Mi vagyunk a parlament söpredéke, nagyon jó helye lesz nálunk a Fidesznek!

Szerző: Techet Péter
2021.03.05. 15:10

Martin Sonneborn, a német szatirikus Die Partei európai parlamenti képviselője második ciklusát tölti már azon függetlenek között, ahová most a Fidesz is tart. Sajnálja, hogy Szájer József már nem tud átülni hozzájuk, de van már konkrét terve arra, hogyan működjön együtt a Fidesszel a jövőben. A politikus arról is beszélt, hogy milyen közös német-magyar sikerre lehetünk az elmúlt tíz évből büszkék.

Mi vagyunk a parlament söpredéke, nagyon jó helye lesz nálunk a Fidesznek!

Szerdán Deutsch Tamás az Azonnalin bejelentette, hogy miután a Fidesz képviselői kilépnek az Európai Néppárt frakciójából, a függetlenek közé fognak ülni. Ön már második ciklusát tölti függetlenként az Európai Parlamentben. Miként reagált a hírre?

Már most előre örülök a várható gangbangpartiknak!

Függetlenként most már könnyebben tudjuk a fideszesekkel Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését megtárgyalni. Természetesen nyitott vagyok a német gazdaság számára nyújtandó magyar támogatásokról is tárgyalásokba bocsátkozni.

A gangbangpartik terén Szájer Józsefnek van nagy tapasztalata, ő azonban már tavaly decemberben az egész Európai Parlamentet elhagyta. Nem akarná visszahozni őt független képviselőként?

A frakciónélküliek között Szájer József mindenképpen nagyon jó helyen lenne, de ez az egész pártjára igaz.

Mi vagyunk az Európai Parlament söpredéke, azaz a Fidesz különösen jól illik hozzánk.

Lát már olyan közös pontokat, értékeket, amelyekért a fideszesekkel közösen tud és akar majd fellépni a függetlenek padsorából?

Mindenképpen!

Szeretném, ha közösen tudnánk a jövőben Manfred Webert hergelni.

E téren még nagyon sok együttműködési lehetőséget látok a magyar kormánypárttal.

MARTIN SONNEBORN A DIE PARTEI (PÁRT A MUNKÁÉRT, JOGÁLLAMISÁGÉRT, ÁLLATVÉDELEMÉRT, ELITTÁMOGATÁSÉRT, BÁZISDEMOKRATIKUS KEZDEMÉNYEZÉSÉRT) ELNÖKE. 2014 UTÁN 2019-BEN IS BEKERÜLT AZ EP-BE. 2019-BEN MÉG JAVÍTOTT IS AZ EREDMÉNYÉN, ÉS ORSZÁGOSAN TÖBB, MINT KÉT SZÁZALÉKOT (KÖZEL FÉLMILLIÓ SZAVAZATOT) KAPOTT. FOTÓ: MS / FB

Melyik fideszes politikust szeretné padtársának a parlamentben?

Nagyon kedvelem mindet, de szeretném a jelenlegi szomszédomat, Carles Puigdemont katalán politikust megtartani. Remélem, hogy nem adja ki jövő héten a mentelmi jogát az Európai Parlament, és nem lesz kitéve a szétesett Spanyolországban egy kirakatpernek.

A Fideszt amúgy viccpártnak tekinti?

A Die Partei egy nagyon komoly és felelősségteljes erő, mindenféle együttműködést holmi viccpártokkal a legszigorúbban elutasítunk. Éppen ezért zártunk ki mindig is egy koalíciót a német szabad demokratákkal, az FDP-vel.

Azzal, hogy a Fidesz távozik az Európai Néppárt frakciójából, ott üresedés lesz. Nem gondolt arra, hogy a felelősségteljes pártjával töltené ki az ottani űrt?

Nézze el nekem, de elég komoly tárgyalásokban vagyunk, azaz stratégiai okokból a jelen helyzetben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom, hogy csatlakoznánk az Európai Néppárthoz.

A CDU-t és a CSU-t miért most zavarta annyira a Fidesz, hogy futni hagyják?

Ősszel szövetségi választások lesznek nálunk. Most egy időre kicsit zavaróak az olyan komolytalan barátok, mint Orbán Viktátor.

Komolyra fordítva: az, hogy a Fidesz hatalmát nagyrészt a CDU és a CSU, valamint a német ipar támogatja, Németországban eléggé kevéssé téma. Változhat ez?

Magyarországnak sikerült az a történelmi bravúr, hogy nem az EU-n kívül, hanem az EU-n belül szűnt meg demokrácia lenni.

Ez persze közös sikerünk, elvégre a CDU és a CSU mindenben támogatta a magyar demokrácia leépítését, ennyiben mi, németek is kicsit büszkék lehetünk az önök sikerére.

Igen, Németországban ez sajnos kevéssé téma. De a Fidesz nem szerda kora délelőtt lett hirtelen egy antidemokratikus, antiszemita és homofób párt. Márpedig a CDU és a CSU szavazóit eszerint eddig se nagyon zavarta ez, és szerintem ez a jövőben se fog változni.

A Fidesz főleg a német gazdaság érdekeit és nem az európai érdekeket tartja fontosnak. Nem lenne esetleg megfontolandó, hogy az egész Európai Uniót nem az eddigi értékekre, hanem a német autóiparéira alapozzuk?

Köszönöm a javaslatot, mindenképpen megfontolandó ötlet. Fel is fogom vetni majd, hogy Ursula von der Leyen asszony és az Európai Bizottság tárgyalja meg a kérdést. Főleg azért szeretném én elsőként felvetni az ötletét, mert ennek révén esetleg jólfizető tanácsadói állásokhoz juthatnék a Német Autóipari Szövetségnél. Ha azonban mellettem még Európa is nyer az egészen, hát, annyi baj legyen.

Ha érdekel, mit írt Martin Sonneborn 2018-ban az Azonnalira véleménycikként a magyar parlamenti választások előtt, itt visszaolvashatod! A politikus pedig 2017-ben videóinterjút is adott az Azonnalinak!

NYITÓKÉP: Martin Sonneborn. Fotó: Christian Creutz / EP, 2016

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek