A romániai ügyészség szerint majdnem biztos, hogy provokáció volt a választások előtt Erdélyben elégetett szavazólapok esete

Szerző: Kulcsár Árpád
2022.07.07. 17:03

A Fideszhez hű erők már akkor provokációt kiáltottak, és lehet, hogy ezúttal nekik van igazuk.

A romániai ügyészség szerint majdnem biztos, hogy provokáció volt a választások előtt Erdélyben elégetett szavazólapok esete

Bár a Maros megyei ügyészség Romániában még nyomoz a magyarországi választások előtt nyilvánosságra került, megégett levélszavazatok ügyében, a szóvivőjük már most azt mondja, arra gyanakszanak, hogy a sajtó számára megrendezett színjáték volt az egész.

Mindezt Mircea Galina szóvivő először a Népszavának mondta el. A levélszavazatok körüli eseményekről akkoriban mi is beszámoltunk. Az eset a választás előtt négy nappal történt amikor is március 30-án reggel robbant a hír, hogy a Marosvásárhely melletti Jedd község határában 13 részben elégetett levélszavazatot találtak a hatóságok, miután előző este több helyi újságírót is értesített ezek meglétéről egy ismeretlen személy.

Az ügyészség közlése szerint megpróbálták ezt az ismeretlen informátort előkeríteni, de azóta sem használta azt a feltöltőkártyát, amelyről értesítette az esetről először beszámoló Punctul.ro munkatársát. A nyomozást nehezíti azt is, hogy a levélszavazatok megszerzésének helyszínén, azaz egy illegális személtlerakónál, nincsenek biztonsági kamerák.

A nyomozók a bukaresti biokriminalisztikai laboratórium eredményére várnak, ők megpróbálnak ujjlenyomatokat venni. Galina azonban azt mondja, 90 százalék, hogy színjátékról van szó, és az egészet a sajtó számára rendezték meg valakik.

Néhány héttel ezelőtt az Erdélyi Átlátszó már részletes cikket írt a témáról, ők is arra jutnak, hogy meglehetősen gyanús az eset, és tele van ellentmondásokkal.

A Nemzeti Választási Bizottság már akkoriban jelezte, hogy nem indít vizsgálatot, majd a Kúria is elutasította az eset kivizsgálását. Azzal indokolták a döntést, hogy a választási törvény hatálya Magyarország területére terjed ki.

De mi is történt pontosan?

A választások előtt néhány nappal, március 30-án este több magyarországi és erdélyi újságíró és az ellenzékhez közel álló személy kapott fotókat arról, hogy egy Marosvásárhely melletti illegális hulladéklerakóba kidobott, gyűrött és megégett szavazólappal teli zsákot hagyott valaki.  

A fotókon jól látszott, hogy a szavazólapok ki vannak töltve, és az ellenzékre adták le ezeket. Igen ám, csakhogy ezek önmagában nem lettek volna érvényesek, hiszen azonosító nyilatkozatokat – tehát azt az iratot, melyből kiderülhet a szavazó neve és elérhetősége – nem sikerült felfedezni az iratkupacról készített felvételeken. A fotók alapján azt sem lehetett eldönteni, hogy eredetiek-e ezek.

Ha nincs a rejtélyes tippadó, akkor nagyon valószínűtlen, hogy bárki felfedezete volna az iratokat, ugyanis nem a forgalmas főút mellett voltak, ahol gyalogosok amúgy is nagyon ritkán járnak, hanem bennebb, mintegy ötven méterrel egy mellékút mellett. Ráadásul utólag további gyanúra ad okot, hogy szemmel láthatóan valahol máshol égették meg a dokumentumokat, majd kioltották úgy, hogy még olvasható is legyen, és a hamuval együtt tették egy zsákba.

Továbbá az újságíróknak átküldött fotók annyira jól sikerültek, hogy azonnal ki lehetett venni a helyszínt, ahol meg lehet találni a „zsákmányt”.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (utóbbi először éppen nekünk) már akkor provokációról beszélt, de a magyar ellenzék narratívája az volt, hogy szándékos szavazatmegsemmisítés történt, és voltak olyanok, mint Márki-Zay Péter, akik a levélszavazatok teljes érvénytelenítését kérték.

A román ügyészség szerint kollégái annyit tudtak meg, hogy a szavazólapokat a Román Posta és a szavazók postaládái közti úton „térítették el”. „Úgy tűnik, nem érvényes szavazatokról van szó, az azonosító adatok hiányosak. Minden jel arra utal, hogy egy megrendezett akcióról van szó, hiszen mind a tizenhárom szavazólapnak csak a széle volt megégetve, utána pedig eloltva” - mondja.

Az eset provokációjellegét azzal is alá akarták támasztani a Fideszhez köthető médiumok, hogy a Jedden élő Parászka Boróka ismert publicista is igen hamar kiérkezett a helyszínre, miután a hatóságok már helyszíneltek. Ezeknek a lapoknak az is gyanús volt, hogy a fotók igen hamar eljutottak a magyarországi ellenzékhez köthető személyekhez is, majdnem egyidőben azzal, hogy helyi újságírók értesültek volna ezekről.

NYITÓKÉP: Átlátszó Erdély/Facebook

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek