Milliárdokkal pörgetik a gazdaságot, mégsem engedi őket levélben szavazni a kormány

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.18. 16:57

A magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyarok levélszavazatáért küzdő civilek elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány nem akar foglalkozni az ügyükkel, és várják Karácsony Gergely, valamint a Momentum támogatását is.

Milliárdokkal pörgetik a gazdaságot, mégsem engedi őket levélben szavazni a kormány

2022 választási év lesz Magyarországon: körülbelül egy év múlva fog eldőlni, hogy a Fidesz-KDNP alakíthat-e zsinórban negyedjére is kormányt, vagy a mostanra egységbe tömörült hatpárti ellenzéknek (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, LMP) sikerül leváltani a Fideszt.

Azonban nem mindegy, ki hogyan szavazhat: a jelenlegi szabályozás szerint az itthoni lakcímmel nem rendelkező külhoni magyarság kényelmesen, levélben adhatja le a szavazatát – igaz, lakcím hiányában csak pártlistákra. Ellentétben azokkal a magyarokkal, akinek van magyarországi lakcíme, csak éppen valamilyen okból – nyaralás, külföldi tanulmányok vagy munkavállalás miatt – külföldön tartózkodnak a szavazás idején: ők a pártlisták mellett a lakhelyük szerinti egyéni választókerületi jelöltekre is szavazhatnak.

Azonban csak akkor, ha – a külhoni magyarokkal ellentétben –

sokszor hosszú és igencsak költségigényes utazás árán elzarándokolnak a legközelebbi magyar külképviseletre, hogy ott adják le a szavazatukat.

Erre a problémára hívta fel a figyelmet a Freie Ungarische Botschaft (FUB) nevű, pártoktól független civilszervezet is, ami külföldön élő magyarok diaszpóraszervezeteként jött létre, és ami azért indított nemrég online petíciót, hogy a szavazás idején külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok is szavazhassanak levélben.

Vojtonovszki Bálint, a FUB ügyvivője március 12-én még úgy nyilatkozott az Azonnalinak: szerinte reális, hogy a magyar kormány figyelembe vegye az érdekeiket, a március 18-i kormányinfón azonban kiderült, hogy a Fidesz-KDNP-ben egyáltalán nem gondolkodnak a választási törvény ilyetén való módosításán.

Mint azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Azonnali kérdésére elmondta: a választást megelőző évben nem is lehet változtatni a választási szabályokon, másrészt az elmúlt évek levélszavazati tapasztalata alapján nem is lenne ez indokolt. Ahogy a miniszter összegezte:

„Aki Magyarországon lakik, személyesen szavazzon!”

Milliárdokat jelentenek a magyar államnak

Vojtonovszki Bálint elfogadhatatlannak nevezte Gulyás Gergely válaszát, szerinte a kormánynak több okból is érdemben foglalkoznia kéne az ügyükkel: egyrészt közel sem biztos (mint azt a pandémia megmutatta), hogy egy év múlva olyan lesz a helyzet, hogy a külföldön tartózkodó magyarok nyugodt szívvel tudnának külképviseletekre utazni. A FUB ügyvivője szerint a kormány feladata felkészülni minden eshetőségre és biztosítani, hogy mindenki tudjon élni a szavazati jogával.

Vojtonovszki a miniszter azon kijelentését sem érzi korrektnek, hogy aki Magyarországon lakik, személyesen szavazzon. Szerinte pont azoktól a külföldi munkavállalóktól követelné meg a szavazásba befektetendő plusz energiát és pénzt, akik – a Világbank számításai szerint – tavaly összesen 113 milliárd forintot küldtek haza, ezzel is pörgetve a magyar gazdaságot.

„Ők pandémiától függetlenül is megérdemelnék, hogy levélben szavazhassanak”

– fűzte hozzá a FUB ügyvivője, aki Gulyás kategorikus elutasítása után sem tartja kizártnak, hogy a kezdeményezésük célt érjen. Szerinte az elmúlt egy év mutatta meg, hogy a legbiztosabb álláspontoknak is van, hogy változniuk kell.

Ezért is fogják tovább futtatni a petíciójukat, és mert „szükség van arra, hogy megmutassuk, hogy mennyi ember ért egyet ezzel a változtatással, és hány ember érdekét sérti az, hogy nem szavazhat levélben”.

A civilek szerint Vona Gábor nem nyúlta le az ötletüket

Habár a FUB évek óta képviseli a honi lakcímmel rendelkező, külföldön élő magyarok érdekeit, a levélszavazással nem csak ők foglalkoznak: a Jobbik korábbi elnöke, a vloggerbe átment Vona Gábor jelentette be március elején, hogy a kérdésben „online népszavazást” indít, ahol a kitöltők elmondhatják, hogy egyetértenek-e azzal, hogy „a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok levélben is szavazhassanak az országgyűlési választásokon”.

Az elnevezés eléggé megtévesztő, tekintve, hogy a magyar jogszabályok nem ismerik az „online népszavazás” fogalmát – azaz akárhányan is mondják el erről a véleményüket a Vona Gábor alapította Második Reformkor Alapítvány oldalán, annak semmiféle jogkövetkezménye nem lesz –

így a vonai kezdeményezés valójában ugyanolyan online petíciónak minősül, mint amit a FUB is indított.

Mindenesetre hazai ellenzék politikai szereplők már ráugrottak az „online népszavazásra”, Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, valamint a Momentum nevében Fekete-Győr András pártelnök is biztosította Vona Gábort a támogatásáról.

Az Azonnali kérdésére Vojtonovszki Bálint elmondta: nem érzi úgy, hogy Vona Gábor elcsaklizta volna tőlük az ötletüket, és „minél többen mondják, hogy a külföldön élő magyaroknak levélszavazásra van szükségük a lakcímüktől függetlenül, annál jobb”. Ahogy hozzáfűzte:

„Vona Gábornak közel félmillió követője van Facebookon, ezzel mi nem tudunk versenyezni.”

Karácsony Gergely és Momentum kapcsán pedig a FUB ügyvivője abbéli reményét fejezte ki, hogy ők hamarosan csatlakozni fognak az ő kezdeményezésükhöz is.  

NYITÓKÉP: Freie Ungarische Botschaft / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek