Magyarországon is kötelező lehet az oltás az egészségügyben

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.15. 11:50

Gulyás Gergely szerint erről péntek reggel Orbán Viktor fogja elmondani, hogy konkrétan milyen döntést hozott a kormány. Kormányinfó!

Magyarországon is kötelező lehet az oltás az egészségügyben

Ugyan úgy volt, hogy a kormány már szerdán döntést hozhat arról, hogy szükséges-e, és ha igen, pontosan kiknek a harmadik oltás (nem függetlenül az Európában már elindult, de Magyarországon még nem megjelent negyedik hullámtól), azonban erről is meg kell várni, hogy Orbán Viktor a péntek reggeli rádióinterjújában bejelentse a kormány döntéseit – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás a csütörtök délelőtti kormányinfón beszámolt arról, hogy a harmadik oltás kérdéséről a járványügyért felelős operatív törzs még csütörtökön is tárgyalni fog – ennek eredményéről a miniszterelnök fog beszélni pénteken. Kásler Miklós EMMI-miniszter egyébként már korábban azt mondta, hogy elsősorban a 60 év felettieket kellene oltani 4-6 hónappal a második oltást követően, és másfajta vakcinával, mint amit már megkaptak.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány is ugyanazokat a szakértői anyagokat látja, mint amik alapján a Kásler megnyilatkozott a kérdésben.

Gulyás szerint továbbra is a 60 év felettiek körében a magasabb a koronavírus-fertőzés kockázata, ezért meg kell tenni mindent az ő beoltásukért – hogy ezzel kapcsolatban milyen konkrét intézkedéseket tesz a kormány, arról is Orbán Viktor fog beszélni péntek reggel.

Ahogy arról is, hogy – francia mintára – kötelezővé fogják-e tenni bizonyos munkahelyeken az oltást. Gulyás ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy továbbra is tartja a kormány azt az elvet, hogy mindenki saját magáért felelős, de

vannak olyan szektorok – például az egészségügy –, ahol indokolt lehet kötelezően előírni a koronavírus elleni oltás felvételét.

Az oltások kapcsán a miniszter elmondta, hogy igencsak káros politikai folyamatnak tartja, hogy egyes oltóanyagokkal szemben elkezdődött a bizalmatlanság növelése. Ezzel Gulyás a Karácsony Gergely vezette főváros antitesttesztelési akciójára célzott, aminek első, 1760 főt lefedő részeredményeit kedden hozta nyilvánosságra a Fővárosi Önkormányzat: ez alapján a Sinopharmmal való oltottságukról nyilatkozó 60 év feletti budapestiek 23,9 százalékánál nem képződött a megfelelő védettséghez szükséges ellenanyag a teszteltető szervezetében.

Gulyás szerint azonban ez az eredmény félrevezető, ugyanis ebben a tesztelésben egy csomó, a védettség kialakulása szempontjából fontos tényezőt (például a sejtes immuntás kialakulását) nem veszik figyelembe. A miniszter inkább a Semmelweis Egyetem által végzett kutatást ajánlotta Karácsonyék figyelmébe, ami alapján

az elegendő ellenanyag nélküli emberek 88 százaléka is megszerzi a megfelelő védettséget.

Azaz – a miniszter szerint – minden Magyarországon alkalmazott oltóanyag hatékony.

NYITÓKÉP: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek