Igor Matovič nem engedi el a Szputnyikot, Moszkvában tárgyal és Budapestre is jön

Szerző: Renczes Ágoston
2021.04.08. 16:25

A kormányfő Igor Matovič lemondani kényszerült a Szputnyik miatt, a pénzügyminiszter Igor Matovič újra a Szputnyikkal foglalkozik.

Igor Matovič nem engedi el a Szputnyikot, Moszkvában tárgyal és Budapestre is jön

A jobboldali-populista Igor Matovič kományát az taszította válságba március elején, hogy a szlovák miniszterelnök a koalíciós partnerei háta mögött vásárolt be a Szputnyik-vakcinából. Az egy hónapon át húzódó fordulatos kormányválság végül a miniszterelnök lemondásával zárult. Az április elsején kinevezett új kormányt a korábbi pénzügyminiszter, Eduard Heger vezeti, Matovič pedig a pénzügyi tárca irányítását vette át.

Csütörtökön Igor Matovič immár pénzügyminiszterként váratlanul újra Moszkvába repült, hogy a Szputnyik-vakcináról tárgyaljon.

 

Az utazást a Facebook-profilján jelentette be.

Váratlan utazás

Hogy Matovič a Szputnyikkal kapcsolatban egészen pontosan miről tárgyal, azt sem ő nem árulta el, sem Eduard Heger miniszterelnök a csütörtök koradélutáni sajtótájékoztatóján. Heger csak annyit ismételt el többször is az újságíróknak, hogy Matovič a Szputnyikról tárgyal, és azért ő teszi ezt, mert korábban is ő tárgyalt az orosz féllel. Heger szerint a részletekről maga Matovič számol majd be.

A szlovák sajtó feltételezése szerint Matovič moszkvai látogatása azzal függhet össze, hogy

 

a szlovák gyógyszerfelügyelet, az ŠÚKL egy hónap után sem foglalt állást a Szputnyik hatásossága és biztonságossága mellett, ezért hiába vettek a vakcinából, még mindig nem oltanak vele.

 

Mint arról az Azonnali is beszámolt: a szlovák szakemberek az állásfoglalásukban többek között arra hivatkoztak, hogy hiányos a vakcina gyártási folyamatra és biztonságra vonatkozó dokumentációja. A feltételezések szerint Matovič moszkvai látogatásának célja ezen dokumentumok beszerzése.

Az ŠÚKL – azóta teljes terjedelmében nyilvánosságra került – állásfoglalása arra is kitér, hogy – mivel Magyarország egyetlen uniós tagországként olt a Szputnyikkal – a szlovák gyógyszerfelügyelet megkereste az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet, hogy tőlük kérje el a hiányzó adatokat,

 

az OGYÉI azonban a gyártóval kötött titoktartási szerződésre hivatkozva nem bocsátotta azokat az ŠÚKL rendelkezésére.

A csütörtöki moszkvai útját követően Matovič pénteken Budapestre látogat. A látogatás célját a szlovák kormány nem közölte, a sajtó azonban úgy tudja, a szlovák pénzügyminiszter szintén a Szputnyikról tárgyal majd a magyar fővárosban.

Matovič visszatért a Facebookra

A Facebookra intenzíven posztoló Igor Matovič a kormányválság utolsó hetében alig használta az oldalt, és bár a lemondása óta újra egyre aktívabb a közösségi oldalon, csak semleges témákban nyilvánult meg. Szerda este azonban újra korábbi kedvenc témájáról, a Szputnyikról posztolt, azt írva, hogy piszkos játékok folynak körülötte, és – anélkül, hogy megnevezné őket – a Szputnyik-vakcina ellenzőinek

 

nem volt elég sem a korábbi egészségügyi miniszter, Marek Krajčí „példás kivégzése”, sem az ő fejének vétele,

 

teljesen el akarják lehetetleníteni a Szputnyikkal való oltást Szlovákiában. Matovič azonban igyekszik mindent megtenni azellen, hogy Szlovákia „végleg elveszítse a Szputnyikot”, ami szerinte a legvalószínűbb forgatókönyv.

Csütörtök reggel aztán kiírta a Facebookra, hogy Moszkvában találkozik Kirill Dimitrijevvel, a Szputnyik V fejlesztését finanszírozó orosz állami alap vezetőjével, akivel korábban kétmillió vakcina megvásárlásáról állapodott meg (az első és eddig egyetlen szállítmány 200 ezer adagot tartalmazott), hogy a Szputnyikról tárgyaljanak.

Koalíciós válság ezúttal nem lesz

Bár a hónapok óta súlyos belső viták feszítette előző kormányt Matovič Szputnyik-beszerzése taszította válságba, és emiatt kényszerült végül lemondani, az, hogy pénzügyminiszterként újra a Szputnyik-vakcináról tárgyal az oroszokkal,

 

ezúttal nem fog koalíciós válságot okozni.

Matovič moszkvai látogatása Ivan Korčok külügyminiszter csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján is szóba került. A Szputnyikot korábban az orosz hibrid hadviselés eszközének nevező miniszter elmondta, hogy ezúttal is a moszkvai szlovák nagykövettől tudta meg, hogy a szlovák kormánygép az orosz fővárosba indul – ahogy az a március eleji Szputnyik-beszerzés során történt –, de ezt követően Matovič látogatásáról ezúttal a kormányfő is tájékoztatta.

 

A külügyminiszter szerint ez biztató kezdete az új miniszterelnökkel való együttműködésének. Korčok azt is elmondta, hogy

 

Matovič a kormány jóváhagyása nélkül utazott,

de a jóváhagyást a kormány utólag is megadhatja. A szlovák külügyminiszter a budapesti nagykövettől értesült arról is, hogy Matovič pénteken a magyar fővárosba látogat, de Korčok a látogatás célját nem ismeri. 

A koalíciós partnerek sem bírálták Matovič moszkvai útját: Richard Sulík régi-új gazdasági miniszter, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) elnöke, aki a kormányválság alatt a leghangosabban követelte Matovič lemondását, úgy gondolja, Matovič nem pénzügyminiszterként, hanem a Szputnyikot korábban megvásárló volt kormányfőként repült Moszkvába, és ez Sulíkot nem zavarja. A legkisebb koalíciós párt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az Emberekért) elnöke, Veronika Remišová sem lát problémát abban, hogy Matovič „technikai tárgyalást” folytasson az oroszokkal.

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök, a baloldali Hlas-SD (Hang-Szociáldemokrácia) elnöke szerint azonban Matovič moszkvai útja azt bizonyítja:

 

az új kormányt nem Heger vezeti, hanem az valójában a második Matovič-kormány.

Igor Matovič továbbra is szultánként szeretné irányítani az országot bármiféle szabályok nélkül és konfliktusokat generálna a kormányban és országszerte – fogalmaz Pellegrini, aki szerint a kormányváltás „bohózat” volt, hiszen a kormány összetétele alig változott az előző kormányéhoz képest, és az egyetlen valódi megoldás az előrehozott választás lenne.

NYITÓKÉP: Igor Matovič a lemondása után, a háttérben utódja, Eduard Heger. Forrás: a szlovák kormány oldala

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek