+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 30. kedd, 17:28
Hát megtörtént. A Matovič által lemondatott miniszterek mind vissza készülnek térni a napokon belül felálló új kormányba.

Miután vasárnap koraeste Igor Matovič szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy visszalép az egy héttel korábban támasztott feltételeitől, és azok teljesülése nélkül is lemond a kormányfői pozícióról,

 

újra esély nyílt a négypárti jobbközép-jobboldali kormánykoalíció fennmaradására.

 

A szlovák kormányt hónapok óta súlyos belső viták feszítették, amiket leginkább Igor Matovič miniszterelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter hosszú évek óta húzódó konfliktusa határozott meg. A kormányt végül az taszította válságba, amikor Matovič a koalíciós partnerei tudta nélkül vásárolt be március elején a Szputnyik-vakcinából. A hosszú és fordulatokban gazdag kormányválság végül a miniszterelnök lemondásával lezárulni látszik: az új miniszterelnök az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger lesz. Hogy ő kicsoda, és mire lehet számítani tőle, azt itt mutattuk be.

 

Zuzana Čaputová államfő hétfő délután fogadta Hegert, aki igazolandó, hogy rendelkezésére áll a kormányzáshoz szükséges többség a parlamentben, bemutatta Čaputovának a koalíciós pártok parlamenti képviselőitől gyűjtött aláírásokat. 

 

Kedden Heger már Matovičcsal tért vissza az elnöki palotába, ahol

 

Matovič benyújtotta a lemondását, Zuzana Čaputová pedig megbízta Eduard Hegert az új kormány felállításával.

 

A miniszterelnök lemondása egyben az egész kormány lemondását is jelenti, ami csak az új kormány kinevezéséig marad hivatalban ügyvezető jelleggel. A Heger-kabinet kinevezésére a következő napokban sor kerülhet.

 

Matovič még a lemondása előtt ezekkel a szavakkal búcsúzott a Facebookon:

 

„Amikor egy év tízet vesz el az életedből... megtiszteltetés volt, és köszönöm nektek!”

 

 

Matovič ezt a lemondása utáni sajtótájékoztatón is elismételte. A leköszönő miniszterelnök szerint Szlovákia történetének legnehezebb évét élte át a második világháború óta. Matovič elmondta, hogy az egyetlen célja az emberek életének és egészségének védelme volt. Köszönetet mondott Istennek, a feleségének, a lányainak és az édesanyjának.

 

„Köszönöm mindannyiuknak, és elnézést kérek az összes hibáért, amit ez alatt az év alatt elkövettem”

 

– szólt Matovič a választókhoz, majd a maszkját levéve megismételte, amit vasárnap a lemondásakor mondott: „Ne féljetek, jó lesz!”, hozzátéve, hogy „Edoban” meg lehet bízni.

 

Eduard Heger megköszönte Matovičnak a munkát, mondván tíz évig küzdött a gonosz és a maffia ellen, és végül le tudta győzni Robert Ficót és reményt hozott Szlovákiának. Heger hangsúlyozta, hogy példa nélküli Matovič gesztusa, hiszen

 

nem gyilkosságok vagy korrupció miatt mond le, hanem azért, hogy békét és újra reményt hozzon, hogy Szlovákia olyan ország maradhasson, ahol jó élni.

 

A szombaton még szétesni látszó négypárti koalíció tehát egyben marad. Heger a következő kormány tagjainak listáját is átnyújtotta Čaputovának. Cikkünk megjelenésekor ez a lista még nem nyilvános, a Matovič lemondását elérő két kisebb koalíciós párt, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) azonban 

 

vissza készülnek helyezni a lemondott minisztereiket a pozícióikba,

 

azaz várhatóan visszatér az SaS elnöke, Richard Sulík a gazdasági, Ivan Korčok a külügyi, Branislav Gröhling az oktatási és Mária Kolíková az igazságügyi tárca élére, Igor Matovič pedig várhatóan pénzügyminiszterként folytatja.

 

NYITÓKÉP: A leköszönő kormányfő és az államfő / szlovák elnöki hivatal

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás