Jámbor András a Fudan-népszavazásról: Kevés esély van rá, de meg kell próbálni

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.15. 15:40

Jámbor szerint nem kommunikációs trükk az ellenzéktől a népszavazás, de még ha az is, végsősoron kárt fog okozni a Fidesznek.

Jámbor András a Fudan-népszavazásról: Kevés esély van rá, de meg kell próbálni

Kedd kora délután tartottak sajtótájékoztatót a Jobbik nélkül az ellenzéki szövetség pártjai az Országház főlépcsője előtt többek között a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését előkészítő, valamint a Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által jegyzett, a melegeket a pedofíliával összemosó törvényjavaslat ellen – ez utóbbit a Jobbik végül (a Momentum ellentétes kérése ellenére) megszavazta, igaz, az LMP-s Csárdi Antal szerint csak más formában tiltakoztak a törvény ellen.

A kora délutáni sajtótájékoztató kezdete előtt az okozott némi zavart, hogy mint kiderült, két sajtótájékoztatót is egymásra szerveztek: az ellenzéki pártok mellett a Kossuth téren pont ugyanakkor akarta kifejezni a tiltakozását a Fudan Egyetem, a kollégiumi férőhelyek és a felvizezett bérlakástörvény, valamint a pedofiltörvény kapcsán az újbalos Szikra Mozgalom képviseletében az előválasztáson Budapest 6. körzetében induló Jámbor András, a Város Mindenkié Mozgalom, az Utcáról Lakásba! Egyesület, valamint a Háttér Társaság is. A zavart végül az oldotta fel, hogy a két sajtótájékoztatót gyors egymásutánban tartották meg a résztvevők Barkóczi Balázs, a DK szóvivőjének konferálásában.

VOLT TRANSZPARENS A DIÁKVÁROS MELLETT IS

Jámbor András a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy támogatja „Karácsony Gergely és Baranyi Kriszta népszavazási kezdeményezéseit (az előbbi országos, az utóbbi helyi népszavazást akar kiírni a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében – a szerk.), de

azt gondolom, hogy ezeket a törvényeket akkor lehet majd visszacsinálni, ha kormányt váltunk 2022-ben”.

Az Azonnali kérdésére, hogy akkor mi értelme van támogatni a népszavazási kezdeményezéseket, ha egyszer ő sem ezt gondolja a valódi megoldásnak, Jámbor András úgy reagált, hogy minden eszközre szükség van ahhoz, hogy felhívják az emberek figyelmét erre a kérdésre.

JÁMBOR ANDRÁS NYILATKOZIK

Az Azonnali felvetésére, hogy a Fudan-ügyben való népszavazás nem csak egy kommunikációs trükk-e, aminek az elsődleges célja nem a változás elérése, hanem a népszerűség-hajhászás és a közvélemény tematizálása (láttunk már erre példát az ellenzéki oldalon), a képviselőjelölt azzal felelt, hogy szerinte nem erről van szó, hanem arról, hogy bármit fel kell használni, amit lehet ebben az ügyben.

„Ha a népszavazásnak van csak egy százalék esélye arra, hogy megvalósul, és van egy százalék esély arra, hogy ez sikeres lesz, és a kormány emiatt meghátrál, akkor azt meg kell csinálni.”

De még ha valóban kommunikációs trükként veti is be az ellenzék a népszavazást, az Jámbor szerint valójában azzal járna, hogy még többen értesülnének a Fudan Egyetem ügyéről még a fideszes szavazók közül is, és így még drágább lesz a Fidesznek kitartania a Fudan mellett. Saját véleményét is megosztotta velünk Jámbor a népszavazásról: szerinte „kevés esély van rá, hogy ezt meg lehet csinálni, de meg kell próbálni”.

Az egybekötött sajtótájékoztatókat alább lehet megnézni.

KÉPEK: Szűcs Donát / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek