LMP: A Jobbik igen szavazata csak a tiltakozás egy más formája a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény ellen

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.15. 15:27

Csárdi Antal szerint az ellenzék nem a Fidesz kottájából játszik akkor, amikor nem tudnak egységesen kiállni a pedofiltörvény ellen.

LMP: A Jobbik igen szavazata csak a tiltakozás egy más formája a pedofilokat a melegekkel összemosó törvény ellen

Kedd kora délután a parlament megszavazta a Kocsis Máté fideszes frakcióvezető által jegyzett úgynevezett pedofiltörvényt, ami eredetileg a pedofil bűncselekményt elkövetőkkel szembeni szigorúbb büntetést szorgalmazta, azonban később a Fidesz olyan módosítókkal látta el, ami már gyermekvédelem címén a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítését, reklámozását is betiltja a 18 éven aluliak számára.

Az ügy nagy vihart kavart az ellenzéken belül is, a pártok ugyanis elfogadhatatlannak és megbélyegzőnek gondolták a pedofíliát az LMBTQ-val összemosó törvényjavaslatot, ezért aztán bojkottálták is a keddi parlamenti szavazásokat – egy kivételével.

A Jobbik ugyanis egyedüliként a hatpárti ellenzékből megszavazta a törvényjavaslatot

– annak ellenére, hogy a Momentum kérlelte, hogy ezt ne tegye –, mondván, hogy fontos a pedofilok szigorúbb büntetése, de egyetértenek azzal is, hogy a különféle szexuális irányultságok vagy a nemváltás népszerűsítése nem engedhető meg az iskolákban, és ha az ellenzék kormányra kerül, kiveszik a törvény szövegéből a problémás részeket.

A mai nap a demokrácia megcsúfolása volt, de ahhoz a Jobbik a szövetségesei szerint nem asszisztált

Miközben a Jobbik – egyébként a mi hazánkos, valamint más független képviselőkkel együtt, mint Volner János, Varga-Damm Andrea vagy a Bencsik János-féle Polgári Válaszba belépett Sneider Tamás – éppen megszavazta a pedofiltörvényt, aközben az ebben az ügyben ötpártivá zsugorodott ellenzék képviselői (a DK-s Arató Gergely, az MSZP-s Gurmai Zita, az LMP-s Csárdi Antal, a párbeszédes Tordai Bence és a független, de a Momentum parlamenti szemeként és füleként tevékenykedő Hadházy Ákos) az Országház főlépcsője előtt tartott sajtótájékoztatót.

A sajtótájékoztatón az ellenzéki politikusok egyöntetűen elítélték a pedolfiltörvényt, valamint a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését előkészítő törvénytervezetet is, mondván: a keddi nap – például az össze nem illő részekből álló pedofiltörvény vagy a korábbi, népszavazásról szóló kormányzati ígéretekkel szembemenő Fudan-törvényjavaslat miatt – „a demokrácia megcsúfolása”, „a hazugság napja”, egy „rossz színdarab”.

Az Azonnali megjegyzésére, hogy ezek szerint a Jobbik is részt vett a demokrácia megcsúfolásában és a Fidesz által rendezett rossz színdarabban, az LMP-s Csárdi Antal azzal válaszolt, hogy ez nem így van,

a Jobbik csupán egy más megoldást talált a tiltakozása kifejezésére,

és egyértelművé tette, hogy a pedofiltörvényt a 2022-es kormányváltás után ki kell javítani, a melegeket megbélyegző részeket ki kell venni a törvény szövegéből. Szóval itt most arról van szó, hogy az ellenzék nem egy homogén egészként fejti ki a tiltakozását, de valamilyen formában ezt mindenki megteszi.

Csárdi szerint mindebből is látszik, hogy az ellenzék egységes. Az Azonnali közbevetésére, hogy most láthatóan mégsem egységesen tartanak sajtótájékoztatót, amivel ajándékot adnak az ellenzéki egység hiteltelenítésére törekvő kormányoldal kezébe, az LMP országgyűlési képviselője azzal válaszolt, hogy ő ezt sem gondolja így, és akkor követnének el hibát, ha a Fidesz kottájából játszanának.

Az Azonnali kérdésére, hogy nem ezt teszik-e most is akkor, amikor nem egységesen állnak ki, Csárdi azzal felelt, hogy nem,

„de az újságjába leírhatja, hogy ezt tesszük, tehát mi fel vagyunk rá készülve, hogy itt nem feltétlenül azok a mondatok, azok a gondolatok köszönnek vissza egy sajtótájékoztató után, amiket mi elmondtunk”.

Rákérdeztünk még arra is, hogy mennyire egyeztethető össze a Jobbik döntése a pedofiltörvény kapcsán azzal az ellenzék közös programtervezetében szereplő passzussal, ami kimondja többek között, hogy nemi identitása miatt senkit nem érhet érdeksérelem. Csárdi erre érdemben nem reagált, csak elmondta, hogy a Jobbik elsősorban a pedofil bűnözők szigorúbb büntetése miatt szavazza meg a Fidesz törvényjavaslatát, és a melegeket megbélyegző passzusok sem a Jobbiknak, sem a többi szövetséges pártnak nem elfogadhatóak.

A sajtótájékoztatót alább lehet megnézni.

KÉPEK: Szűcs Donát / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek