+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2021. március 3. szerda, 15:10
A függetlenek közé fognak beülni a fideszes EP-képviselők, de nem érti, a KDNP-vel miért nincs baja a Néppártnak, ha velük igen. Szerinte a Néppártban a sikertelenek politikája kerekedett felül, de ő már 2012 után csalódott a pártcsaládban. Interjú Deutsch Tamással, a brüsszeli Fidesz-delegációvezetővel!

A Fidesz kilép az Európai Néppárt EP-frakciójából. Mi a helyzet a pártcsaláddal, ott maradnak?  

 

Gondoltam, hogy nem a tegnapi MTK-meccsről akar kérdezni. Az EPP-ben, mint pártcsaládban most felfüggesztett helyzetben vagyunk. Őszintén szólva

 

beállt, mint a hal szeme a Néppárt működése, nem lehet tudni, mikor mi fog történni.

 

(Deutsch Tamással készített beszélgetésünk után jött a hír, hogy a Néppárt kizárási eljárást indít a Fidesz ellen. A kizárásról a Néppárt politikai közgyűlése dönt majd – a szerk.)

 

Mit jósol?

 

Azt jósolom, hogy ameddig Donald Tusk a Néppárt elnöke, addig ez a fékezett habzású működés nem fog változni: az EPP lefagyott állapotban van, amire a pandémia rátett egy lapáttal. A világban zajló fontos kérdések egyikével sem foglalkozik már jó ideje a Néppárt, és a sokadrangú belső ügyekben sem történik semmi. Tusk 2020 januárjában szétkergette a néppárti bölcsek tanácsát, mert nem tetszett neki a véleményük, azóta nem történt semmi velünk kapcsolatban.  

 

De mennyi esélyét látja, hogy a Fidesz kilép a pártcsaládból is?

 

Nem látom, hogy a Néppártban nőne a fogadókészség a Fidesz nézeteinek, álláspontjának elfogadására. A pártcsalád töretlenül halad azon az önsorsrontó úton, amin nem tegnap indult el, és amivel kapcsolatban kellő tisztelettel és jószándékkal mondtuk el, hogy ez nem jó. De ez a néppárti út sikertelenséggel van kikövezve, és a Fidesz is járja a maga útját, ami pedig sikeres. De

 

a modern politikában a siker gyanús, most már az a modern európai trend, ha valaki sikertelen.

 

A Fidesz ezt nem így gondolja, szerintünk a politikában is sikereket kell aratni. 

 

Az tehát a Néppárt legnagyobb problémája önökkel, hogy sikeresek?

 

Nem, nem ez a legnagyobb bajuk, de érdekes módon a Néppárt is azt a hibás elképzelést tette magáévá, hogy a politikában a siker rossz. Mintha egy sportoló azt mondaná: régebben 7,54-et ugrottam távolugrásban, ugyan az eredményem 5,28-ra csökkent, de egészen fantasztikus lelkesedéssel veszek részt az edzéseken, szeretnek a sporttársaim, soha nem volt még ilyen jó viszonyom az edzőmmel, szeretek a fiatalabb sportolókkal beszélgetni.

 

Ezek fontosak, de a legfontosabb mégiscsak az, hogy mi az eredményed, öreg.

 

Ha romlik az eredményed, akkor nem csinálod jól. Lehet kedves, amit csinálsz, de ez nem pótolja azt, hogy eredménytelen vagy.

 

Ez történik ma a Néppártban? 

 

Sajnos ez a helyzet, nem akarok senkit bántani. Ez sok éve így megy a Néppártban, a 2010-es évek elejétől, egyre sűrűbben azt kellett hallgatunk, hogy felállt egy politikus, aki agyondicsérte magát, hogy nála jobb és karakánabb néppárti nincsen, aztán kiderült, hogy a pártja folyamatosan romló választási eredményeket produkált mondjuk Hollandiában. 

 

Ennek a sikertelenségnek van köze ahhzo, hogy a Néppártban vannak?
Nem, hanem az ő sikertelenségük lett a Néppárt fő vonala. Most olvastam egy interjút a CDU-t
frakcióalelnökével, Arnold Vötzcal. Vaatz elmondta, a CDU 10 év alatt 40-ről 30 százalékos párttá
dolgozta le magát a centrista, a liberálisok és baloldal felé húzó, egyre lagymatagabb, a korábbi
jobboldali, jobbközép és korábbi sikereket hozó kereszétnydemokrata elveket feladó politikájával. A
Fidesszel van vitája, de azt kéri Orbán Viktortól, hogy maradjon olyannak, amilyennek 20 éve
megismerte, mert ez, hogy megmaradt az akkori álláspontjánál, ami akkor a CDU álláspontja is
volt, ez a Fidesz sikerének az egyik záloga.

Ez a sikertelenség az oka annak, hogy a Néppártban vannak?

 

Nem, hanem az ő sikertelenségük lett a Néppárt fő vonala. Most olvastam egy interjút a CDU frakcióalelnökével, Arnold Vaatzcal. Vaatz elmondta,

 

a CDU 10 év alatt 40-ről 30 százalékos párttá dolgozta le magát a centrista, a liberálisok és baloldal felé húzó, egyre lagymatagabb, a korábbi jobboldali, jobbközép és korábbi sikereket hozó kereszténydemokrata elveket feladó politikájával.

 

A Fidesszel van vitája, de azt kéri Orbán Viktortól, hogy maradjon olyan, amilyennek 20 éve megismerte, mert az, hogy Orbán megmaradt az akkori álláspontjánál – ami akkor a CDU álláspontja is volt –, a Fidesz sikerének az egyik záloga.

 

Jól érzem, hogy személyesen is megérinti ez a kilépés? 

 

Ha ennyi szűklátókörűséget, rosszindulatot, intrikát tapasztal az ember, azt fel kell dolgozni, de ez már régebb óta tartó folyamat, most már nem érint meg különösebben. 

 

Mi lesz ezután a Fidesz-delegációval? 

 

Politikai frakcióhoz nem tartozó delegációként,

 

függetlenekként folytatjuk a munkánkat, de a hogyan továbbról később döntünk majd.

 

Azzal, hogy a Fidesz többi képviselője is független lesz, önnel vállalnak szolidaritást, aki már korábban is fel volt függesztve, így lényegében ugyanannyi lehetősége volt, mint a függetleneknek?

 

Nem voltam én felfüggesztve,

 

az egyedi bünti volt, mert állítólag csúnyákat mondtam Manfred Weber frakcióvezetőre.

 

Szerintem nem, de bocsánatot kértem, ha az neki rosszul esett. 

 

De azért jól esik önnek, hogy most a többi fideszes képviselő is önnel azonos helyzetben lesz?

 

Semmilyen korlátozás nem érinti őket, a képviselői jogaikat. Nekem is csak a frakción belül volt korlátozásom.

 

De rengeteg privilégium jár a frakciótagsággal.

 

Nem, ez nem igaz, a frakciókkal rendelkező képviselők előbb szólalhatnak fel az Európai Parlamentben, és mivel tizenketten vagyunk, ott leszünk ezután is valamennyi bizottságban. Amúgy sem lehet most fizikailag jelen lenni a járvány miatt. Az írásbeli felszólalás most a főszabály.

 

De miért most jutott arra a tizenkét fideszes EP-képviselő, hogy kilépnek?

 

A második világháború óta ilyen nagy bajban Európa nem volt, naponta sokezer európai hal meg, sokszázezer megbetegszik. Ebben a helyzetben kizárósdit, felfüggesztősdit játszanak a Fidesszel szemben – ebből elég volt. A harmadik hullám közepén ezzel foglalkozni már sok. Másrészt olyan nincs, hogy tizenkét fideszes képviselőt a kollektív bűnösség nagyon rossz történelmi időszakokat idéző módon a képviselői jogaikban korlátoznak.

 

Kik voltak azok, akik a Néppárton belül végig kiálltak önök mellett?

 

32-en szavaztak a szabálymódosítási javaslat ellen, nem tudom most, név szerint kik ők – szlovén, román kollegák többek között. Szép számmal voltak olyanok, akik azt mondták, mellettünk állnak, csak ezt a javaslatot még fogadjuk el. De a Néppártban én már 2012 és 2014 között csalódtam.

 

Kellemetlen nyolc éve lehetett akkor önnek.

 

Az ember szereti a munkáját, de minden munkának vannak nehézségei – néha a kollégái mufurcságából fakadóan.

 

Az ember a családja körében érezze jól magát, meg a baráti társaságában.

 

Egy politikai párt vagy frakció nem az a hely, ahol az ember mindenkit külön-külön is imád.

 

És volt olyan, aki elárulta a Fideszt a frakcióülésen?

 

Nem mondanám.

 

Sokan voltak, akik a Néppártot árulták el, de ők meg pont másképpen gondolják.

 

Ez a vitánk egyik része: szerintünk a néppárti politika elárulása ez, a politikai riválisaink, a szekerüket toló média és a magukat civilnek mondó nyomásgyakorló csoportok elvárásainak való megfelelés. Ők meg azt mondják, ez a 21. századi politika, ez vezet eredményre. De az eredményjelző táblán a mi eredményeink jók, az övék rosszak.

 

A KDNP-s Hölvényi György is kilép a néppárti frakcióból?

 

Nem, a KDNP nincs is felfüggesztve a Néppártban.

 

Nem kéne szolidaritást vállalniuk önökkel, és Hölvényi Györgyöt kiléptetni a frakcióból?

 

A kérdés az, hogy

 

ha az Európai Néppártnak tartalmi és értékbeli problémája van a Fidesszel, akkor az ugyanabban a választási szövetségben induló, 11 éve koalícióban vele kormányzó KDNP-vel miért nincs baj?

 

A KDNP a néppárti frakcióban ugyanazokért a politikai célokért küzd, mint amiért eddig mi a Fidesszel.

 

Vannak olyan stratégiai okok, ami miatt önöknek jó, hogy Hölvényi György a frakció tagja marad?

 

Nincs ilyen. A helyzet abszurditását, a Néppárt következetlenségét mutatja mindez. Az, hogy a KDNP-re egy kritikus szó sem hangzik el – ami egyébként nagyon helyes – azt mutatja, hogy a velünk szemben megfogalmazott állítások nem felelnek meg a valóságnak

 

az arisztotelészi formállogika legelemibb szabályai szerint.

 

FOTÓ: Melanie Wenger / Európai Parlament, 2019

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás