Vona Gábor ötletét promózva nyújtják be ellenzéki képviselők a törvényjavaslatot a levélszavazás kiterjesztéséért

Szerző: Petróczi Rafael
2021.04.22. 14:48

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, még nem tudni, mindenesetre azt megtudtuk, hogy Vona Gábor kidolgozza az „online népszavazásnak” nevezett online petíciózás részleteit.

Vona Gábor ötletét promózva nyújtják be ellenzéki képviselők a törvényjavaslatot a levélszavazás kiterjesztéséért

Az LMP nevében Keresztes László Lóránt frakcióvezető, valamint a parlamentben független, de egyébként a Polgári Válasz nevű párt elnöke, Bencsik János fogja benyújtani a parlament elé megtárgyalásra a törvényjavaslatot, ami

lehetővé tenné, hogy a szavazás idején külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező magyarok levélben is leadhassák a voksukat a következő parlamenti választáson

– ezt jelentette be a két parlamenti képviselő mellett a mostanra már civillé vált Vona Gábor, a Jobbik volt elnöke.

Miért is van szerintük erre szükség?

Már 2018-ban is téma volt, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az itthoni lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarság levélben adhatja le a szavazatát a magyarországi országgyűlési választásokon – igaz, lakcím hiányában csak pártlistákra. Ellentétben azokkal a magyarokkal, akinek van magyarországi lakcíme, csak éppen valamilyen okból – nyaralás, külföldi tanulmányok vagy munkavállalás miatt – külföldön tartózkodnak a szavazás idején: ők a pártlisták mellett a lakhelyük szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is szavazhatnak.

Azonban csak akkor, ha – a külhoni magyarokkal ellentétben –

elzarándokolnak a legközelebbi magyar külképviseletre, hogy ott adják le a szavazatukat.

Erre a problémára hívta fel a figyelmet a Freie Ungarische Botschaft (FUB) nevű, pártoktól független civilszervezet is, ami külföldön élő magyarok diaszpóraszervezeteként jött létre, azt kérve a döntéshozóktól, hogy a szavazás idején külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok is szavazhassanak levélben a parlamenti választásokon.

Vona Gábor ennek apropóján kitalált egy sima petíciót, és elnevezte „online népszavazásnak”

A téma azonban eléggé vonzó volt ahhoz, hogy azt a Jobbik egykori elnöke, a mostanra vloggerbe átment Vona Gábor is felkapja, aki a kérdésben „online népszavazást” indított, ahol az emberek három hétig szavazhattak arról, hogy egyetértenek-e azzal, hogy „a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok levélben is szavazhassanak az országgyűlési választásokon”.

Az elnevezés eléggé megtévesztő, tekintve, hogy a magyar jogszabályok nem ismerik az „online népszavazás” fogalmát – azaz az eredménynek semmiféle jogi kötőereje vagy következménye nincsen – így azt lényegét tekintve

semmiben nem különbözik egy egyszerű online petíciótól, csak itt éppen nem egy szignóval, hanem egy igen/nem válasszal lehet kifejezni egy ügy támogatását vagy épp elutasítását.

Mindenesetre több hazai ellenzék politikai szereplő ráugrott az „online népszavazásra”, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint a Momentum nevében Fekete-Győr András pártelnök is biztosította Vona Gábort a támogatásáról.

Vonáék kidolgozzák az „online népszavazás működési struktúráját”

Mint az a csütörtöki, valamilyen oknál fogva sajtótájékoztatónak nevezett Facebook-élőből kiderült, Vonának sikerült a parlamenten belül is szövetségeseket találnia, akik a kérdésben törvényjavaslatot fognak benyújtani.

Magáról a javaslatról sok minden nem derült ki, csupán annyi, hogy az a külföldön tartózkodó, itthoni lakcímmel rendelkező állampolgárok levélben történő szavazását tenné lehetővé. Logikailag azt lehet még feltételezni – hiszen ennek lenne értelme –, hogy a levélben szavazók megtarthatnák a mostani, teljes szavazati jogukat, azaz pártlistára és egyéniben is leadhatnák a voksukat levélben.

A Facebook-élő azonban inkább szólt az „online népszavazásról”: mint azt Vona Gábor ismertette, a három hétig tartó „népszavazás” alatt 22 396 érvényes válasz érkezett: a válaszadók 95,2 százaléka támogatta, 4,8 százaléka pedig ellenezte az érintettek levélben történő szavazását.

Vona elismerte, hogy ez elmarad egy rendes népszavazás részvételi arányától, szerinte azonban az „online népszavazás a magyar demokrácia új pillére” lehet. Szerinte ezzel az eszközzel az elmúlt hetekben sikerült a kérdésben egy konstruktív társadalmi vitát lebonyolítaniuk – ami civilként eleve nehéz –, és fel tudtak mutatni egy relatíve széles társadalmi igényt a külföldön tartózkodók levélszavazási lehetőségére.

Ezért aztán – mint azt Vona Gábor elmondta – a következő napokban, hetekben más civilszervezetek, szakértők bevonásával

„ki fogjuk dolgozni az online népszavazás működési struktúráját, szerkezetét, keretét”.

Ezt követően Bencsik János is arra szólított fel, hogy teremtsük meg a lehetőségét, hogy „minél több ügyben közvetlenül is hallathassák a hangjukat a magyarok”, akár online is.  

A kormány nem kíván foglalkozni a levélszavazás kérdésével

Az LMP-s Keresztes László Lóránt arról beszélt, hogy elutasítja azt a kormányzati akaratot, ami a külföldön élő magyarokat az itthoni lakcímükről való lemondásra ösztönzi ahelyett, hogy szorosabbra kötné velük a kapcsolatot.

Végül Vona Gábor szólította fel arra a parlamenti képviselőket, hogy támogassák az ígéret szerint még a héten benyújtandó törvényjavaslatot a kérdésben, a külföldön élő magyarokat pedig arra kérte, hogy figyeljék az elkövetkező hetekben a parlamenti folyamatokat, mert

most derül majd ki, hogy kinek számítanak igazán.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egyébként az Azonnali kérdésére a március 18-i kormányinfón elmondta, hogy a levélszavazás kérdésével a kormány nem kíván érdemben foglalkozni: egyrészt szerinte a választást megelőző évben nem is lehet változtatni a választási szabályokon, másrészt az elmúlt évek levélszavazati tapasztalata alapján nem is lenne indokolt változtatni a jelenlegi szabályozáson.

Így – mai tudásunk alapján – nincs reális esélye annak, hogy a kétharmados Fidesz-KDNP kormányon átmenjen az ellenzéki képviselők törvényjavaslata.

Kíváncsi vagy, hogy mi lehet Vona Gábor valódi célja a levélszavazás ügyének felkarolásával? Olvasd el erről Gergely Előd Gellért véleményét, amire válaszcikket is írt a Vona-féle Második Reformkor Alapítvány ügyvezetője, Dakó József.

NYITÓKÉP: Vona Gábor / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek