A szlovák miniszterelnök minden hibájáért elnézést kért, és tényleg lemondott

Szerző: Renczes Ágoston
2021.03.30. 17:28

Hát megtörtént. A Matovič által lemondatott miniszterek mind vissza készülnek térni a napokon belül felálló új kormányba.

A szlovák miniszterelnök minden hibájáért elnézést kért, és tényleg lemondott

Miután vasárnap koraeste Igor Matovič szlovák miniszterelnök bejelentette, hogy visszalép az egy héttel korábban támasztott feltételeitől, és azok teljesülése nélkül is lemond a kormányfői pozícióról,

 

újra esély nyílt a négypárti jobbközép-jobboldali kormánykoalíció fennmaradására.

A szlovák kormányt hónapok óta súlyos belső viták feszítették, amiket leginkább Igor Matovič miniszterelnök és Richard Sulík gazdasági miniszter hosszú évek óta húzódó konfliktusa határozott meg. A kormányt végül az taszította válságba, amikor Matovič a koalíciós partnerei tudta nélkül vásárolt be március elején a Szputnyik-vakcinából. A hosszú és fordulatokban gazdag kormányválság végül a miniszterelnök lemondásával lezárulni látszik: az új miniszterelnök az eddigi pénzügyminiszter, Eduard Heger lesz. Hogy ő kicsoda, és mire lehet számítani tőle, azt itt mutattuk be.

Zuzana Čaputová államfő hétfő délután fogadta Hegert, aki igazolandó, hogy rendelkezésére áll a kormányzáshoz szükséges többség a parlamentben, bemutatta Čaputovának a koalíciós pártok parlamenti képviselőitől gyűjtött aláírásokat. 

Kedden Heger már Matovičcsal tért vissza az elnöki palotába, ahol

 

Matovič benyújtotta a lemondását, Zuzana Čaputová pedig megbízta Eduard Hegert az új kormány felállításával.

 

A miniszterelnök lemondása egyben az egész kormány lemondását is jelenti, ami csak az új kormány kinevezéséig marad hivatalban ügyvezető jelleggel. A Heger-kabinet kinevezésére a következő napokban sor kerülhet.

 

Matovič még a lemondása előtt ezekkel a szavakkal búcsúzott a Facebookon:

 

„Amikor egy év tízet vesz el az életedből... megtiszteltetés volt, és köszönöm nektek!”

Matovič ezt a lemondása utáni sajtótájékoztatón is elismételte. A leköszönő miniszterelnök szerint Szlovákia történetének legnehezebb évét élte át a második világháború óta. Matovič elmondta, hogy az egyetlen célja az emberek életének és egészségének védelme volt. Köszönetet mondott Istennek, a feleségének, a lányainak és az édesanyjának.

„Köszönöm mindannyiuknak, és elnézést kérek az összes hibáért, amit ez alatt az év alatt elkövettem”

– szólt Matovič a választókhoz, majd a maszkját levéve megismételte, amit vasárnap a lemondásakor mondott: „Ne féljetek, jó lesz!”, hozzátéve, hogy „Edoban” meg lehet bízni.

Eduard Heger megköszönte Matovičnak a munkát, mondván tíz évig küzdött a gonosz és a maffia ellen, és végül le tudta győzni Robert Ficót és reményt hozott Szlovákiának. Heger hangsúlyozta, hogy példa nélküli Matovič gesztusa, hiszen

nem gyilkosságok vagy korrupció miatt mond le, hanem azért, hogy békét és újra reményt hozzon, hogy Szlovákia olyan ország maradhasson, ahol jó élni.

A szombaton még szétesni látszó négypárti koalíció tehát egyben marad. Heger a következő kormány tagjainak listáját is átnyújtotta Čaputovának. Cikkünk megjelenésekor ez a lista még nem nyilvános, a Matovič lemondását elérő két kisebb koalíciós párt, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) és a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) azonban 

vissza készülnek helyezni a lemondott minisztereiket a pozícióikba,

azaz várhatóan visszatér az SaS elnöke, Richard Sulík a gazdasági, Ivan Korčok a külügyi, Branislav Gröhling az oktatási és Mária Kolíková az igazságügyi tárca élére, Igor Matovič pedig várhatóan pénzügyminiszterként folytatja.

NYITÓKÉP: A leköszönő kormányfő és az államfő / szlovák elnöki hivatal

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek