+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2021. március 3. szerda, 18:13
Hiába a 11 éve tartó közös kormányzás, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója szerint a KDNP-vel eddig, és a reményeik szerint a későbbiekben sem lesz gond, így nem akarják kizárni őket. Ugyanakkor azt elmondták, hogy szerintük a mostani szabályzatmódosítás nem a Fidesz ellen szólt.

Mint arról beszámoltunk, március 3-án a Fidesz EP-delegációja kilépett az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójából, miután a frakció elfogadta a frakció belső szabályzatának a módosítását, aminek következtében a jövőben könnyebben tudták volna kizárni a Fideszt a frakcióból, azonban hogy ezt az Orbán-párt elkerülje, bejelentették: a fideszes EP-delegáció tagjai maguk lépnek ki a frakcióból.

 

Az új szabály értelmében ugyanis automatikusan kizárhatták volna a frakcióból azokat a delegációkat, akiknek a pártját a pártcsaládban felfüggesztették. A Fidesz tagsága pedig már 2019 óta fel van függesztve a pártcsaládban, miközben a EP-beli frakciónak ugyanúgy a teljes körű tagjai maradtak.

 

A Fidesz frakcióból való kilépése után a pártcsalád sajtóközleményt adott ki, hogy elindítják a Fidesz ellen a kizárási eljárást,

 

így annak az EPP-tagságáról a pártcsalád politikai testülete fog majd dönteni.

 

Azonban attól nem kell tartania a magyar kormánynak, hogy képviselet nélkül maradnak a Néppártban vagy annak az EP-frakciójában, ugyanis a Fidesszel ellentétben a KDNP-t nem függesztették fel 2019-ben az akkori Európai Bizottság elnök, a szintén néppárti Jean-Claude Juncker elleni negatív plakátkampány miatt. A Fidesz delegáció mostani kilépésével egy időben Nacsa Lőrinc, a KDNP magyar parlamenti frakciójának a szóvivője az Azonnalinak elmondta, hogy sem a pártcsaládból, sem a frakcióból nem terveznek kilépni, így a KDNP egyetlen EP-képviselője, Hölvényi György továbbra is az EPP-frakció tagja marad.

 

Emiatt megkerestük a Néppárt frakciójának szóvivőjét, Pedro Lopezt, hogy felmerült-e, hogy ha a nagyobbik magyar kormánypárt kilépett a frakcióból, akkor a KDNP-t kizárnák, és egyáltalán mennyire egyeztethető össze a frakció elveivel a KDNP, amely 11 éve közösen kormányoz a Fidesszel.

 

Lopez az Azonnalinak elárulta, hogy

 

a KDNP kérdése soha sem merült fel a frakcióban,

 

és a Fidesz delegációtagjai egyoldalúan döntöttek arról, hogy elhagyják a frakciót, míg a KDNP-s EP-képviselő, Hölvényi György úgy döntött, hogy nem követi őket. Tette ezt annak ellenére – írta nekünk Lopez –, hogy Hölvényi „kifejezetten ellenezte” a frakció belső szabályzatának a módosítását.

 

Hogy a Fidesszel közös listán induló KDNP-ben továbbra is bíznak-e a frakcióban, a szóvivő azt felelte, hogy

 

nem számítanak arra, hogy a KDNP hűtlenül viselkedne a néppárti frakcióban a későbbiekben,

 

de előtte megjegyezte: a belső szabályzatot nem a Fidesz és nem a KDNP miatt módosították.

 

Ugyanakkor nem csak bennünk merült fel a kérdés, hogy a KDNP miért maradhat a frakció és a pártcsalád tagja, ha a Fidesz nem. Deutsch Tamás, a Fidesz-delegációvezetője az Azonnalinak adott interjújában teszi fel ugyanezt a kérdést, hogy miért nincs az Európai Néppártnak értékbeli problémája a KDNP-vel, miközben a kisebbik kormánypárt a néppárti frakcióban ugyanazokért a politikai célokért küzdött, mint a Fidesz.

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

NYITÓKÉP: Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője egy bizottsági ülésen Brüsszelben, 2019-ben. Fotó: Benoit BOURGEOIS / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A járvánnyal kapcsolatos álhírterjesztésért megítélt érdemrendet így senki nem vette át – a DK miniszterelnök-jelöltje azért nem kell szomorkodjon, meg fogja azt kapni postán.

A szükségállapot meghosszabbítását a parlamentnek is meg kellene szavaznia, de azt kormánypárti képviselők sem támogatják. Magyarországon akár őszig is maradhat a veszélyhelyzet.

Lodban a rendőrség elveszítette a város feletti irányítást. A fellázadt arab lakosok és zsidó szomszédaik a sötét utcán, spontán egymásra támadtak.

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

Az utolsó nagy kérdésben is sikerült dűlőre jutnia a hatpárti ellenzéki összefogásnak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás