Az Európai Néppárt EP-frakciója nem tervezi kizárni a KDNP-s Hölvényi Györgyöt

2021.03.03. 18:13

Hiába a 11 éve tartó közös kormányzás, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerint a KDNP-vel eddig, és a reményeik szerint a későbbiekben sem lesz gond, így nem akarják kizárni őket. Ugyanakkor azt elmondták, hogy szerintük a mostani szabályzatmódosítás nem a Fidesz ellen szólt.

Az Európai Néppárt EP-frakciója nem tervezi kizárni a KDNP-s Hölvényi Györgyöt

Mint arról beszámoltunk, március 3-án a Fidesz EP-delegációja kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, miután a frakció elfogadta a frakció belső szabályzatának a módosítását, aminek következtében a jövőben könnyebben tudták volna kizárni a Fideszt a frakcióból, azonban hogy ezt az Orbán-párt elkerülje, bejelentették: a fideszes EP-delegáció tagjai maguk lépnek ki a frakcióból.

Az új szabály értelmében ugyanis automatikusan kizárhatták volna a frakcióból azokat a delegációkat, akiknek a pártját a pártcsaládban felfüggesztették. A Fidesz tagsága pedig már 2019 óta fel van függesztve a pártcsaládban, miközben a EP-beli frakciónak ugyanúgy a teljes körű tagjai maradtak.

A Fidesz frakcióból való kilépése után a pártcsalád sajtóközleményt adott ki, hogy elindítják a Fidesz ellen a kizárási eljárást,

így annak az EPP-tagságáról a pártcsalád politikai testülete fog majd dönteni.

Azonban attól nem kell tartania a magyar kormánynak, hogy képviselet nélkül maradnak a Néppártban vagy annak az EP-frakciójában, ugyanis a Fidesszel ellentétben a KDNP-t nem függesztették fel 2019-ben az akkori Európai Bizottság elnök, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker elleni negatív plakátkampány miatt. A Fidesz delegáció mostani kilépésével egy időben Nacsa Lőrinc, a KDNP magyar parlamenti frakciójának a szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy sem a pártcsaládból, sem a frakcióból nem terveznek kilépni, így a KDNP egyetlen EP-képviselője, Hölvényi György továbbra is az EPP-frakció tagja marad.

Emiatt megkerestük a Néppárt frakciójának szóvivőjét, Pedro Lopezt, hogy felmerült-e, hogy ha a nagyobbik magyar kormánypárt kilépett a frakcióból, akkor a KDNP-t kizárnák, és egyáltalán mennyire egyeztethető össze a frakció elveivel a KDNP, amely 11 éve közösen kormányoz a Fidesszel.

Lopez az Azonnalinak elárulta, hogy

a KDNP kérdése soha sem merült fel a frakcióban,

és a Fidesz delegációtagjai egyoldalúan döntöttek arról, hogy elhagyják a frakciót, míg a KDNP-s EP-képviselő, Hölvényi György úgy döntött, hogy nem követi őket. Tette ezt annak ellenére – írta nekünk Lopez –, hogy Hölvényi „kifejezetten ellenezte” a frakció belső szabályzatának a módosítását.

Hogy a Fidesszel közös listán induló KDNP-ben továbbra is bíznak-e a frakcióban, a szóvivő azt felelte, hogy

nem számítanak arra, hogy a KDNP hűtlenül viselkedne a néppárti frakcióban a későbbiekben,

de előtte megjegyezte: a belső szabályzatot nem a Fidesz és nem a KDNP miatt módosították.

Ugyanakkor nem csak bennünk merült fel a kérdés, hogy a KDNP miért maradhat a frakció és a pártcsalád tagja, ha a Fidesz nem. Deutsch Tamás, a Fidesz-delegációvezetője az Azonnalinak adott interjújában teszi fel ugyanezt a kérdést, hogy miért nincs az Európai Néppártnak értékbeli problémája a KDNP-vel, miközben a kisebbik kormánypárt a néppárti frakcióban ugyanazokért a politikai célokért küzdött, mint a Fidesz.

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

NYITÓKÉP: Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője egy bizottsági ülésen Brüsszelben, 2019-ben. Fotó: Benoit BOURGEOIS / Európai Parlament

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek