A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

Szerző: Vass Csaba
2021.03.03. 09:40

Orbán Viktor azza fenyegetőzött, hogyha megtörténik egy, a Fidesznek a néppárti EP-frakcióból való kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítás, akkor távoznak az EPP-ből. A kormányközeli média már tényként kezeli Orbánék távozását.

A Fidesz kilép az Európai Néppárt frakciójából

A Fidesz elhagyja az Európai Néppártot, értesült a kormányközeli Magyar Nemzet napilap. Mármint az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját, az Európai Néppárt nevű európai jobbközép és kereszténydemokrata pártokat tömörítő pártcsaládban ugyanis egy ideje már fel van függesztve az Orbán-párt tagsága. Hogy a KDNP is kilép-e, nem tudni, igyekszünk megtudni. Ahogy azt is, hogy a frakcióból történő kilépést követően a pártcsaládból is távozik-e a nagyobbik magyar kormánypárt.

Mi az ürügy?

Az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciója szerda délelőtt vélhetpen megszavazza az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti módosítását, melynek értelmében az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén a kizárt tagot nemcsak a frakciótagsággal járó jogaitól fosztják meg, hanem ténylegesen ki is zárják a néppárti EP-frakcióból, de a módosítás ezzel egyidőben az egyéni tagság mellett egy egész delegáció tagságának megszűnésének lehetőségét is tartalmazza.

Magyar szempontból ez azért érdekes, mert decemberben az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Mivel Deutsch bocsánatot kért, ezért a kizárása elmaradt, viszont frakciótagsággal jogaitól megfosztották, ami azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva.

A mostani módosítás értelmében ha Deutsch Tamást kizárnák az EPP-frakcióból, akkor meglenne a lehetősége arra a frakciónak, hogy Deutsch mellett az összes többi fideszes tagját is kizárja sorai közül.

Mivel a módosítás nem tetszett a Fidesznek, ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetőjének, amelyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A szerdán 9:30-kor kezdődő néppárti tanácskozás közben robbant aztán a hír a magyar kormánymédiában: a Fidesz elhagyja a jobbközép erőket.

A Fidesznek leginkább azzal szabállyal volt gondja, melynek értelmében az Európai Néppártban mint pártcsaládban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kellene bocsátani az EP-frakcióban is. A magyar kormánypárt tagságát ugyanis csak a pártcsaládban függesztették fel, a Néppárt európai parlamenti frakciójában a fideszes EP-képviselők ugyanolyan teljes jogú tagok azóta is.

Volt, aki már kedd este búcsúzott

A Politico brüsszeli hírlevele arról írt, hogy mindeközben Győri Enikő fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának egyik néppárti tagja kedden este köszönetet mondott az EPP a bizottságában kollégáinak a közös munkáért, mivel állítása szerint ebben a bizottságban ez volt az utolsó ülése, mivel szerdán a frakció megszavazza majd a módosítást, és a Fidesz távozik majd a Néppártból. Markus Ferber, a bajor CSU EP-képviselője ezt követően köszönetet mondott Győri Enikő munkájáért, de megkérte a képviselőnőt, hogy a bizottsági munka során térjen vissza a gazdasági kérdésekre inkább, az EPP-vel történő szakítás témáját pedig inkább az annak megfelelő fórumokon vitassa meg.

NYITÓKÉP: Kovács Zoltán / Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek