+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. március 4. csütörtök, 13:49
A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Csonka kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, akik a csütörtöki kormányülésre siettek vissza. Mint arról beszámoltunk, a március 3-i és 4-i ülésén a kormány már eddig is hozott jó néhány járványügyi szigorító intézkedést a harmadik hullámot megfékezendő: március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat – és még további szigorítások is jöhetnek a még folyó kormányülésen. Minderről itt számoltunk be részletesen.

 

Így aztán Gulyásék nem is választoltak minden újságírói kérdésre, csak a leggyakrabban felmerülő témákra tértek ki: ezek az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyát szabályozó szerződés, a vakcinaigazolványok és a Fidesz távozása az Európai Néppárt frakciójából voltak.

 

Sokan aláírták az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést

 

Az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szólva Gulyás Gergely elmondta,

 

az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka aláírta az új szolgálati jogviszonyt szabályozó szerződést,

 

azaz ők közalkalmazottból szolgálati jogviszonyba kerültek át. Ez emelkedő fizetést jelent, és megszünteti a hálapénzt, mondta Gulyás. Kitért arra is, hogy a törvény módosítását a parlament egyhangúlag fogadta el, ellenszavazat nélkül. (Igaz, azóta a jogszabály átesett több módosításon is.) Az új jogviszonyt alá nem író 3,7 százalék közalkalmazotti jogviszonya megszűnik, az ide tartozók már nem a közegészségügyben fognak dolgozni.

 

Hogyan lehet utazni a vakcinaigazolványokkal?

 

Szó esett a kormányinfón a vakcinaigazolványokról, amikről továbbra sincsen semmi végleges információ, hogy pontosan mire fogja feljogosítani a birtokosát – jelenleg még azon is megy a vita, hogy az igazolványon – a kormány döntése értelmében – miért nem fog szerepelni az, hogy milyen típusú vakcinával oltották be az illetőt, és így például hogyan fog tudni egy beoltott ember legálisan beutazni a nem az uniós gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával beoltottak beutazását elutasító Lengyelországba úgy, hogy nem tudja igazolni: őt nem kínai vakcinával oltották be.

 

Ezzel kapcsolatban amúgy sincs még egységes EU-s álláspont, mondta Gulyás – ahogy az Azonnal is beszámolt róla, márciusban térnek vissza a kérdésre a tagállami vezetők. Gulyás úgy látja,

 

viszonossági alapon fog működni a különböző országok vakcinaigazolványa, az államok egymás kártyáit fogják elfogadni az utazás ügyében.

 

Egyelőre a hivatalos álláspont, hogy tagállami hatáskörben lehet szabályozni a kérdést, tette hozzá Gulyás. 

 

Hiába a néppárti szakítás, a jó viszony a németekkel megőrizhető

 

A kormányinfón kitértek még Fidesz kilépésére az Európai Néppárt EP-frakciójából: Gulyás szerint a Fideszben úgy látták, hogy az EPP frakciója az Európa-szerte súlyos járványhelyzet közepén inkább a lényegtelen szabályzatokkal foglalkozik, ami nem megfelelő hozzáállás. Itt arra utalt, hogy az EPP előkészítette és elfogadta azt a módosítást, amely után már nem csak egyéni képviselőket, hanem teljes pártdelegációt is ki lehet zárni a frakcióból. Ez a Fidesz kizárását készíthette volna elő, ezt előzte meg a Fidesz azzal, hogy kilépett. 

 

A Fidesz igyekezett befolyásolni a Néppártot, mondta Gulyás, de az inkább a balliberális erőkkel akar együttműködni, és nem ad teret a hagyományos, kereszténydemokrata értékeket valló pártoknak, mint a Fidesz. A miniszter ezzel hasonló érvelést vezetett le, mint Deutsch Tamás EP-képviselő az Azonnalinak.

 

A jó német-magyar kormányközi kapcsolatok voltak az egyik érv a néppárti tagság mellett, ezek megőrizhetőek, sőt javíthatóak Gulyás szerint ezután is.

 

A néppárti pártcsaládban egyelőre marad a Fidesz, mondta el Gulyás – kérdés persze, hogy meddig, tekintve, hogy már szerdán kiderült: az EPP megindítja a Fidesz kizárását a pártcsaládból is. A szuverenitás kérdésében a Fidesz nem engedett, folytatta Gulyás, a magyar családpolitika alapelveiből sem, ezekben a kérdésekben vita volt az EPP és a Fidesz között. De van élet az EPP-n kívül is, zárta gondolatait Gulyás – azt, hogy ez az élet hol folytatódhat, melyik frakcióban, mi is lezongoráztuk, és szakértők is nyilatkoztak erről az Azonnalinak.

 

A meg nem válaszolt, így remélhetőleg az Azonnali által feltett kérdésekre is a jövő heti, március 11-i Kormányinfón ad választ a kormány. 

 

NYITÓKÉP:  M1, Médiaklikk, képernyőfotó

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás