak az ügyéről, vagy hogy ő nem kilépett a frakcióból, hanem őt „kiüldözték”.

Ezzel arra utalt: azután szólította fel lemondásra a pártja, hogy Varga-Damm javaslatára megszavazott a párt frakciója egy törvényt, amit utólag a pártvezetés úgy látott, hiba volt megtenni, ezért 24 órát adtak Varga-Dammnak, adja vissza mandátumát, aminek nem volt hajlandó eleget tenni, ezután a politikust „becstelennek” nevezték.

Ám Varga-Damm végül arra jutott, látva például azt, hogy a Jobbik a Párbeszédből „importál” politikust, hogy egy ilyen elnökségnek nincs értelme bármit is írni. Úgy vélte, például Jakab Péterék hiába ideologizálták meg az expárbeszédes Csonki Dávid felvételét azzal, hogy „rendes ember”, de attól még nem lesz valaki hirtelen nemzeti keresztény is. Összességében

szerinte ha a Jobbik alapszabályát és etikai szabályzatát szó szerint nézzük, akkor a vezetőség minden egyes tagját kéne inkább kizárni, mert sértik a Jobbik elveit, küldetését.

A politikus azt is elmondta: a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkast Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”, de hogy ez mit is jelent pontosan, azt szerinte Sneidertől kell megkérdezni.

Mit mond Sneider Tamás?

Sneider Tamás arról beszélt az Azonnalinak:

azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját.

„Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk" – jegyezte meg a volt Jobbik-elnök. Ugyan Sneider még fellebezhetne a döntés ellen, de nem fog élni a lehetőséggel. „A kizárásra már készültem, rendkívüli érzések nincsenek bennem, eltemettem a Jobbikot a magam részéről.”

És hogy szerveződik-e már az az új nemzeti mozgalom, amiről Sneider Tamás korábban az Azonnalinak Varga-Damm Andreával közösen adott
interjújában
beszélt? Arra úgy válaszolt, ők Heves megyében egészen biztosan el fognak indítani egy egyesületet, ahogy ez korábban már Vas, illetve Hajdú megyében is történt.

Mit szól a Jobbik?

Az Azonnali kereste a Jobbikot az ügyben, a párt azt kérte, írásban küldjük el nekik a kérdéseinket. Amint válaszolnak, álláspontjukkal frissítjük írásunkat. 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek