+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. január 13. szerda, 10:11
Tanultak a Deutsch-ügyből: a terv szerint egyszerű többség is elég lenne egy EP-képviselő frakcióból történő kizárásához, nem kellene ehhez kétharmad.

Munkacsoportot állított fel az Európai Néppárt (EPP) európai parlamentbeli frakciója: ennek az lesz a feladata, hogy február végéig javaslatokat dolgozzon ki az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti megváltoztatására.

 

A kidolgozott javaslatok többek között szerepelnie kell annak is, hogy az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén

 

a kizárt tagot ne csak a frakciótagsággal járó jogaitól fosszák meg, hanem ténylegesen záródjon is ki a néppárti EP-frakcióból.

 

Az ügy azért lett most ennyire fontos, mert decemberben az Európai Néppárt parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Ez azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva, de nem zárták ki a néppárti frakcióból. 

 

A felállított munkacsoportot Esteban Gonzales Pons spanyol EP-képviselő vezeti, de a tagok között ott van Jan Olbrycht lengyel, Esther de Lange holland, Paulo Rangel portugál és a tavaly Deutsch kizárását kezdeményező Othmar Karas osztrák EP-képviselő is.

 

A munkacsoport feladata, hogy felülvizsgálja és javaslatokat tegyen az EPP-frakció belső szabályzatának módosításaira, az alábbiak szerint:

 

+ Javasoljon változtatásokat a frakció tagjaitól elvárható szilárd elkötelezettség kihangsúlyozására, melyek az EPP alapértékeinek és alapelveinek, valamint a politikájának és eljárási szabályzatának tiszteletben tartására irányulnak.

 

+ Tegyen javaslatokat a frakciótagság megszüntetésének módosításaival kapcsolatban, ezek a módosítások tartalmazzák az egyéni tagság lehetőségének megszüntetése mellett a kollektív tagság megszüntetésének lehetőségét is, vagyis a fideszesek könnyebben és fájdalommentesen távozhatnának, illetve könnyebben és gyorsabban ki lehetne őket rakni a néppárti frakcióból.

 

+ Tegyenek javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a frakciótagok néppárti EP-frakcióból történő kizárásához legyen elegendő az egyszerű többség támogatása a jelenleg szükséges kétharmados támogatottság helyett.

 

+ Tekintsék át a folyamatot, amiben automatikusan az EPP-frakció tagja lesz egy olyan politikus, aki EPP-tagpárt listájáról került be az EP-be.

 

+ Vizsgálják fölül a frakció eljárási szabályzatának bármely szükséges, vagy kiegészítő rendelkezését a fentiek értelmében.

 

Amennyiben a felállított munkacsoport időben végez a rájuk kiszabott feladatokkal, úgy a tervek szerint az EPP frakciójának valamelyik ülésén fognak majd szavazni a kidolgozott módosításokról még 2021 februárjának vége előtt. Ez azt jelenti, hogy a most felállított munkacsoport csak javaslatokat tesz a módosítások kapcsán, de hogy azok ténylegesen érvényesek legyenek, az EPP frakciójának is meg kell szavaznia azt.

,

NYITÓKÉP: Genevieve Engel / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás