+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
2021. június 7. hétfő, 11:44
A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja. Te mit gondolsz, legyen-e kampusza a Fudannak Budapesten? Népszavazz az Azonnalin!

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

 

Június 5-én, szombaton – Jámbor András, a Mérce volt főszerkesztője, jelenleg az újbalos Szikra Mozgalom Budapest 6. kerületi képviselőjelöltje szervezésében – hosszú idő után először vonulhatott utcára az ellenzéki politikai tábor színe-java.

 

A tüntetés apropója – amit az Azonnalin élőben követtünk, és fotóriportot is készítettünk – a Fudan Egyetem beruházása elleni tiltakozás, valamint a tervezett budapesti kampusz helyére szánt Diákváros melletti kiállás volt.

 

Az ügyre szépen ráugrottak az ellenzéki szereplők, ami nem véletlen: lehet kritizálni a tervezett beruházást azért, mert az kiszorítja az eredetileg tervezett helyéről a Diákvárost, „kínai kommunistaképzőzve” lehet kelet-nyugati megosztottság mentén geopolitikai értékvállalást tenni, vagy egyszerűen csak a grandiózus 540 milliárdos kínai hitelcsomagot is lehet ütni, amiből a kormány finanszírozni kívánja a budapesti kampusz felépítését.

 

De a Fudan a kampuszépítésen túl is kínál teret az ellenzéki politikának: a tüntetést – az újbalos szervezőktől nem annyira meglepő módon – az újbalos, a lakhatási nehézségeket tematizáló retorika uralta, de egyúttal ez volt a koronavírus-válságot követő első igazi, klasszikus tüntetés, a pandémia miatti kényszerszünetet követő ellenzéki évadnyitó, továbbá Karácsony Gergely ki nem mondott miniszterelnök-jelölti kampánynyitója is – minderről és a tüntetés tanulságairól Illés Gergő írt az Azonnalin a hétfő reggeli hírlevélben.

 

Szóval a szombati események messze túlmutatnak önmagukon – és ez bőven elegendő ok arra az Azonnalinak, hogy ahogy a hét kérdésében régóta, úgy most is online népszavazást indítsunk a fontos közéleti ügyekben. Valahogy úgy, ahogy Vona Gábor is csinálja ezt, „online népszavazásnak” nevezve a politikai ügyekben kezdeményezett teljesen hétköznapi szavazásait, vagy ahogy Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester konzultálgat az aHang oldalán a Fudanról a „négy nemes konzultációjával”, bármifajta jogi következmény nélkül.

 

A tüntetést követően Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető fideszes miniszter is megszólalt a Mandineren: „Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet.”

 

A kormány szerint nagyjából másfél év múlva lesz ez reális, nálunk viszont már most lehet online népszavazni: kell-e nekünk a Fudan?

 

NYITÓKÉP: Nagy Lili

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás