+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2021. március 3. szerda, 11:35
Most, hogy a Fidesz elbukott a Néppárt lelkéért folytatott küzdelmében, EP-képviselőinek új frakciót kell találniuk maguknak, ha meg akarják tartani felszólalási és anyagi lehetőségeiket. Mutatjuk a Fidesz előtt álló öt forgatókönyvet!

A Fidesz kilép a Néppárt-frakcióból, jelentette be a magyar kormánymédia, majd maga Orbán Viktor is szerda délelőtt, azon ülés közben és után, amin a Néppárt-frakció egy, a fideszes EP-képviselők együttes kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítást szavaztak meg 148 igen és 28 nem arányban, azaz 84 százalékos többséggel. A Fidesz a Néppárt pártcsaládjában felfüggesztve van, ám Othmar Karas osztrák EP-képviselő szerint már csak puszta formalitás, hogy onnan is eltávolítsák az Orbán-pártot. A kérdés tehát az, hogy hova tovább.

 

1. Belépnek lengyel barátaik frakciójába

 

Vagyis az Európai Konzervatívok és Reformerekhez (ECR), és megpróbálják valamiféle visegrádi vagy éppen hangsúlyosan keresztény-konzervatív frakcióvá átmárkázni az eredetileg a toryk által alapított, korábban Bokros Lajos által is megjárt ECR-t. Itt azonban a 12 fideszes és az esetleges 1 KDNP-s csak másodhegedűs lenne a 24 PiS-eshez képest, viszont elég erős másodhegedűs, hiszen létszámban utánuk rögtön a római Draghi-kabinet hivatalba lépése óta legnépszerűbb olasz ellenzéki párt, a Giorgia Meloni vezette neofasiszta Olaszország Fivérei jönnének a 6 EP-képviselőjükkel. Itt még a 4-4 MEP-pel rendelkező spanyol Vox és a cseh ODS meghatározó párt, amúgy innen-onnan összehalászott politikusok ülnek a frakcióban.

 

Mindazonáltal azért lennének ideológiai különbségek. A lengyel PiS vagy a cseh ODS határozottan oroszellenes – bár tény, hogy ez a különbség most sem zavarja túlságosan a budapesti és a varsói kormánypártok közötti együttműködést. Szintén különbség lehet, hogy a cseh ODS vagy a szlovák SaS határozottan piacpárti erők. Azonban

 

nem a Fidesz lenne az ECR-ben az első párt, amely ezt a piacpártiságot megtöri,

 

elvégre a lengyel PiS vagy az olasz neofasiszták is inkább szociálkonzervatívok.

 

Az ECR mögötti pártcsaládnak amúgy tavaly szeptember óta Giorgia Meloni az elnöke. Ez két szempontból is jó a Fidesznek. Egyrészről Melonival a pártnak jó kapcsolatai vannak. Neki írta nemrég Orbán, hogy „a győzelem sohasem döntő, és a vereség sohasem végzetes”, és „megbízható társak kellenek, közös világnézettel és hasonló válaszokkal korunk kihívásaival szemben”. Másrészről Meloni révén

 

az ECR már nem az az egykori szabadelvű-konzervatív társaság, amiként a brit toryk azt elképzelték,

 

és ami a mai Fidesztől is idegen lenne. Mindazonáltal a baloldali neoliberalizmus-kritikusok újabb érvet nyernek, ha a Fidesz ECR-tagságával elmondhatnák: Orbán Viktor Bokros Lajos nyomdokaiba lép.

 

Az ECR befolyása azonban korántsem akkora, mint a Néppárté volt, mivel brüsszeli körökben már az ECR-tól is rengeteg embert kiráz a hideg, holott ők csupán euroszkeptikusok, nem is EU-ellenesek. Igaz,

 

Szájer József EP-ből való távozásával eleve csökkent a brüsszeli Fidesz befolyása, az ECR pedig még mindig a legészszerűbb opció.

 

Magyar részről az ECR-rel eddig – miután az MDF kihult – a néppártosodó Jobbik szimpatizált. Gyöngyösi Márton azonban már tavaly az Azonnalinak azért zárta ki esetleges belépését – azontúl, hogy senki nem is várta volna őt ott –, mert „egy erőteljes jobbratolódást” vélt az ECR-ben felfedezni. Ha a Fidesz tényleg csatlakozik hozzájuk, akkor a szabadelvű-konzervatív erők (ODS, SaS) teljesen kisebbségbe szorulnak, és a pártcsalád egyértelműen szélsőjobboldalra pozícionálja magát. Ha akár csak a mostani tagokat megnézzük – a lengyel PiS és az olasz neofasiszták mellett itt ül a spanyol neofasiszta Vox vagy a flamand nacionalista N-VA –, alig találni lényegi különbséget az ECR és a szélsőjobboldali ID-frakció között.

 

GIORGIA MELONI ÉS ORBÁN VIKTOR 2019-BEN RÓMÁBAN, AZ ATREJUN.

 

2. Létrehoznak egy új frakciót

 

Szijjártó Péter tavaly decemberben nagy visszhangot váltott ki azzal, hogy külügyminiszterként, állami pénzből végiglátogatotta pár jelentéktelen nyugat-európai szélsőjobboldali kispárt elnökét. Ezt akkor a Néppártban állítólag egyértelmű üzenetként értékelték, a magyar sajtó azonban nem igazán törődött azzal, hogy

 

Szijjártó még véletlenül sem az ECR-be tartozó vezetőket keresett fel ezeken a hivatalos útjain, hanem olyanokat, akik pártjai a salvinista-lepenista Identitás és Demokrácia-frakció tagjai.

 

Az új frakció alapját az ECR és az ID adhatná tehát, elvégre a két frakcióban – a már említett ODS és SaS kivételével – nincsenek egymást lényegileg kizáró pártok. Ez már csak azon is látszik, hogy miközben Meloni az ECR-ben van, a mostanra megszelídülni látszó Matteo Salvini a hivatalosan is széljobbos ID-ben ül – de a két politikus igazából egy pártcsaládba és frakcióba illene. Egy ilyen új pártcsaládba csak kevesek nem mennének át – de éppen például az ODS vagy az SaS egy új, tényleg szabadelvű konzervatív frakciót is gründolhat, ha talál még társakat.

 

Egy új EP-frakcióhoz legalább hét ország legalább 23 EP-képviselője kell. Ha átül ebbe az új, tegyük fel, Victory nevű frakcióba a Szijjártó által végiglátogatott FPÖ, a szélsőjobbos Igaz Finnek, a Dán Néppárt és Geert Wilders pártja, illetve követi a Fideszt Orbán lekötelezettje, a szlovén kormányfő, Janez Janša SDS nevű pártja, már csak az erdélyi RMDSZ kell (habár ők nem szívesen hagynák el a Néppártot), vagy a függetlenek közül kell halászni pár megvásárolható embert, és kész is van a nagy mű. Bár az ECR-ben és az ID-ben mások is vannak, akik kompatibilisek lennének, például Thierry Baudet holland pártjának szakadárjai vagy a flamand nacionalisták.

 

Egy új frakcióban persze nem lenne semmi különösebb innováció, hiszen az EP előző ciklusában is pont három frakció foglalt helyet a Néppárttól jobbra: az ECR, a Nigel Farage-ék dominálta EFDD, valamint a mostani ID elődje.

 

3. Az első két forgatókönyv együtt

 

Vagyis a Fidesz saját magán kívül bevinné ezeket a pártokat és politikusokat is az ECR-be, felmutatva azt, hogy nincsenek egyedül, ők tényleg köveket is meg tudnak mozgatni, ha muszáj.

 

Ez kommunikációs szempontból ütős lenne, így ugyanis az Európai Parlament hatodik legnagyobb frakciójából, az eddig 61 fős ECR-ből lenne egy hirtelen 80+ fős ECR,

 

amivel immáron a negyedik legerősebb erő lennének Strasbourgban és Brüsszelben. De nem biztos, hogy a mai ECR minden tagja szeretne az ID egyes részeivel egy frakcióban lenni, de az esetleges lemorzsolódások nem lennének fontosak.

 

4. Beülnek a függetlenek közé, várva az ajánlatokat

 

Ez abból a szempontból jó, hogy így időt nyerhetnek és kivárhatnak, abból viszont rossz, hogy a függetlenek számára jóval kevesebb lehetőség és pénz áll rendelkezésre az Európai Parlamentben, mint egy frakció tagjainak. Az áldozati retorikát elővéve persze úgyis lehetne keretezni mindezt, hogy a többi fideszes EP-képviselő is vállalja a Néppártban decemberben felfüggesztett, és ezáltal a frakció által adott pluszjogoktól megfosztott Deutsch Tamás keresztjét, és önként veti alá magát az egyre liberálisabb Néppárt után szükséges megtisztulásnak.

 

5. Belépnek a szélsőjobbhoz

 

Ez a legkevésbé valószínű forgatókönyv. A Szijjártó által végiglátogatott pártok, azaz mind az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), mind a Finnek Pártja, mind a Dán Néppárt, mind Geert Wilders Szabadságpártja az Identitás és Demokrácia-frakcióban foglal helyet.

 

Ha a Fidesz esetleg az ID-hez csatlakozna, ott se ők lennének a legerősebbek:

 

Marine Le Pen francia Nemzeti Tömörülés pártja 23, Matteo Salvini olasz Legája (ami folyosói pletykák szerint Salvini EU-pártivá válásával egyidőben a Néppárt irányába tart) pedig 28 EP-képviselővel rendelkezik, nem beszélve a Minority Safepacket hevesen ellenző német AfD-ről, amely 11 MEP-et küldött az ID-be. Pont utóbbi jelenléte miatt valószínűtlen ez az opció:

 

a Fidesz kifejezetten fázik attól, hogy a Merkel rendszerellenzékeként viselkedő, egyre inkább neonáci politikusok által dominált AfD-vel egy csónakba kerüljön.

 

Ez azonban azt is kizárja, hogy egy közös ECR-ID-frakcióba az AfD-t meghívják, márpedig anélkül elég nehezen képzelhetö el egy egységes radikális jobboldali, EU-szkeptikus csoport.

 

MATTEO SALVINI BUDAPESTEN. FOTÓ: OV / FACEBOOK

 

NYITÓKÉP: Az Európai Néppárt zágrábi kongresszusa / EPP, Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás