+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 8. csütörtök, 16:25
A kormányfő Igor Matovič lemondani kényszerült a Szputnyik miatt, a pénzügyminiszter Igor Matovič újra a Szputnyikkal foglalkozik.

A jobboldali-populista Igor Matovič kományát az taszította válságba március elején, hogy a szlovák miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a Szputnyik-vakcinából. Az egy hónapon át húzódó fordulatos kormányválság végül a miniszterelnök lemondásával zárult. Az április elsején kinevezett új kormányt a korábbi pénzügyminiszter, Eduard Heger vezeti, Matovič pedig a pénzügyi tárca irányítását vette át.

 

Csütörtökön Igor Matovič immár pénzügyminiszterként váratlanul újra Moszkvába repült, hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon.

 

Az utazást a Facebook-profilján jelentette be.

 

Váratlan utazás

 

Hogy Matovič a Szputnyikkal kapcsolatban egészen pontosan miről tárgyal, azt sem ő nem árulta el, sem Eduard Heger miniszterelnök a csütörtök koradélutáni sajtótájékoztatóján. Heger csak annyit ismételt el többször is az újságíróknak, hogy Matovič a Szputnyikról tárgyal, és azért ő teszi ezt, mert korábban is ő tárgyalt az orosz féllel. Heger szerint a részletekről maga Matovič számol majd be.

 

A szlovák sajtó feltételezése szerint Matovič moszkvai látogatása azzal függhet össze, hogy

 

a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL egy hónap után sem foglalt állást a Szputnyik hatásossága és biztonságossága mellett, ezért hiába vettek a vakcinából, még mindig nem oltanak vele.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt: a szlovák szakemberek az állásfoglalásukban többek között arra hivatkoztak, hogy hiányos a vakcina gyártási folyamatra és biztonságra vonatkozó dokumentációja. A feltételezések szerint Matovič moszkvai látogatásának célja ezen dokumentumok beszerzése.

 

Az ŠÚKL – azóta teljes terjedelmében nyilvánosságra került – állásfoglalása arra is kitér, hogy – mivel Magyarország egyetlen uniós tagországként olt a Szputnyikkal – a szlovák gyógyszerfelügyelet megkereste az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy tőlük kérje el a hiányzó adatokat,

 

az OGYÉI azonban a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem bocsátotta azokat az ŠÚKL rendelkezésére.

 

A csütörtöki moszkvai útját követően Matovič pénteken Budapestre látogat. A látogatás célját a szlovák kormány nem közölte, a sajtó azonban úgy tudja, a szlovák pénzügyminiszter szintén a Szputnyikról tárgyal majd a magyar fővárosban.

 

Matovič visszatért a Facebookra

 

A Facebookra intenzíven posztoló Igor Matovič a kormányválság utolsó hetében alig használta az oldalt, és bár a lemondása óta újra egyre aktívabb a közösségi oldalon, csak semleges témákban nyilvánult meg. Szerda este azonban újra korábbi kedvenc témájáról, a Szputnyikról posztolt, azt írva, hogy piszkos játékok folynak körülötte, és – anélkül, hogy megnevezné őket – a Szputnyik-vakcina ellenzőinek

 

nem volt elég sem a korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí „példás kivégzése”, sem az ő fejének vétele,

 

teljesen el akarják lehetetleníteni a Szputnyikkal való oltást Szlovákiában. Matovič azonban igyekszik mindent megtenni azellen, hogy Szlovákia „végleg elveszítse a Szputnyikot”, ami szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv.

 

Csütörtök reggel aztán kiírta a Facebookra, hogy Moszkvában találkozik Kirill Dimitrijevvel, a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó orosz állami alap vezetőjével, akivel korábban kétmillió vakcina megvásárlásáról állapodott meg (az első és eddig egyetlen szállítmány 200 ezer adagot tartalmazott), hogy a Szputnyikról tárgyaljanak.

 

Koalíciós válság ezúttal nem lesz

 

Bár a hónapok óta súlyos belső viták feszítette előző kormányt Matovič Szputnyik-beszerzése taszította válságba, és emiatt kényszerült végül lemondani, az, hogy pénzügyminiszterként újra a Szputnyik-vakcináról tárgyal az oroszokkal,

 

ezúttal nem fog koalíciós válságot okozni.

 

Matovič moszkvai látogatása Ivan Korčok külügyminiszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján is szóba került. A Szputnyikot korábban az orosz hibrid hadviselés eszközének nevező miniszter elmondta, hogy ezúttal is a moszkvai szlovák nagykövettől tudta meg, hogy a szlovák kormánygép az orosz fővárosba indul – ahogy az a március eleji Szputnyik-beszerzés során történt –, de ezt követően Matovič látogatásáról ezúttal a kormányfő is tájékoztatta.

 

A külügyminiszter szerint ez biztató kezdete az új miniszterelnökkel való együttműködésének. Korčok azt is elmondta, hogy

 

Matovič a kormány jóváhagyása nélkül utazott,

 

de a jóváhagyást a kormány utólag is megadhatja. A szlovák külügyminiszter a budapesti nagykövettől értesült arról is, hogy Matovič pénteken a magyar fővárosba látogat, de Korčok a látogatás célját nem ismeri. 

 

A koalíciós partnerek sem bírálták Matovič moszkvai útját: Richard Sulík régi-új gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke, aki a kormányválság alatt a leghangosabban követelte Matovič lemondását, úgy gondolja, Matovič nem pénzügyminiszterként, hanem a Szputnyikot korábban megvásárló volt kormányfőként repült Moszkvába, és ez Sulíkot nem zavarja. A legkisebb koalíciós párt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) elnöke, Veronika Remišová sem lát problémát abban, hogy Matovič „technikai tárgyalást” folytasson az oroszokkal.

 

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök, a baloldali Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) elnöke szerint azonban Matovič moszkvai útja azt bizonyítja:

 

az új kormányt nem Heger vezeti, hanem az valójában a második Matovič-kormány.

 

Igor Matovič továbbra is szultánként szeretné irányítani az országot bármiféle szabályok nélkül és konfliktusokat generálna a kormányban és országszerte – fogalmaz Pellegrini, aki szerint a kormányváltás „bohózat” volt, hiszen a kormány összetétele alig változott az előző kormányéhoz képest, és az egyetlen valódi megoldás az előrehozott választás lenne.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič a lemondása után, a háttérben utódja, Eduard Heger. Forrás: a szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás