A jövőben könnyebben ki lehetne zárni a Néppártból Deutsch Tamást, de akár a teljes Fideszt is

Szerző: Vass Csaba
2021.01.13. 10:11

Tanultak a Deutsch-ügyből: a terv szerint egyszerű többség is elég lenne egy EP-képviselő frakcióból történő kizárásához, nem kellene ehhez kétharmad.

A jövőben könnyebben ki lehetne zárni a Néppártból Deutsch Tamást, de akár a teljes Fideszt is

Munkacsoportot állított fel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamentbeli frakciója: ennek az lesz a feladata, hogy február végéig javaslatokat dolgozzon ki az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti megváltoztatására.

A kidolgozott javaslatok többek között szerepelnie kell annak is, hogy az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén

a kizárt tagot ne csak a frakciótagsággal járó jogaitól fosszák meg, hanem ténylegesen záródjon is ki a néppárti EP-frakcióból.

Az ügy azért lett most ennyire fontos, mert decemberben az Európai Néppárt parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Ez azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva, de nem zárták ki a néppárti frakcióból. 

A felállított munkacsoportot Esteban Gonzales Pons spanyol EP-képviselő vezeti, de a tagok között ott van Jan Olbrycht lengyel, Esther de Lange holland, Paulo Rangel portugál és a tavaly Deutsch kizárását kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő is.

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja és javaslatokat tegyen az EPP-frakció belső szabályzatának módosításaira, az alábbiak szerint:

+ Javasoljon változtatásokat a frakció tagjaitól elvárható szilárd elkötelezettség kihangsúlyozására, melyek az EPP alapértékeinek és alapelveinek, valamint a politikájának és eljárási szabályzatának tiszteletben tartására irányulnak.

+ Tegyen javaslatokat a frakciótagság megszüntetésének módosításaival kapcsolatban, ezek a módosítások tartalmazzák az egyéni tagság lehetőségének megszüntetése mellett a kollektív tagság megszüntetésének lehetőségét is, vagyis a fideszesek könnyebben és fájdalommentesen távozhatnának, illetve könnyebben és gyorsabban ki lehetne őket rakni a néppárti frakcióból.

+ Tegyenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a frakciótagok néppárti EP-frakcióból történő kizárásához legyen elegendő az egyszerű többség támogatása a jelenleg szükséges kétharmados támogatottság helyett.

+ Tekintsék át a folyamatot, amiben automatikusan az EPP-frakció tagja lesz egy olyan politikus, aki EPP-tagpárt listájáról került be az EP-be.

+ Vizsgálják fölül a frakció eljárási szabályzatának bármely szükséges, vagy kiegészítő rendelkezését a fentiek értelmében.

Amennyiben a felállított munkacsoport időben végez a rájuk kiszabott feladatokkal, úgy a tervek szerint az EPP frakciójának valamelyik ülésén fognak majd szavazni a kidolgozott módosításokról még 2021 februárjának vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a most felállított munkacsoport csak javaslatokat tesz a módosítások kapcsán, de hogy azok ténylegesen érvényesek legyenek, az EPP frakciójának is meg kell szavaznia azt.

,

NYITÓKÉP: Genevieve Engel / Európai Parlament, 2020

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek