+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 4. csütörtök, 11:40
Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. További szigorítások is jöhetnek.
Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és minden szabadtéren kötelező lesz a maszkhasználat

 

 – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

 

Február elején még úgy volt, hogy tavasszal két lépcsőben lazítana a kormány az aktuális járványügyi korlátozásokon – azóta viszont beütött Magyarországon is a járvány harmadik hulláma, február végétől ismét naponta többezer ember fertőződik meg. Az aktív esetek száma is emelkedőben van, jelenleg majdnem százezren küzdenek a betegséggel, március elejére a napi halálozások száma ismét meghaladta a száz főt.

 

A kormány, hogy minél jobban visszaszorítsa a kontaktusok számát, minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat rendel el Magyarországon, ezeket jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

A következő intézkedések lépnek érvénybe:

 

+ Április 7-ig bezárnak az általános iskolák és az óvodák is – az iskolákban az intézmény típusától függetlenül digitális távoktatásra térnek át (eddig az általános iskolákban főszabály szerint jelenléti oktatás zajlott).

 

+ Március 8-tól két hétig, március 22-ig minden üzletet bezárnak, kivéve az élelmiszerüzleteket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat. 

 

+ Március 8. és 22. között minden szolgáltatás szünetelni fog a fenti üzletek szolgáltatásait valamint a magánegészségügyet kivéve, például nem lehet majd fodrászhoz vagy kozmetikushoz menni.

 

+ A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz.

 

+ A konditermek sem lehetnek nyitva ebben a két hétben, a professzionális sporteseményeket csak zárt kapuk mögött lehet megtartani.

 

+ A kormány a szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjeszti minden olyan szektorra, aminek most kell bezárnia.

 

Ami nem változik egyelőre: 

 

+ A parkok és az arborétumok továbbra is nyitva lesznek. 

 

+ A szabadtéri egyéni sportolási lehetőséget sem korlátozza tovább a kormány, amennyiben meg lehet tartani a 1,5 méteres távolságot.

 

+ A tranzitforgalmat sem korlátozza a kormány.

 

+ Gulyás újra felszólította a munkáltatókat, hogy amennyiben lehet, biztosítsák a munkavállalóik számára az otthoni munkavégzést.

 

Ez a járványügyi szigor egyébként nem egyedülálló: Németországban, Szlovákiában és az olasz vörös zónákban is ugyanezeket, vagy ehhez nagyon hasonló szabályokat hoztak. A kormány a március 3-i és 4-i kormányülésen döntött ezekről az intézkedésekről, de Gulyás Gergely hangsúlyozta:

 

a mai kormányülés még nem ért véget, azokon újabb döntéseket hozhatnak, amiket Orbán Viktor ismertethet a péntek reggeli rádióinterjújában.

 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz így a kormány nemzeti konzultációjával, amit március elején – a hivatalos kommunikáció szerint – azért indított a kormány, hogy a válaszokat figyelembe véve döntsön a járványügyi nyitás mikéntjéről. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a nemzeti konzultáció március 15-ig lesz kitölthető, és az eredmények alapján a kormány március 17-i ülésén dönthet a lehetséges nyitásról és annak üteméről.

 

Miért követel lezárást a tömegmédia? Varsányi Bence leírta.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás