+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 9. péntek, 07:30
Az oroszok szerint Szlovákia szerződést szegett, a szlovák gyógyszerfelügyelet pedig beszállt a Szputnyikkal szembeni dezinformációs kampányba. Igor Matovič tovább harcol a Szputnyikért, de egyelőre nem tudja, mit tegyen.

Mint arról az Azonnali április 6-án beszámolt, a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL a hiányos dokumentációra és arra hivatkozva, hogy a Szlovákiának leszállított vakcina nem egyezik meg a más országoknak szállítottal és a Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmányában szereplő vakcinával sem,

 

nem foglalt állást a Szputnyik-vakcina hatásossága és biztonságossága mellett.

 

Igor Matovič pénzügyminiszter – aki még kormányfőként a koalíciós partnerei háta mögött bevásárolt a vakcinából, a lemondásával végződő válságba taszítva ezzel a kormányát – 

 

április 8-án váratlanul Moszkvába utazott,

 

hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetőjével.

 

Azt Matovič nem árulta el, hogy konkrétan miről tárgyal majd a Szputnyikkal kapcsolatban; a feltételezések szerint a hiányzó dokumentáció pótlása lehetett a látogatás célja.Aznap délután azonban az RDIF a Szputnyik Twitter-oldalán élénk kommunikációba kezdett, közzétéve, hogy szerintük:

 

+ Szlovákia szabotázst követett el azzal, hogy a gyógyszerfelügyelet a vakcina vizsgálatába bevonta a Szlovák Tudományos Akadémiát is, aminek a laboratóriuma nem tagja a Unió hivatalos gyógyszer-ellenőrzési laboratórium-hálózatának.

 

Az ŠÚKL beszállt a Szputnyikkal szembeni dezinformációs kampányba, amikor az állásfoglalásában azt írta: a Szlovákiának szállított vakcina nem egyezik meg azzal, amit a Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői vizsgáltak.

 

Emiatt az RDIF szerződésszegésre hivatkozva visszakéri a Szlovákiának leszállított 200 ezer vakcinát.

 

Eszerint Matovič csütörtöki moszkvai útjának célja az volt, hogy megpróbálja megakadályozni a vakcina-szállítmány visszakérését. Erre utal a szerda esti Facebook-posztja is, amiben azt írta: mindent megtesz az ellen, hogy Szlovákia „végleg elveszítse a Szputnyikot”, ami szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv.

 

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és az ŠÚKL a hírre reagálva közölte: mivel az RDIF és Szlovákia között kötött szerződés titkos, nekik fogalmuk sem volt róla, hogy szerződést szegnek az SAV laborjának használatával. Az ŠÚKL szerint az orosz féltől az általuk kért dokumentumok 80 százalékát nem kapták meg. 

 

Igor Matovič dühös Facebook-posztban kommentálta sikertelen moszkvai tárgyalását.

 

„Amikor meghoztuk a Szputnyik V-t a kassai reptérre, a gyűlölettől vérbe borult a szemük. Elkezdték a piszkos geopolitikai játékukat Oroszország »hibrid fegyvere« ellen… és teljesen mindegy volt nekik, hogy előrehozott választás lesz-e és újra a maffia kerül hatalomra” – írja Matovič.

 

A volt kormányfő úgy látja, a vakcina – nem nevesített – ellenzői csütörtökön befejezték a művüket, mert az általuk – Matovič szerint az egyik legolvasottabb szlovák lap, a jobbközép-liberális Denník N közvetítésével – terjesztett tévhitekből az oroszoknak elegük lett.

 

„Gratulálok idióták! Túszul ejtettétek félmillió ember egészségét”

 

– fogalmaz Matovič arra a felmérésre utalva, ami szerint Szlovákiában félmillió ember kizárólag a Szputnyikkal lenne hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen. A volt kormányfő azt ígéri: nem adja fel a harcot a Szputnyikért, de egyelőre nem tudja, hogy merre menjen tovább.

 

A Szputnyik-vakcinát korábban a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt által delegált

 

külügyminiszter, Ivan Korčok nevezte az orosz hibrid hadviselés eszközének,

 

az orosz vakcina vásárlását pedig a legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí ellenezte a leghangosabban. Igor Matovič Szputnyik-beszerzését a hagyományosan nyugat-párti szovák fősodrú sajtó is úgy értékelte, hogy az szembe megy Szlovákia határozott euroatlanti elkötelezettségű külpolitikájával.

 

NYITÓKÉP:  A szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás