Az eddigi legdurvább lezárást jelentette be a kormány: bezárnak az iskolák és az üzletek is

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.04. 11:40

Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és szabadtéren mindenhol kötelező lesz a maszkhasználat. További szigorítások is jöhetnek.

Az eddigi legdurvább lezárást jelentette be a kormány: bezárnak az iskolák és az üzletek is
Március 8-tól két hétre bezár majdnem minden üzlet, április 7-ig az iskolák is, és minden szabadtéren kötelező lesz a maszkhasználat

 – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón.

Február elején még úgy volt, hogy tavasszal két lépcsőben lazítana a kormány az aktuális járványügyi korlátozásokon – azóta viszont beütött Magyarországon is a járvány harmadik hulláma, február végétől ismét naponta többezer ember fertőződik meg. Az aktív esetek száma is emelkedőben van, jelenleg majdnem százezren küzdenek a betegséggel, március elejére a napi halálozások száma ismét meghaladta a száz főt.

A kormány, hogy minél jobban visszaszorítsa a kontaktusok számát, minden eddiginél szigorúbb korlátozásokat rendel el Magyarországon, ezeket jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A következő intézkedések lépnek érvénybe:

+ Április 7-ig bezárnak az általános iskolák és az óvodák is – az iskolákban az intézmény típusától függetlenül digitális távoktatásra térnek át (eddig az általános iskolákban főszabály szerint jelenléti oktatás zajlott).

+ Március 8-tól két hétig, március 22-ig minden üzletet bezárnak, kivéve az élelmiszerüzleteket, a gyógyszertárakat és a benzinkutakat. 

+ Március 8. és 22. között minden szolgáltatás szünetelni fog a fenti üzletek szolgáltatásait valamint a magánegészségügyet kivéve, például nem lehet majd fodrászhoz vagy kozmetikushoz menni.

+ A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező lesz.

+ A konditermek sem lehetnek nyitva ebben a két hétben, a professzionális sporteseményeket csak zárt kapuk mögött lehet megtartani.

+ A kormány a szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást és adókedvezményeket kiterjeszti minden olyan szektorra, aminek most kell bezárnia.

Ami nem változik egyelőre: 

+ A parkok és az arborétumok továbbra is nyitva lesznek. 

+ A szabadtéri egyéni sportolási lehetőséget sem korlátozza tovább a kormány, amennyiben meg lehet tartani a 1,5 méteres távolságot.

+ A tranzitforgalmat sem korlátozza a kormány.

+ Gulyás újra felszólította a munkáltatókat, hogy amennyiben lehet, biztosítsák a munkavállalóik számára az otthoni munkavégzést.

Ez a járványügyi szigor egyébként nem egyedülálló: Németországban, Szlovákiában és az olasz vörös zónákban is ugyanezeket, vagy ehhez nagyon hasonló szabályokat hoztak. A kormány a március 3-i és 4-i kormányülésen döntött ezekről az intézkedésekről, de Gulyás Gergely hangsúlyozta:

a mai kormányülés még nem ért véget, azokon újabb döntéseket hozhatnak, amiket Orbán Viktor ismertethet a péntek reggeli rádióinterjújában.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lesz így a kormány nemzeti konzultációjával, amit március elején – a hivatalos kommunikáció szerint – azért indított a kormány, hogy a válaszokat figyelembe véve döntsön a járványügyi nyitás mikéntjéről. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta: a nemzeti konzultáció március 15-ig lesz kitölthető, és az eredmények alapján a kormány március 17-i ülésén dönthet a lehetséges nyitásról és annak üteméről.

Miért követel lezárást a tömegmédia? Varsányi Bence leírta.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek