+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. február 25. csütörtök, 13:31
Elkezdődött a harmadik hullám, a kormány szerint kemény két hét áll előttünk. Hogy március 15. után mi lesz, azt majd a számok ismeretében döntik el, a szakemberek és a nemzeti konzultáció eredményeinek figyelembe vételével. Előkerültek a migránsok is.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a november 11. óta tartó magyar korlátozások megakadályozták a második hullám felfutását, ugyanakkor most már egyértelműen elkezdődött a járvány harmadik hulláma. A kormány a szakemberek előrejelzései alapján arra számít, hogy a következő egy-két hétben akár drámaian is romolhat a helyzet, ugyanis Magyarországon is megjelentek a koronavírus új mutációi, amiket Gulyás következetesen mutánsoknak nevezett. 

 

Emiatt március 15-ig mindenképp maradnak a jelenlegi korlátozások

 

– ebbe a nemzeti ünnep is beletartozik: idén sem nem lesznek tömegrendezvények. Ezzel együtt a kormány úgy véli, hogy az „utolsó időszakában vagyunk a korlátozásoknak”, de azokat addig mindenképp fenntartják, amíg azt a szakemberek indokoltnak tartják.

 

Március 15-ig látunk előre – mondta Gulyás. A miniszter szerint arról, hogy elkezdhetjük-e majd feloldani a korlátozásokat, az addigi számok ismeretében születik döntés, és hogy ez milyen módon történjen – egyszerre vagy fokozatosan –, ebben pedig a szakemberek véleménye mellett a nemzeti konzultáció eredményeit is figyelembe veszik majd, amit a kancellárminiszter elmondása szerint egy hét alatt 425 ezren töltöttek ki. 

 

Az oltás jelenti a megoldást

 

Gulyás hangsúlyozta, hogy a korlátozások feloldásában a legnagyobb szerepet az játssza majd, hogy mennyien oltatják be magukat. A miniszter azt ígérte, hogy a következő hetekben felgyorsul majd az oltáskampány, ugyanis az Európai Unión belül Magyarországon érhető el a legtöbb fajta vakcina. Az oltások kapcsán Gulyás bírálta a baloldalt, és különösen Gyurcsány Ferencet és pártját;

 

Gulyás szerint a volt miniszterelnök emberi életeket kockáztat azzal, hogy a magyar hatóságok által bevizsgált és jóváhagyott oltóanyagok bojkottjára szólít fel, a baloldali pártok pedig „oltásellenesek”,

 

és járványhelyzet súlyosbodásában érdekeltek, ettől várják ugyanis a sajat hatalmi pozíciók erősödését – véli Gulyás.

 

A miniszter szerint az sem igaz, hogy nem lehet választani vakcinát, ugyanis mindenki eldöntheti, hogy kér-e a rendelkezésre álló vakcinából vagy sem. Gulyás emellett azt is elmondta, hogy eddig 2,5 millióan regisztráltak az oltásra, és arra kéri az embereket, minél többen regisztráljanak. 

 

Hamarosan sorra kerülnek és megkapják az oltást a védekezés irányítói a miniszterelnököt is beleértve. Gulyás elmondta, hogy más országokkal ellentétben sem a miniszterelnök, sem a kormány tagjai nem akartak a sor elején lenni, annak ellenére, hogy közérdek fűződne hozzá. Most azonban, hogy már tömegesen oltunk, ők is sorra kerülnek:

 

a jövő héten beoltják Orbán Viktort, aki, ha van rá mód, kínai vakcinát szeretne kapni.

 

Gulyás és a kormányinfó másik résztvevője, Szentkirályi Alexandra nem válogat: ők azzal oltatják majd be magukat, ami épp rendelkezésre áll majd.

 

Gulyás azt is elmondta, hogy a szavazókörökben nem lesznek oltópontok, erre elsősorban az egészségügyi intézményeket veszik igénybe, „egy hétvége alatt be tudunk oltani egymillió embert”. Gulyás szerint azonban nehezíti a helyzetet, hogy sokan időpontra is két-három órával korábban mentek, emiatt voltak tumultusok, így arra kér mindenkit, hogy ne érkezzenek órákkal az időpontjuk előtt.

 

Puskás Aréna és egészségügy

 

Azzal kapcsolatban, hogy a beoltottak az igazolás birtokában igénybe vehetnek-e majd szolgáltatásokat, Gulyás azt mondta, minden attól függ, hogy hogyan alakul a helyzet március 15-ig. A védettségi igazolásokat március elsejével kezdik el kipostázni, ami biztos, hogy

 

a védettségi igazolás egyelőre a karanténszabályok alól biztosít majd felmentést, minden más lehetőség a helyzet addigi alalukásától függ.

 

Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy nem tervezik elmozdítani Stummer Jánost, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnökét. Mint arról az Azonnali is beszámolt, Stummer kedden hozta nyilvánosságra, hogy a VIP-részleghez vezető alagút épül a Puskás Arénában, ahol a védett személyek és kiemelt vendégek közlekedhetnek.

 

Gulyás szerint Stummer semmi titkosat nem árult el, az Aréna eleve úgy kapta meg az engedélyt, hogy azt fél év múlva felül kell vizsgálni.

 

Ebből a felülvizsgálatból derült ki, hogy a gyalogosok mozgása akadályozza a kocsival érkező védett vendégekét, emiatt van szükség az alagútra – mondta el Gulyás. A változtatásra inkább a gyalogosok miatt van szükség, semmi titkos nincs a terv mögött, ezért nem tartják indokoltnak Stummer elmozdítását. Gulyás szerint ezzel Stummer csak Jakab balesetéről akarja elterelni a figyelmet: Jakab Péter kedden karambolozott, de nem ő vezette a kocsit, hanem Hajnády Kristóf, aki egy évekkel ezelőtti fotó tanúsága szerint Auschwitzban a győzelem jelét mutogatta.

 

A Puskás Aréba tervezett alagúttal vagy aluljáróval kapcsolatban az Azonnali is küldött kérdéseket: arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem lehetett már korábban, a Puskás építésekor tudni, hogy szükség van erre a bejáratra; milyen szempontokat vett figyelembe a felülvizsgálat, ami alapján most szükségesnek ítélték a megépítését, illetve hogy miért csak a héten került az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé a javaslat. A kérdéseinket azonban nem olvasták be, így nem kaptunk rájuk választ.

 

Gulyás szerint nem veszélyezteti az egészségügyi ellátást, hogy közeleg március elseje, vagyis az egészségügyi dolgozók új jogviszonyával kapcsolatos szerződések aláírásának a határideje. A kormány arra számít, hogy azt mindenki aláírja, és összességében hatékonyabb lesz az egészségügyi ellátás. A miniszter szerint történelmi lépés volt a paraszolvencia megszüntetése, a vitás kérdéseket megnyugtatóan rendezni fogják,

 

a 2022-es költségvetés nagy nyertese pedig az egészségügy lesz.

 

A kormány úgy gondolja, hogy az iparűzési adó felének a vállalatoknál hagyása határozottan jó döntés volt. Nem vitatják, hogy nehéz az önkormányzatok helyzete, de a kormány készen áll a tárgyalásra és hajlandó támogatást nyújtani az önkormányzatoknak, de azt szeretnék, ha ez kölcsönös lenne, és a gazdag önkormányzatok is kivennék a részüket a segítségben.

 

Hosszú idő után előkerült a bevándorlás is. Gulyás újságírói kérdésre elmondta, hogy növekszik a migrációs nyomás a határon, hogy az neki már-már 2015-öt juttatja eszébe, és bízik benne, hogy nem lesz hasonló a helyzet, mindenesetre biztosítják a határvédelmet. 

 

Orosz és kínai vakcina

 

Az orosz és a kínai vakcinákat érintő kérdésekkel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy Moszkvának egyelőre nincs miért magyarázkodnia, hiszen február végén derül csak ki hogy teljesítik-e, amit erre a hónapra vállatak. Gulyás szerint egyébként Moszkva jelezte, hogy ha lesznek is februárban csúszások, azt márciusban behozzák. Szentpéterváron is gyártanak majd vakcinát, a gyárat csütörtökön látogatják meg az OGYÉI munkatársai.

 

Azzal kapcsolatban, hogy még nem indult be az orosz vakcina itthoni gyártása, Gulyás azt mondta, hogy az erre kiszemelt gyár kapacitáshiánnyal küzd a jelenlegi szerződéses kötelezettségeinek teljesítése miatt, de a debrecenben felépítendő oltóanyaggyár megoldja majd a kapacitáshiány problémáját.

 

A kínai vakcinával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az engedélyezés során a mintaadagok átestek az NNK több hétig tartó vizsgálatán, és az NNK minden egyes gyártási tételt külön is bevizsgál, ezek a vizsgálatok azonban már rövidebb ideig tartanak. Márciusban és áprilisban fél-félmillió, májusban pedig 3,5 millió adag Sinopharm vakcina érkezik majd Magyarországra. Gulyás azt is elmondta, hogy

 

a gyógyszergyártókkal kötött szerződések minden olyan részletét nyilvánosságra fogják hozni, ami nem minősül üzleti titoknak.

 

Arra a kérdésre, hogy mely uniós országok és légitársaságok fogják elfogadni, ha azt egy uniós engedéllyel nem rendelkező vakcina alapján állítják ki, Gulyás azt válaszolta, hogy nincs még egységes szabályozás, de bízik benne, hogy nem lesznek politikai okok alapján dől majd el, hogy melyik légitársaság melyik igazolást fogadja el.

 

A kormányinfón szóba került Kósa Lajos és a csengeri örökösnő ügye is, amiben Gulyás szerint Kósa áldozat. A nyári időszámítás ügyében a magyar kormány közös uniós döntést várnak, ebben a kérdésben Gulyás indokoltnak látja az egységes uniós álláspont. 

 

Az Azonnali egyetlen kérdésére kapott választ a minisztertől: afelől érdeklődtünk, hogy pontosan hogyan segítünk – orvosokkal, ápolókkal vagy eszközökkel – a bajban lévő Szlovákiának. Gulyás a kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy eddig eszközökkel segítettük ki szlovák barátainkat: lélegeztetőgépeket küldtünk a galántai Szent Lukács kórházba.

 

NYITÓKÉP: A kormányinfó Facebook-élője

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás