+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. április 8. csütörtök, 16:25
A kormányfő Igor Matovič lemondani kényszerült a Szputnyik miatt, a pénzügyminiszter Igor Matovič újra a Szputnyikkal foglalkozik.

A jobboldali-populista Igor Matovič kományát az taszította válságba március elején, hogy a szlovák miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a Szputnyik-vakcinából. Az egy hónapon át húzódó fordulatos kormányválság végül a miniszterelnök lemondásával zárult. Az április elsején kinevezett új kormányt a korábbi pénzügyminiszter, Eduard Heger vezeti, Matovič pedig a pénzügyi tárca irányítását vette át.

 

Csütörtökön Igor Matovič immár pénzügyminiszterként váratlanul újra Moszkvába repült, hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon.

 

Az utazást a Facebook-profilján jelentette be.

 

Váratlan utazás

 

Hogy Matovič a Szputnyikkal kapcsolatban egészen pontosan miről tárgyal, azt sem ő nem árulta el, sem Eduard Heger miniszterelnök a csütörtök koradélutáni sajtótájékoztatóján. Heger csak annyit ismételt el többször is az újságíróknak, hogy Matovič a Szputnyikról tárgyal, és azért ő teszi ezt, mert korábban is ő tárgyalt az orosz féllel. Heger szerint a részletekről maga Matovič számol majd be.

 

A szlovák sajtó feltételezése szerint Matovič moszkvai látogatása azzal függhet össze, hogy

 

a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL egy hónap után sem foglalt állást a Szputnyik hatásossága és biztonságossága mellett, ezért hiába vettek a vakcinából, még mindig nem oltanak vele.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt: a szlovák szakemberek az állásfoglalásukban többek között arra hivatkoztak, hogy hiányos a vakcina gyártási folyamatra és biztonságra vonatkozó dokumentációja. A feltételezések szerint Matovič moszkvai látogatásának célja ezen dokumentumok beszerzése.

 

Az ŠÚKL – azóta teljes terjedelmében nyilvánosságra került – állásfoglalása arra is kitér, hogy – mivel Magyarország egyetlen uniós tagországként olt a Szputnyikkal – a szlovák gyógyszerfelügyelet megkereste az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy tőlük kérje el a hiányzó adatokat,

 

az OGYÉI azonban a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem bocsátotta azokat az ŠÚKL rendelkezésére.

 

A csütörtöki moszkvai útját követően Matovič pénteken Budapestre látogat. A látogatás célját a szlovák kormány nem közölte, a sajtó azonban úgy tudja, a szlovák pénzügyminiszter szintén a Szputnyikról tárgyal majd a magyar fővárosban.

 

Matovič visszatért a Facebookra

 

A Facebookra intenzíven posztoló Igor Matovič a kormányválság utolsó hetében alig használta az oldalt, és bár a lemondása óta újra egyre aktívabb a közösségi oldalon, csak semleges témákban nyilvánult meg. Szerda este azonban újra korábbi kedvenc témájáról, a Szputnyikról posztolt, azt írva, hogy piszkos játékok folynak körülötte, és – anélkül, hogy megnevezné őket – a Szputnyik-vakcina ellenzőinek

 

nem volt elég sem a korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí „példás kivégzése”, sem az ő fejének vétele,

 

teljesen el akarják lehetetleníteni a Szputnyikkal való oltást Szlovákiában. Matovič azonban igyekszik mindent megtenni azellen, hogy Szlovákia „végleg elveszítse a Szputnyikot”, ami szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv.

 

Csütörtök reggel aztán kiírta a Facebookra, hogy Moszkvában találkozik Kirill Dimitrijevvel, a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó orosz állami alap vezetőjével, akivel korábban kétmillió vakcina megvásárlásáról állapodott meg (az első és eddig egyetlen szállítmány 200 ezer adagot tartalmazott), hogy a Szputnyikról tárgyaljanak.

 

Koalíciós válság ezúttal nem lesz

 

Bár a hónapok óta súlyos belső viták feszítette előző kormányt Matovič Szputnyik-beszerzése taszította válságba, és emiatt kényszerült végül lemondani, az, hogy pénzügyminiszterként újra a Szputnyik-vakcináról tárgyal az oroszokkal,

 

ezúttal nem fog koalíciós válságot okozni.

 

Matovič moszkvai látogatása Ivan Korčok külügyminiszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján is szóba került. A Szputnyikot korábban az orosz hibrid hadviselés eszközének nevező miniszter elmondta, hogy ezúttal is a moszkvai szlovák nagykövettől tudta meg, hogy a szlovák kormánygép az orosz fővárosba indul – ahogy az a március eleji Szputnyik-beszerzés során történt –, de ezt követően Matovič látogatásáról ezúttal a kormányfő is tájékoztatta.

 

A külügyminiszter szerint ez biztató kezdete az új miniszterelnökkel való együttműködésének. Korčok azt is elmondta, hogy

 

Matovič a kormány jóváhagyása nélkül utazott,

 

de a jóváhagyást a kormány utólag is megadhatja. A szlovák külügyminiszter a budapesti nagykövettől értesült arról is, hogy Matovič pénteken a magyar fővárosba látogat, de Korčok a látogatás célját nem ismeri. 

 

A koalíciós partnerek sem bírálták Matovič moszkvai útját: Richard Sulík régi-új gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke, aki a kormányválság alatt a leghangosabban követelte Matovič lemondását, úgy gondolja, Matovič nem pénzügyminiszterként, hanem a Szputnyikot korábban megvásárló volt kormányfőként repült Moszkvába, és ez Sulíkot nem zavarja. A legkisebb koalíciós párt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) elnöke, Veronika Remišová sem lát problémát abban, hogy Matovič „technikai tárgyalást” folytasson az oroszokkal.

 

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök, a baloldali Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) elnöke szerint azonban Matovič moszkvai útja azt bizonyítja:

 

az új kormányt nem Heger vezeti, hanem az valójában a második Matovič-kormány.

 

Igor Matovič továbbra is szultánként szeretné irányítani az országot bármiféle szabályok nélkül és konfliktusokat generálna a kormányban és országszerte – fogalmaz Pellegrini, aki szerint a kormányváltás „bohózat” volt, hiszen a kormány összetétele alig változott az előző kormányéhoz képest, és az egyetlen valódi megoldás az előrehozott választás lenne.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič a lemondása után, a háttérben utódja, Eduard Heger. Forrás: a szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A belarusz ellenzéki vezető úgy látja: Belaruszban eszkalálódik a helyzet, ezért az országoknak gyorsan kellene cselekedni. Cihanouszkaja nem látja értelmét a hazatérésnek.

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás