A magyarok kétharmada ellenzi a Fudan Egyetem budapesti megépítését

2021.06.01. 10:40

Egy kutatás szerint még a Fidesz-KDNP szavazóinak is közel egyharmada ellenzi a beruházást.

A magyarok kétharmada ellenzi a Fudan Egyetem budapesti megépítését

Egy ezerfős mintán, nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a felnőtt lakosságra reprezentatív kutatást végeztetett el a Republikon Intézet a Fudan Egyetem budapesti megépítéséről, ami alapján

a magyarok kétharmada ellenzi a Fudan Egyetem budapesti kampuszának a megépítését.

A kutatás szerint a válaszadók 63 százaléka hallott arról, hogy a kínai egyetem kampuszt létesítene Budapesten, ami az intézet elemzése szerint „viszonylag magasnak számít, amikor ilyen típusú politikai ügyek ismertségét” vizsgálják.

A Republikon az elemzésében úgy fogalmaz: az egyetem kérdése széles körben ismertté vált, és nem csak egy szűk értelmiségi kört foglalkoztat, hanem a „hazai politika egyik meghatározó ügye”.

A válaszadók mindössze 27 százaléka támogatja az egyetemi kampusz megépítését, míg 66 százaléka elutasíta – mindössze a válaszadók 7 százaléka nem tudta vagy nem kívánta megosztani a véleményét az ügyben.

FORRÁS: A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE.

Mivel egy átpolitizált ügyről beszélünk, nem meglepő, hogy a különböző pártpreferenciával rendelkezők eltérően vélekednek az egyetemről, azonban ahogy a politikai think tank elemzésében is írja,

még a Fidesz-KDNP szavazók harmada is elutasítja a tervet,

ami az intézet szerint egyértelmű jele annak, „hogy a kormány terve saját szavazóinak körében sem arat osztatlan sikert”.

FORRÁS: A REPUBLIKON INTÉZET ELEMZÉSE.

Az elemzés arra a következtetésre jut, hogy a magas elutasítottság részben a beruházás magas árának köszönhető, illetve annak, hogy mindezt kínai hitelből, kínai kivitelezőkkel és alapanyagokból valósítanák meg, az egyetem épületei pedig a tervezett budapesti Diákváros helyének egy jelentős részén feküdnének. Utóbbi miatt Jámbor András, a Mérce korábbi főszerkesztője és a Szikra Mozgalom józsefvárosi jelöltje tüntetést is szervez a beruházás ellen.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Fudan Egyetemi kampusz ügye még áprilisban robbant ki, és elég nagy felháborodást is okozott az ellenzéki körökben. Karácsony Gergelyt, Budapest főpolgármesterét korábban azzal vádolták meg, hogy a Fudan ügye miatt zsarolja a kormányt a 2023-as atlétikai világbajnokság lemondásával, azonban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes szerint valójában a kormány zsarol: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter még május 17-én mutatta meg Karácsonynak és Baranyi Krisztinának, a IX. kerület polgármesterének a Diákváros területének szinte egészét elfoglaló Fudan tervét.

A Republikon Intézet kutatása ezer fő személyes megkérdezésével május 10-15. között készült a Závecz Research jóvoltából. A kutatás Magyarország felnőtt népességére nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint is reprezentatív.

A Fudan Egyetem kérdését, hogy valóban kémeket és marxista gondolkodókat képeznének-e, szakértőkkel bővebben ebben a cikkünkben jártuk körbe, míg az egyetem miatt kialakult politikai vitákról itt és itt írtunk bővebben.

A Republikon Intézet teljes elemzését itt lehet elolvasni.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek