+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. március 3. szerda, 09:40
Orbán Viktor azza fenyegetőzött, hogyha megtörténik egy, a Fidesznek a néppárti EP-frakcióból való kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítás, akkor távoznak az EPP-ből. A kormányközeli média már tényként kezeli Orbánék távozását.

A Fidesz elhagyja az Európai Néppártot, értesült a kormányközeli Magyar Nemzet napilap. Mármint az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióját, az Európai Néppárt nevű európai jobbközép és kereszténydemokrata pártokat tömörítő pártcsaládban ugyanis egy ideje már fel van függesztve az Orbán-párt tagsága. Hogy a KDNP is kilép-e, nem tudni, igyekszünk megtudni. Ahogy azt is, hogy a frakcióból történő kilépést követően a pártcsaládból is távozik-e a nagyobbik magyar kormánypárt.

 

Mi az ürügy?

 

Az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciója szerda délelőtt vélhetpen megszavazza az EPP-frakció belső szabályzatának helyenkénti módosítását, melynek értelmében az EPP-tagok frakcióból történő kizárása esetén a kizárt tagot nemcsak a frakciótagsággal járó jogaitól fosztják meg, hanem ténylegesen ki is zárják a néppárti EP-frakcióból, de a módosítás ezzel egyidőben az egyéni tagság mellett egy egész delegáció tagságának megszűnésének lehetőségét is tartalmazza.

 

Magyar szempontból ez azért érdekes, mert decemberben az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója megfosztotta minden frakciótagsággal járó jogától a fideszes Deutsch Tamást, mert a politikus a néppártiak EP-frakcióvezetőjének, a bajor Manfred Webernek szavait a Gestapo és az ÁVO jelszavaihoz hasonlította. Mivel Deutsch bocsánatot kért, ezért a kizárása elmaradt, viszont frakciótagsággal jogaitól megfosztották, ami azt jelenti, hogy Deutsch az EPP nevében nem szólalhat fel a Európai Parlament plenáris ülésein, és kvázi próbaidőre van bocsájtva.

 

A mostani módosítás értelmében ha Deutsch Tamást kizárnák az EPP-frakcióból, akkor meglenne a lehetősége arra a frakciónak, hogy Deutsch mellett az összes többi fideszes tagját is kizárja sorai közül.

 

Mivel a módosítás nem tetszett a Fidesznek, ezért Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Manfred Webernek, az Európai Néppárt EP-beli frakcióvezetőjének, amelyben jelezte, hogy a tervezett alapszabály-módosítás elfogadása esetén a Fidesz kilép a néppárti frakcióból. A szerdán 9:30-kor kezdődő néppárti tanácskozás közben robbant aztán a hír a magyar kormánymédiában: a Fidesz elhagyja a jobbközép erőket.

 

A Fidesznek leginkább azzal szabállyal volt gondja, melynek értelmében az Európai Néppártban mint pártcsaládban felfüggesztett pártok tagságát automatikusan szavazásra kellene bocsátani az EP-frakcióban is. A magyar kormánypárt tagságát ugyanis csak a pártcsaládban függesztették fel, a Néppárt európai parlamenti frakciójában a fideszes EP-képviselők ugyanolyan teljes jogú tagok azóta is.

 

Volt, aki már kedd este búcsúzott

 

A Politico brüsszeli hírlevele arról írt, hogy mindeközben Győri Enikő fideszes EP-képviselő, az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságának egyik néppárti tagja kedden este köszönetet mondott az EPP a bizottságában kollégáinak a közös munkáért, mivel állítása szerint ebben a bizottságban ez volt az utolsó ülése, mivel szerdán a frakció megszavazza majd a módosítást, és a Fidesz távozik majd a Néppártból. Markus Ferber, a bajor CSU EP-képviselője ezt követően köszönetet mondott Győri Enikő munkájáért, de megkérte a képviselőnőt, hogy a bizottsági munka során térjen vissza a gazdasági kérdésekre inkább, az EPP-vel történő szakítás témáját pedig inkább az annak megfelelő fórumokon vitassa meg.

 

NYITÓKÉP: Kovács Zoltán / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás