+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. május 25. hétfő, 18:10
Teljesen logikus, hogy egy válságban lévő párt új emberekkel próbálja rendezni a sorait, de Jakab Péter most épp mártírt csinál a belső ellenfeleiből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Már az ókori történetírók is sokat foglalkoztak a hatalom megszilárdításának elméletével. Hérodotosz a korinthoszi Periandrosz történetén keresztül meséli el, milyen tanácsot hozott követe a milétoszi türannosztól, Thraszübulosztól, míg Livius Sextus Tarquinius kapcsán fejti ki, Gabii elfoglalása után apja milyen tanácsot adott neki, hogyan és milyen eszközökkel kormányozhatná jobban az újonnan megkaparintott várost és hogyan hallgatnának rá jobban a polgárok.

 

E két történelmi forrás Kr. e. 600, illetve Kr. e. 510 környékén keletkezett, és egyik vezető követe sem kapott konkrét szóbeli választ, csupán azt látták, hogy Thraszübulosz a búzamezőn sétálva a kimagasló kalászokat, míg Sextus Tarquinius apja a nagyra nőtt mákvirágokat csapta le kardjával, illetve pálcájával. A követek ugyan nem értették, ez mit is jelent, de az uralkodók rögtön kiolvasták az üzenetet: a hatalom megszilárdításához a legnagyobb veszélyt jelentő embereket ki kell végezni.

 

Ugyanezen történetek ma már barbár megoldásnak számítanak, viszont mindkét esetben hatalmas tanulságot vonhatunk le a mai napokra:

 

ha meg akarod szilárdítani a hatalmadat, akkor bizony a riválisaiddal – politikai értelemben – le kell számolnod.

 

A köznyelvben szokták ezt őrségváltásnak is hívni, a lényeg, hogy egy új kormány vagy bármilyen új vezető jelentéktelenné teszi a riválisait a saját táborán belül. Láthatjuk, hogy ez tökéletesen működik a Fidesznél is, ahol például a nagyra nőtt Lázár Jánost Orbán a sor végére zavarta vissza.

 

Kell az erőskezű vezető a Jobbikban is

 

A fentebbi kitekintéssel csak azt akartam megmutatni, hogy a párton belüli „leszámolások” hozzátartoznak a politika mindennapjaihoz, sőt, ha Machiavelli virtùját is beemeljük a képletbe – azaz a vezetésre való rátermettséget és az uralkodáshoz szükséges képességeket – , politikailag teljesen logikus, ha egy új vezető bármit elkövet, hogy a hatalmat megragadja, majd minél inkább bővítse.

 

Jakab Péter sem tett másképp, hiszen bizonyára neki is feltűnt, hogy a szebb napokat is látott Jobbik 2018 óta folyamatosan válsághelyzetben van: Vona Gábor lelépésével nem volt erős vezetőjük, aki egyben tartotta volna a közösséget (beleértve a szavazótáborukat is), és már azt sikernek számolták el a Vonát követő Sneiderék, hogy egyáltalán nem szűnt meg a párt.

 

Adott tehát egy elég súlyos válságon keresztülmenő párt, ami átesett egy pártszakadáson és saját pénzügyi- és identitásválságán túl még fizikai létében is veszélyeztetve van. Teljesen logikus, ha ekkor egy vezető úgy dönt, hogy riválisai kárára bővíti befolyását, hiszen azt láthatjuk, hogy erős vezetés és jogosítványok nélkül hogyan tud összeesni egy párt. (Helló, bázisdemokrácia és LMP!)

 

Jakab pedig logikusan szépen el is kezdte kitúrni a vélt vagy valós Szávay-klánt, hogy azután megerősödve új irányba kormányozhassa a Jobbikot, csak hát egy probléma volt,

 

hogy Jakabban nincs meg a virtù.

 

Logikus célok, elcsúszott megvalósítások

 

Amennyire teljesen logikus és politikailag jó célokat határozott meg Jakab saját maga számára (a saját mozgástér növelése, a párt irányításának valódi átvétele), annyira borzalmas kivitelezést valósított meg. Az, hogy visszahívatják Sneider Tamást a parlament alelnöki pozíciójából, még egy védhető dolog. De hogy közben a sajtóban arról beszélnek, hogy amúgy mennyire elégedettek vele, hogy ne leszámolásnak tűnjön az egész, az egy kommunikációs hiba. Végül Sneider köszönte szépen, erre hivatkozva úgy döntött, inkább marad

 

Ugyanúgy mondvacsinált okkal ki akarják csinálni Varga-Damm Andreát, amihez a casus bellit egy salátatörvényhez adott rossz ajánlás szolgáltatta, miközben az utolsó szó a frakcióvezetőé, azaz magáé Jakab Péteré, szóval ebből a logikából kiindulva akár saját magán is követelhetné, hogy adja vissza a pártjának a mandátumát, mert a frakcióért ugye ő a felelős.

 

Persze mindannyian tudjuk, hogy

 

ezek mondvacsinált dolgok, és Jakab csak az okokat kereste, hogyan tudná őket is kiszorítani a Jobbikból.

 

Hogy a háttérben Varga-Damm és Sneider min ügyködhetett, nem tudom, hiszen nem látok rá ilyen mélységben a Jobbikon belüli konfliktusokra, de Jakab valamiért bennük is a veszélyforrást láthatta, máskülönben semmi értelme nem lenne annak, hogy a pár megmaradt, országosan ismert figurák közül kettőnek is átadta a selyemzsinórt.

 

Azonban lehet, hogy Jakabnak csak agyára ment a túl sok Trónok harca, vagy imponált neki a National Geographicon a hosszú kések éjszakája doku, vagy egyszerűen csak túl paranoiás. Ugyanis ahogy ezeket a válságokat kezeli, inkább a fentebbi a benyomást kelti, mintsem egy nyugodt, megfontolt erős vezetőjét, pedig a jelenlegi Kurz-i türkizt tartalom nélkül magára öltő Jobbiknak nem ilyen vezetőre lenne szüksége.

 

Jakab persze egy dologra mindig jó volt: igazi kalapácsként bárminek nekiment, amit ütni kellett: erősen beleszáll Orbán Viktorba a parlamentben vagy letolja performanszát a HírTV műsorvezetőinek, de elődjeihez képest a politikai cselekvése és kommunikációja az O1G-ben kimerül. 

 

Jakabra rá lehet bízni az ilyen gegeket, ami publicitást hoz a Jobbiknak, de egy párt vezetőjének már nem száraztésztát és narancsos buktát kell lóbálnia a parlamentben, hanem kijelölni a célokat,

 

amihez megfelelő stratégiát és taktikát kell választania, amit majd leoszt társainak.

 

Az szintén nem a jó vezető ismérve, hogy kitúrja a párt ismertebb figuráit, majd, amikor emiatt elkezdenek kilépni a tagok, és erről a sajtó is beszámol, akkor rögtön ellenséget kiált – pedig a jelenlegi krízist nem a sajtó okozza, hanem a párt belső fegyelmének hiányát mutatja, hogy kikerülnek hangfelvételek és a belső konfliktuskezelés helyett a sajtóban kiabálnak egymásnak a jobbikos politikusok.

 

Szintén a megfontolt vezető hiányát mutatja, hogy a sorok rendezése a résztvevőknek inkább bosszúhadjáratnak tűnik, emiatt olyan emberek léptek ki a Jobbikból, akiket a szavazók ismertek, sőt, lehet, hogy egy Bencsik János vagy egy Bana Tibor miatt szavaztak eleve a Jobbikra.

 

Ha egy pillanatra visszatérünk a fentebb leírt ókori történetekre, rájövünk, hogy azoknak a mondanivalója az,

 

hogy nem az összes mákvirágot kell lecsapdosni, csak amennyit mindenképpen szükséges, és azokat is annyira, amennyire szükséges.

 

Amikor Orbán Viktor megfosztotta Lázár Jánost miniszterségétől, rögtön ő is tudta, hogy hol a helye Orbán Viktor Fideszében, mivel a cél nem a növény teljes kiirtása, hanem a növekedésének – politikai értelemben pedig a lehetőségeinek – a visszavágása.

 

Így Jakab beérhette volna Sneider esetében azzal, hogy nem engedi a pártigazgatói pozícióba jutását – amiből Sneider rá is jött, hogy itt most bizonyítani kell  –, Varga-Damm esetében pedig azzal, hogy megvezekelteti salátatörvényes-hibája miatt a sajtóban, hogy majd utána a párttagok egy hibákat elkövető jogászként tekintsenek majd rá. Mindkét esetben csökkent volna nekik a pártban betöltött renoméjuk és nem csinált volna belőlük mártírt és a belső ellenállás jelképét.

 

Ugyan lehet még ebből sikertörténet, ki tudja, talán Jakab tényleg jó pártvezető – és nem csak mások hitették el vele ezt – és végül megmenti a sír szélére szorult Jobbikot. De jelenleg olybá tűnik, hogy vezetőként jobban hasonlítható a Rómát felgyújtó Neróhoz mint az erőskezű, Róma aranykorát elhozó Augustushoz.

 

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk! Olvasnál még véleményeket az Azonnalin a Jobbik nyilvánosság előtti belharcairól? Ide, ide és ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

Éjfél után ki lehet menni, ha nem találkozunk háromnál többen, de előtte este 10-től otthon kell maradni – hála két egymást ütő kijárási korlátozási szabálynak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás