+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. július 24. péntek, 12:02
Miután Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás a Jobbik parlamenti frakciójából kiléptek, de mandátumukat nem adták vissza, a párt kizárta volna őket. Csakhogy ebbe baki csúszott.

Pár hete több jobbikos politikus is úgy döntött, nem kívánnak a jövőben a Jakab Péter vezette Jobbik parlamenti frakciójában maradni, ezért távozott onnan Varga-Damm Andrea, Farkas Gergely és Sneider Tamás is, aki nem mellesleg Jakab előtt a párt elnöke volt. A három politikus egyike sem kívánta visszaadni a Jobbiknak a mandátumát, ehelyett függetlenként folytatják munkájukat, ezért pedig a Jobbik kizárta őket a pártból. Pontosabban volt, akit csak ki akartak. De mi is történt?

 

Már fellebbezni sem érdemes

 

Varga-Damm Andrea pénteken arról beszélt az Azonnali kérdésére: először azt gondolta, megírja a Jobbik elnökségének többek közt azt, hogy gyávák, hogy még tárgyalást sem tartottak az ügyéről, vagy hogy ő nem kilépett a frakcióból, hanem őt „kiüldözték”.

 

Ezzel arra utalt: azután szólította fel lemondásra a pártja, hogy Varga-Damm javaslatára megszavazott a párt frakciója egy törvényt, amit utólag a pártvezetés úgy látott, hiba volt megtenni, ezért 24 órát adtak Varga-Dammnak, adja vissza mandátumát, aminek nem volt hajlandó eleget tenni, ezután a politikust „becstelennek” nevezték.

 

Ám Varga-Damm végül arra jutott, látva például azt, hogy a Jobbik a Párbeszédből „importál” politikust, hogy egy ilyen elnökségnek nincs értelme bármit is írni. Úgy vélte, például Jakab Péterék hiába ideologizálták meg az expárbeszédes Csonki Dávid felvételét azzal, hogy „rendes ember”, de attól még nem lesz valaki hirtelen nemzeti keresztény is. Összességében

 

szerinte ha a Jobbik alapszabályát és etikai szabályzatát szó szerint nézzük, akkor a vezetőség minden egyes tagját kéne inkább kizárni, mert sértik a Jobbik elveit, küldetését.

 

A politikus azt is elmondta: a Jobbik a kizárások kapcsán sem volt a helyzet magaslatán, mert Farkast Gergelyt végül nem zárták ki a pártból, Sneider Tamást meg „kétszer is”, de hogy ez mit is jelent pontosan, azt szerinte Sneidertől kell megkérdezni.

 

Mit mond Sneider Tamás?

 

Sneider Tamás arról beszélt az Azonnalinak:

 

azért zárták ki őt a pártból „kétszer is”, mert nemcsak, hogy az ő részére küldték el az erről szóló levelet, de a Farkas Gergely részére címzett levél borítékjában is a Sneider kizárásáról szóló határozat volt benne, vagyis Farkas nem kapta meg a sajátját.

 

„Nem működik olyan jól az adminisztráció a pártnál, de ezen már nem csodálkozunk" – jegyezte meg a volt Jobbik-elnök. Ugyan Sneider még fellebezhetne a döntés ellen, de nem fog élni a lehetőséggel. „A kizárásra már készültem, rendkívüli érzések nincsenek bennem, eltemettem a Jobbikot a magam részéről.”

 

És hogy szerveződik-e már az az új nemzeti mozgalom, amiről Sneider Tamás korábban az Azonnalinak Varga-Damm Andreával közösen adott
interjújában
beszélt? Arra úgy válaszolt, ők Heves megyében egészen biztosan el fognak indítani egy egyesületet, ahogy ez korábban már Vas, illetve Hajdú megyében is történt.

 

Mit szól a Jobbik?

 

Az Azonnali kereste a Jobbikot az ügyben, a párt azt kérte, írásban küldjük el nekik a kérdéseinket. Amint válaszolnak, álláspontjukkal frissítjük írásunkat. 

 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás