Az LMP annak örül, hogy a Fidesz még inkább meg tudja venni a nyugdíjasok szavazatát – az ő javaslatukat elfogadva

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.07. 16:55

Szerintük az egységes nyugdíjprémium ötletének átvételével a Fidesz-KDNP több ezer nyugdíjasnak biztosított az eredetileg tervezettnél jóval magasabb összegű kifizetést – igaz, ezt a kormánypártok az LMP szerint is az érintettek szavazatainak megvásárlásáért tették.

Az LMP annak örül, hogy a Fidesz még inkább meg tudja venni a nyugdíjasok szavazatát – az ő javaslatukat elfogadva

Jó éve van relatíve annak, aki már elérte a nyugdíjkorhatárt: a pótlólagos nyugdíjemelésen túl a Fidesz-KDNP-kormány visszavezeti számára a 13. havi nyugdíjat, amit az előzetesen tervezettel ellentétben akár már jövőre teljes egészében odaadhat az érintetteknek (egyelőre a 13. havi nyugdíj kétheti összegének kifizetése tűnik ekkorra biztosnak), illetve egyszeri nyugdíjprémiumot is ígér a kormány –

ez utóbbi értelmében a mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak és nyugdíjszerű ellátásban részesülő embernek alanyi jogon fog kifizetni az állam nettó 80 ezer forintot novemberben.

Az egységes, mindenkinek járó nyugdíjprémium ötlete ugyanakkor nem a kormánypárti honatyák és honanyák fejéből pattant ki, erről javaslatot az LMP nyújtott be. Az LMP pedig csütörtök délutáni sajtóközleményében üdvözölte is, hogy a Fidesz ezt – még ha a jövő évi országgyűlési választáshoz közeledve is – elfogadta. Mint írják:

„Ezzel a módosítással minden nyugdíjban részesülő 80 ezer forintot kap az év vége előtt. Ez az összeg több ezer kisnyugdíjas esetében jóval magasabb, mint amit a Fidesz szánt volna nekik: Magyarországon 214 ezer idős ember él 80 ezer forintnál kevesebb nyugdíjból, és nekik a Fidesz eredetileg kevesebbet szánt.”

Ugyanakkor maga az LMP is elismeri, hogy az egységes nyugdíjprémium kormánypárti elfogadása a közelgő választásoknak, azaz annak szól, hogy a Fidesz-KDNP minél hatékonyabban tudja motiválni az időseket a rájuk való szavazásra. Mint azt az LMP közleménye írja:

„Megvenni a szükséges gyógyszereket, és kifizetni a rezsit azonban nem csak a választások előtt kell az idős embereknek. Az LMP ezért továbbra is indítványozza a törvénybe foglalását az egyenlő nyugdíjprémium-kifizetésének olyan módon, hogy az ne csak az idei évre szóljon, ne csak egy átlátszó kampányfogás legyen.”

Ezzel egyébként már legalább két párt van a magyar politikai palettán, ami kimondta, hogy a kormánypártok a nyugdíjprémiummal az érintettek szavazatait akarják megvásárolni: az exjobbikos Bencsik János alapította harmadikutas párt, a Polgári Válasz épp a héten kezdett országos aláírásgyűjtésbe annak érdekében, hogy a kormány a nyugdíjprémiumra szánt 200 milliárd forintot ahelyett, hogy demagóg módon ebből próbálja megvenni a nyugdíjasok szavazatait, inkább az egyetemista fiatalokba fektesse be, biztosítva például számukra a tanulmányi és szociális ösztöndíjak emelését, vagy bevezetve a lakhatási, tanulmányi, kulturális és közösségi célokra fordítható hallgatói szépkártyát.

NYITÓKÉP: LMP – Magyarország Zöld Pártja / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek