Szlovákia is elkezd oltani a Szputnyikkal

Szerző: Renczes Ágoston
2021.05.26. 15:39

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta az orosz vakcina használatát, aminek a beszerzése márciusban kormányválságot okozott, és Igor Matovič lemondását eredményezte.

Szlovákia is elkezd oltani a Szputnyikkal

A szlovák kormány a szerdai ülésén 87 nappal a beszerzése után

 

jóváhagyta a Szputnyik-vakcina használatát és megbízta az egészségügyi minisztert, hogy legkésőbb június 7-ig tegye lehetővé az orosz vakcinával való oltást.

 

A Szputnyik-vakcinákat március elején szerezte be az akkor még miniszterelnök Igor Matovič, a jobboldali-populista OĽaNO (Egyszerű Emberek és Független Személyiségek) elnöke a koalíciós partnerei háta mögött, ami fordulatos kormányválsághoz, végül pedig Matovič lemondásához vezetett.

Az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinával való oltást leginkább a legkisebb kormánypárt, a jobbközép-liberális Za ľudí (Az emberekért) ellenezte, a libertariánus SaS (Szabadság és Szolidaritás) által delegált

 

Ivan Korčok külügyminiszter pedig az orosz hibrid hadviselés eszközének nevezte a Szputnyikot.

Az orosz vakcina körüli indulatok Igor Matovič lemondása és az új kormány felállása – amiben Matovič pénzügyminiszter lett, az addigi tárcavezető Eduard Heger pedig miniszterelnök – után sem csillapodtak. A szlovák gyógyszerfelügyelet nem tudott egyértelműen állást foglalni a vakcina hatásossága és biztonságossága mellett, amire a gyártó visszakövetelte a már leszállított vakcinákat.

Az immár pénzügyminiszter Igor Matovič ezért Moszkvába utazott, majd pedig Budapesten megállapodott Orbán Viktor miniszterelnökkel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel, hogy Magyarország segít bevizsgálni Szlovákiának a Szputnyikot. 

A Szputnyik átment a magyarországi teszteken is, Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter május első felében azt mondta, már csak logosztikai kérdés, hogy mikor kezdenek el oltani a Szputnyikkal is. Eközben az idő is szorította a szlovákokat:

 

a már leszállított vakcinákból az első adag szavatossági ideje júliusban, a második adagé augusztusban lejár.

 

A szerdai kormányülésen a Za ľudí tagjai nem szavazták meg a vakcina használatát, Ivan Korčok külügyminiszter nem vett részt a szavazáson, az SaS elnöke, Richard Sulík és a szintén SaS-es Branislav Gröhling – bár nem értenek egyet az EMA által nem jóváhagyott vakcinával való oltással – a Szputnyik használata mellett szavaztak. 

Szlovákia összesen 2 millió adag vakcinát rendelt az oroszoktól, akik a szerződés szerint május végéig 1,6 millió adagot szállítottak volna le, de egyelőre csak az eredetileg érkezett 200 ezer adag áll rendelkezésre. 

 

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič még miniszterelnökként és Marek Krajčí még egészségügyi miniszterként a Szputnyik Szlovákiába érkezésekor 2020 március elsején. Kép: a szlovák kormány oldala

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek