+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 13. szerda, 10:11
Tanultak a Deutsch-ügyből: a terv szerint egyszerű többség is elég lenne egy EP-képviselő frakcióból történő kizárásához, nem kellene ehhez kétharmad.

Munkacsoportot állított fel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamentbeli frakciója: ennek az lesz a feladata, hogy február végéig javaslatokat dolgozzon ki az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti megváltoztatására.

 

A kidolgozott javaslatok többek között szerepelnie kell annak is, hogy az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén

 

a kizárt tagot ne csak a frakciótagsággal járó jogaitól fosszák meg, hanem ténylegesen záródjon is ki a néppárti EP-frakcióból.

 

Az ügy azért lett most ennyire fontos, mert decemberben az Európai Néppárt parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Ez azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva, de nem zárták ki a néppárti frakcióból. 

 

A felállított munkacsoportot Esteban Gonzales Pons spanyol EP-képviselő vezeti, de a tagok között ott van Jan Olbrycht lengyel, Esther de Lange holland, Paulo Rangel portugál és a tavaly Deutsch kizárását kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő is.

 

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja és javaslatokat tegyen az EPP-frakció belső szabályzatának módosításaira, az alábbiak szerint:

 

+ Javasoljon változtatásokat a frakció tagjaitól elvárható szilárd elkötelezettség kihangsúlyozására, melyek az EPP alapértékeinek és alapelveinek, valamint a politikájának és eljárási szabályzatának tiszteletben tartására irányulnak.

 

+ Tegyen javaslatokat a frakciótagság megszüntetésének módosításaival kapcsolatban, ezek a módosítások tartalmazzák az egyéni tagság lehetőségének megszüntetése mellett a kollektív tagság megszüntetésének lehetőségét is, vagyis a fideszesek könnyebben és fájdalommentesen távozhatnának, illetve könnyebben és gyorsabban ki lehetne őket rakni a néppárti frakcióból.

 

+ Tegyenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a frakciótagok néppárti EP-frakcióból történő kizárásához legyen elegendő az egyszerű többség támogatása a jelenleg szükséges kétharmados támogatottság helyett.

 

+ Tekintsék át a folyamatot, amiben automatikusan az EPP-frakció tagja lesz egy olyan politikus, aki EPP-tagpárt listájáról került be az EP-be.

 

+ Vizsgálják fölül a frakció eljárási szabályzatának bármely szükséges, vagy kiegészítő rendelkezését a fentiek értelmében.

 

Amennyiben a felállított munkacsoport időben végez a rájuk kiszabott feladatokkal, úgy a tervek szerint az EPP frakciójának valamelyik ülésén fognak majd szavazni a kidolgozott módosításokról még 2021 februárjának vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a most felállított munkacsoport csak javaslatokat tesz a módosítások kapcsán, de hogy azok ténylegesen érvényesek legyenek, az EPP frakciójának is meg kell szavaznia azt.

,

NYITÓKÉP: Genevieve Engel / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás