Civilek kérik, hogy 2022-ben minden külföldön tartózkodó magyar levélben szavazhasson

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.12. 10:07

Akinek van Magyarországon bejelentett lakcíme, annak jelenleg valamely külképviseletre kell elzarándokolnia, ellentétben azzal, akinek nincs. A változást akaró, diaszpórából létrejött civilszervezet szerint reális, hogy a kormány figyelembe vegye az érdekeiket.

Civilek kérik, hogy 2022-ben minden külföldön tartózkodó magyar levélben szavazhasson

Előreláthatólag bő egy év múlva tartják meg a következő országgyűlési választásokat, vannak azonban, akik már most készülnek arra, hogy szavazzanak.

Például a Freie Ungarische Botschaft (FUB) nevű, pártoktól függetlenül működő civilszervezet tagjai is, ami külföldön élő magyarok diaszpóraszervezeteként jött létre, missziója pedig „a demokratikus jogállam helyreállítása és a szolidáris társadalom megteremtése Magyarországon, külföldről.”

A FUB pár nappal ezelőtt azért indított online petíciót, hogy

ne tegyen különbséget a magyar jogalkotó a külföldön élő magyarok között azon az alapon, hogy kinek van, és kinek nincs bejelentett magyarországi lakcíme,

és mindenki egységesen levélben szavazhasson.

Ha van magyar lakcímed, készülj fel egy nagy utazásra!

A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az itthoni lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarság kényelmesen, levélben adhatja le a szavazatát, igaz, lakcím hiányában csak pártlistákra.

Ellentétben azokkal a magyar állampolgárokkal, akinek van magyarországi lakcíme, csak éppen valamilyen okból – ugyanúgy nyaralásból, mint mondjuk külföldi tanulmányok vagy munkavállalás miatt – külföldön tartózkodnak a szavazás idején: ők a pártlisták mellett a lakhelyük szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is szavazhatnak.

Azonban csak akkor, ha – a külhoni magyarokkal ellentétben – elzarándokolnak a legközelebbi magyar külképviseletre, hogy ott adják le a szavazatukat – márpedig

egy-egy nagykövetség vagy konzuli hivatal nem terem minden sarkon.

Ahogy a FUB írja: „Gondoljunk csak a már önmagában is földrésznyi méretű Ausztráliára vagy Kanadára, ahol a legutóbbi választáson csak három, illetve két helyen volt lehetőség szavazni, így némely választónak akár több ezer kilométert is meg kellett tennie azért, hogy személyesen szavazhasson.”

Sokba kerülhet külképviseleten szavazni

A FUB szerint a külképviseleteken való szavazás nemcsak feleslegesen veszi el az időt és az energiát a szavazni akaró, külföldön tartózkodó magyaroktól, hanem még akár tetemes költségvonzattal is járhat.

„Hollandiai aktivistánknak 23 euróba, azaz körülbelül 8000 forintjába kerül eljutni a szavazóhelyiségbe Hágába ‒ ez oda-vissza már jelentős összegnek számít még az ottani bérszínvonal mellett is.”

A FUB ezért kéri arra a törvényalkotót, hogy a 2022-es választásra fogadja el a választási törvény módosítását, ami nem tesz különbséget külföldön lévő magyar és magyar között, és lehetővé teszi, hogy mindenki egységesen levélben szavazhasson.

Ennek a megtámogatására indította a FUB az erről szóló petícióját három napja – ennyi idő alatt négyezer aláírást gyűjtöttek össze.

A petíció szervezői szerint reális, hogy Orbánék figyelembe vegyék az érdekeiket

Az Azonnali megkereste Vojtonovszki Bálintot, a FUB ügyvivőjét, aki kérdésünkre elmondta: a petíció célja mindenek előtt az, hogy tematizálják a magyar közbeszédben a külfödön tartózkodó magyarok problémáját, és nem gondolja kizártnak azt sem, hogy a Fidesz-KDNP-kormányban „figyelembe vegyék az érdekeinket”.

Ehhez praktikusan az kéne, hogy olyan mennyiségű aláírás gyűljön össze a FUB petíciójára, amivel sikeresen lehet nyomást gyakorolni a döntéshozókra – Vojtonovszki ezzel kapcsolatban Kerényi György diaszpóratémában írt elemzésére hivatkozott, amiben a szerző leírja, hogy „53 ezer külképviseleten szavazó volt 2018-ban, de az ő döntő részük külföldön élő, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár volt.” A FUB ügyvivője szerint ha

ennek a téma iránt potenciálisan érdeklődő, mintegy ötvenezres tömegnek „nagyjából a felét elérjük, az már nagy siker”.

Vojtonovszki egyúttal nem zárta ki a magyarországi pártokkal való együttműködést sem a siker érdekében – a Momentum például a 2018-as parlamenti választáskor autós utakat szervezett a szavazni akaróknak a külképviseletekre –, de egyelőre nem keresték meg ezzel a pártokat, és tőlük sem kaptak felkérést az együttműködésre.

Arra a kérdésre, hogy ha a választáshoz közeledve nem történik érdemi változás, terveznek-e a petíción kívül más eszközökhöz is nyúlni, Vojtonovszki úgy válaszolt: „Számos más dolgot is tervezünk, de ezt egyelőre nem szeretném elárulni.” A FUB ügyvivője szerint ez annak is függvénye, hogy a diaszpórában élő magyarokat mennyire tudják megszólítani, és velük közösen mit tudnak tető alá hozni.

NYITÓKÉP: Freie Ungarische Botschaft / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek