Online népszavazás már most az Azonnalin: kell-e kínai egyetem?

2021.06.07. 11:44

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja. Te mit gondolsz, legyen-e kampusza a Fudannak Budapesten? Népszavazz az Azonnalin!

Online népszavazás már most az Azonnalin: kell-e kínai egyetem?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Június 5-én, szombaton – Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, jelenleg az újbalos Szikra Mozgalom Budapest 6. kerületi képviselőjelöltje szervezésében – hosszú idő után először vonulhatott utcára az ellenzéki politikai tábor színe-java.

A tüntetés apropója – amit az Azonnalin élőben követtünk, és fotóriportot is készítettünk – a Fudan Egyetem beruházása elleni tiltakozás, valamint a tervezett budapesti kampusz helyére szánt Diákváros melletti kiállás volt.

Az ügyre szépen ráugrottak az ellenzéki szereplők, ami nem véletlen: lehet kritizálni a tervezett beruházást azért, mert az kiszorítja az eredetileg tervezett helyéről a Diákvárost, „kínai kommunistaképzőzve” lehet kelet-nyugati megosztottság mentén geopolitikai értékvállalást tenni, vagy egyszerűen csak a grandiózus 540 milliárdos kínai hitelcsomagot is lehet ütni, amiből a kormány finanszírozni kívánja a budapesti kampusz felépítését.

De a Fudan a kampuszépítésen túl is kínál teret az ellenzéki politikának: a tüntetést – az újbalos szervezőktől nem annyira meglepő módon – az újbalos, a lakhatási nehézségeket tematizáló retorika uralta, de egyúttal ez volt a koronavírus-válságot követő első igazi, klasszikus tüntetés, a pandémia miatti kényszerszünetet követő ellenzéki évadnyitó, továbbá Karácsony Gergely ki nem mondott miniszterelnök-jelölti kampánynyitója is – minderről és a tüntetés tanulságairól Illés Gergő írt az Azonnalin a hétfő reggeli hírlevélben.

Szóval a szombati események messze túlmutatnak önmagukon – és ez bőven elegendő ok arra az Azonnalinak, hogy ahogy a hét kérdésében régóta, úgy most is online népszavazást indítsunk a fontos közéleti ügyekben. Valahogy úgy, ahogy Vona Gábor is csinálja ezt, „online népszavazásnak” nevezve a politikai ügyekben kezdeményezett teljesen hétköznapi szavazásait, vagy ahogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester konzultálgat az aHang oldalán a Fudanról a „négy nemes konzultációjával”, bármifajta jogi következmény nélkül.

A tüntetést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter is megszólalt a Mandineren: „Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”

A kormány szerint nagyjából másfél év múlva lesz ez reális, nálunk viszont már most lehet online népszavazni: kell-e nekünk a Fudan?

NYITÓKÉP: Nagy Lili

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek