Akinek oltás után pozitív a PCR-tesztje, fertőzöttnek minősül, és karanténba kerül

Szerző: Petróczi Rafael
2021.06.24. 15:30

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

Akinek oltás után pozitív a PCR-tesztje, fertőzöttnek minősül, és karanténba kerül

Csütörtök reggel jelent meg az Azonnalin a nagyinterjú az MSZP, a Párbeszéd és az LMP közös előválasztási miniszterelnök-jelöltjével, egyúttal Budapest jelenlegi főpolgármesterével, Karácsony Gergellyel.

Az interjúban Karácsony kérdésünkre elmondta: ha megválasztanák 2022-ben miniszterelnöknek, és meghívnák a Tusványoson tartandó Bálványosi Nyári Szabadegyetemre – ahol már hosszú évek óta tart elmélkedősebb aktuál- és világpolitikai eszmefuttatásokat Orbán Viktor jelenlegi miniszterelnök –, akkor ő bizony elmenne, és az orbáni illiberális állam helyett a szociális demokráciáról tartana előadást.

Az Azonnali ezért a június 24-i kormányinfón megkérdezte Gulyás Gergely kancelláriaminisztert, hogy mit szól ehhez a kormány, és végighallgatnák-e a karácsonyi elmélkedéseket. Gulyás a kérdésre úgy reagált, hogy

a kérdés inkább az, hogy a helyiek végighallgatnák-e Gyurcsány Ferenc elsőszámú szövetségesének előadását.

Gulyás hozzátette: Karácsony annak a Gyurcsánynak a szövetségese, aki Trianon után a legnagyobb sebeket okozta a határon túli magyarságnak.

Az egyik legesélyesebb ellenzéki miniszterelnök-jelölt a nekünk adott interjújában azt is elmondta, hogy szerinte az EU összes tagállama csak beszél a jogállami kritériumok érvényesítéséről, de cselekedni nem cselekednek: Karácsony úgy véli, hogy az európai döntéshozók a koronavírus-válságot követő magyar helyreállítási terv visszadobásával – mivel azt a magyar kormány a főpolgármester szerint az előírtakkal szemben egyáltalán nem egyeztette itthon senkivel – mutathatnák meg azt, hogy komolyan veszik a jogállamiságot.

Az Azonnali kérdésére, hogy a kormány számít-e arra, hogy az Európai Bizottság visszadobja a magyar helyreállítási tervet, Gulyás Gergely úgy válaszolt, hogy egyáltalán nem, és szerinte ezzel kapcsolatban jól haladnak a tárgyalások, bár azt a kancelláriaminiszter nem árulta el, hogy mikor fogadhatja el az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet. 

A jövőben nem lesz többé nyelvvizsga-amnesztia

A kormányinfón kiderült az is, hogy a mostani lesz minden bizonnyal az utolsó nyelvvizsga-amnesztia a diplomaszerzők számára: tavaly és idén csak azért lehetett és lehet megkapni a nyelvvizsga-követelmények teljesítése nélkül a diplomákat, mert egyrészt egy gazdasági válsághelyzetben fontos, hogy az így diplomájukhoz hozzájutó 28 ezer ember diplomás munkakört tud majd elfoglalni, másrészt mert a koronavírus-járvány alatt megnehezültek a nyelvvizsgaszerzés körülményei. Ezen kivételes tényezők elmúltával Gulyás szerint nincs indoka annak, hogy a későbbiekben nyelvvizsga-amnesztiát hirdessen a kormány.

A kormányinfón rákérdeztünk arra is, hogy lát-e fantáziát a kormány abban az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által felvetett javaslatban, hogy „átfogó és érdemi mentálhigiénés képzésben kell részesíteni a pedagógusokat, hogy fel tudják ismerni a covid gyerekekre gyakorolt negatív hatásait, és kezelni tudják azokat”.

Gulyás Gergely erre úgy reagált: pont attól a magatartástól intene óvva, ami Ujhelyi javaslatában is megjelenik, hogy a szakértők helyett akarunk eldönteni dolgokat. A miniszter szerint a szakemberekből álló Nemzeti Népegészségügyi Központ az illetékes az ilyen kérdésekben: ha nekik van ilyen javaslatuk, akkor azt természetesen meg kell fontolni, de ha nincs, akkor Ujhelyi felvetését el kell felejteni.

Gulyás arra a kérdésünkre, hogy fertőzöttnek számít-e, aki oltás után pozitív PCR-tesztet produkál, elmondta,

hiába kapott valaki oltást, ha ezt követően pozitív lesz a PCR-tesztje, ő is ugyanolyan fertőzöttnek minősül, mintha egy oltást nem kapott személyről beszélnénk, és karanténba kell vonulnia.

(Arról, hogy a PCR-tesztek mennyire megbízhatóak, itt írtunk.)

Nem a szivárvány-gate miatt nem nézte élőben Orbán a német-magyar meccset

A miniszter egyébként a kormányinfót azzal kezdte, hogy gratulált a magyar válogatottnak a szerdán elért 2-2-es döntetlen eredményéhez a németekkel szemben, illetve alapvetően Marco Rossi csapatának az Eb során nyújtott teljesítményéhez – hozzátéve, hogy más országokkal ellentétben itt Magyarországon nem akarják összekeverni a sportot a politikával.

Ez utóbbi egyértelműen arra a bajor politikusok által propagált ötletre volt válasz, ami szerint a szerdai német-magyaron a meccsnek otthont adó, müncheni Allianz Arénát szivárványszínnel kellett volna kivilágítani, így tiltakozva a pedofíliát a homoszexualitással és a nemváltással összemosó magyar pedofiltörvény ellen – de a kivilágítást az UEFA végül nem engedélyezte.

Az Azonnali kérdésére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök e bajor kritikák miatt döntött-e úgy, hogy a német-magyar meccs helyett inkább az olasz neofasiszták vezetőjével, Giorgia Melonival vacsorázik Brüsszelben,

Gulyás Gergely leszögezte, hogy nem ez állt a háttérben, majd hozzátette, hogy „a miniszterelnök természetesen nézte a meccset”.

A 2-2-es, döntetlen eredménnyel egyébként a magyar válogatott kiesett a halálcsoportnak is nevezett F csoportból, ahol a világklasszis németeken túl ott voltak még a világbajnok franciák és az Eb-címvédő portugálok is. Kérdésünkre, hogy akkor mostantól kinek szurkolnak az Eb-n, Gulyás Gergely elmondta, hogy gyerekkora óta az olaszoknak drukkol, és ez most is így lesz.

A miniszter emellett – a fenti válaszához hozzáfűzve – megosztotta gyermekkori egyik legnagyobb traumáját is, amikor az 1990-es világbajnoki elődöntőn az argentinok tizenegyespárbajban kiejtették az olaszokat. 

A kormányinfó másik résztvevője, a kormányszóvivő Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy ő azok közé tartozik, akik nem követik óriási figyelemmel a focit, így olyan egzakt választ, mint Gulyás, nem fog tudni adni, de az Eb további meccseit mindenesetre figyelemmel fogja követni, főleg úgy, hogy Magyarország is a rendezőországok között van.

És te kinek szurkolsz most az Eb-n, hogy a magyaroknak már nem lehet? Mondd el a hét kérdésében!

NYITÓKÉP: Gulyás Gergely / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek