Visszakérik az oroszok a Szputnyikot Szlovákiától. Szabotázsra hivatkoznak

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.09. 07:30

Az oroszok szerint Szlovákia szerződést szegett, a szlovák gyógyszerfelügyelet pedig beszállt a Szputnyikkal szembeni dezinformációs kampányba. Igor Matovič tovább harcol a Szputnyikért, de egyelőre nem tudja, mit tegyen.

Visszakérik az oroszok a Szputnyikot Szlovákiától. Szabotázsra hivatkoznak

Mint arról az Azonnali április 6-án beszámolt, a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL a hiányos dokumentációra és arra hivatkozva, hogy a Szlovákiának leszállított vakcina nem egyezik meg a más országoknak szállítottal és a Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmányában szereplő vakcinával sem,

 

nem foglalt állást a Szputnyik-vakcina hatásossága és biztonságossága mellett.

 

Igor Matovič pénzügyminiszter – aki még kormányfőként a koalíciós partnerei háta mögött bevásárolt a vakcinából, a lemondásával végződő válságba taszítva ezzel a kormányát – 

 

április 8-án váratlanul Moszkvába utazott,

 

hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó Orosz Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezetőjével.

Azt Matovič nem árulta el, hogy konkrétan miről tárgyal majd a Szputnyikkal kapcsolatban; a feltételezések szerint a hiányzó dokumentáció pótlása lehetett a látogatás célja.Aznap délután azonban az RDIF a Szputnyik Twitter-oldalán élénk kommunikációba kezdett, közzétéve, hogy szerintük:

+ Szlovákia szabotázst követett el azzal, hogy a gyógyszerfelügyelet a vakcina vizsgálatába bevonta a Szlovák Tudományos Akadémiát is, aminek a laboratóriuma nem tagja a Unió hivatalos gyógyszer-ellenőrzési laboratórium-hálózatának.

Az ŠÚKL beszállt a Szputnyikkal szembeni dezinformációs kampányba, amikor az állásfoglalásában azt írta: a Szlovákiának szállított vakcina nem egyezik meg azzal, amit a Lancet tudományos szaklapban publikált tanulmány szerzői vizsgáltak.

Emiatt az RDIF szerződésszegésre hivatkozva visszakéri a Szlovákiának leszállított 200 ezer vakcinát.

 

Eszerint Matovič csütörtöki moszkvai útjának célja az volt, hogy megpróbálja megakadályozni a vakcina-szállítmány visszakérését. Erre utal a szerda esti Facebook-posztja is, amiben azt írta: mindent megtesz az ellen, hogy Szlovákia „végleg elveszítse a Szputnyikot”, ami szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv.

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) és az ŠÚKL a hírre reagálva közölte: mivel az RDIF és Szlovákia között kötött szerződés titkos, nekik fogalmuk sem volt róla, hogy szerződést szegnek az SAV laborjának használatával. Az ŠÚKL szerint az orosz féltől az általuk kért dokumentumok 80 százalékát nem kapták meg. 

Igor Matovič dühös Facebook-posztban kommentálta sikertelen moszkvai tárgyalását.

„Amikor meghoztuk a Szputnyik V-t a kassai reptérre, a gyűlölettől vérbe borult a szemük. Elkezdték a piszkos geopolitikai játékukat Oroszország »hibrid fegyvere« ellen… és teljesen mindegy volt nekik, hogy előrehozott választás lesz-e és újra a maffia kerül hatalomra” – írja Matovič.

 

A volt kormányfő úgy látja, a vakcina – nem nevesített – ellenzői csütörtökön befejezték a művüket, mert az általuk – Matovič szerint az egyik legolvasottabb szlovák lap, a jobbközép-liberális Denník N közvetítésével – terjesztett tévhitekből az oroszoknak elegük lett.

 

„Gratulálok idióták! Túszul ejtettétek félmillió ember egészségét”

 

– fogalmaz Matovič arra a felmérésre utalva, ami szerint Szlovákiában félmillió ember kizárólag a Szputnyikkal lenne hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen. A volt kormányfő azt ígéri: nem adja fel a harcot a Szputnyikért, de egyelőre nem tudja, hogy merre menjen tovább.

A Szputnyik-vakcinát korábban a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) párt által delegált

 

külügyminiszter, Ivan Korčok nevezte az orosz hibrid hadviselés eszközének,

 

az orosz vakcina vásárlását pedig a legkisebb koalíciós partner, a jobbközép-liberális Za ľudí ellenezte a leghangosabban. Igor Matovič Szputnyik-beszerzését a hagyományosan nyugat-párti szovák fősodrú sajtó is úgy értékelte, hogy az szembe megy Szlovákia határozott euroatlanti elkötelezettségű külpolitikájával.

 

NYITÓKÉP:  A szlovák kormány oldala

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek