Az Európai Unió továbbra sem döntötte el, hogy legyen-e oltásútlevél

Szerző: Techet Péter
2021.02.25. 20:50

Csütörtökön videókonferenciát tartottak a tagállamok állam- és kormányfői. Annyi derült ki, hogy Ausztria és a dél-európai államok nem érték el egyelőre az izraelihez hasonló „szabad utazást” a beoltottak számára. De márciusban újra tárgyalnak róla.

Az Európai Unió továbbra sem döntötte el, hogy legyen-e oltásútlevél

Csütörtökön a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács videókonferenciát tartott, amin Charles Michel, a Tanács elnöke mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is résztvett.

A két legfontosabb témapont az oltások – és a vakcinák gyártásának – felgyorsítása, valamint annak kérdése volt, hogy a már beoltottak és azok, akik átestek már a kínai koronavíruson, legyenek-e kivonva a lockdown alól. Ezt már januárban felvetette a portugál, spanyol és görög kormány, a héten pedig Sebastian Kurz osztrák kancellár is azt mondta: Izraeli mintára, ahol a beoltottak és már kigyógyultak minden korlátozás alól mentesülnek (azaz szabadon is utazhatnak), az Európai Unióban is legyen „oltásútlevél”, amely szabad utazás tesz lehetővé.

Amint a csütörtök esti sajtótájékoztatón kiderült: egyelőre nem lesz ilyen. Charles Michel azt mondta, hogy tárgyaltak erről az állam- és kormányfők, de még „sok munka vár ránk”. Michel szerint tehát fenn kell még tartani a jelenlegi utazási korlátozásokat – amelyek alapvetően tagállami hatáskörben dőlnek eleve el –, azaz a belga politikus azt ajánlja:

„a nem szükséges utazásokról” le kell még mondani.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is azt mondta, hogy egy esetleges oltásútlevél kapcsán „sok kérdés még nyitott”. Elsősorban azt emelte ki, hogy politikailag el kell dönteni,

mire adhat egyáltalán egy ilyen dokumentum jogosultságot.

De kiemelte azt is, hogy „tudományos kérdések is még nyitottak”, ugyanis egyelőre még nem tudni, hogy a beoltottak tudnak-e tovább fertőzni, valamint eleve meddig áll fenn az oltás adta védelem.

Egy spanyol rádió újságírójának kérdésére Charles Michel kiemelte: az utazási szabályokat jelenleg a tagállamok szabályozzák, közös program egyelőre nincs. Az első cél az lehet, hogy a tagállamok egymás között osszák meg az oltási adatokat –

„és adjanak olyan más információkat, amelyek alapján egy oltási igazolás kiállítható”.

Charles Michel szerint azonban diszkrimináció veszélyét veti fel, ha előjogokat kapnak a beoltottak, de megígérte, „a téma az asztalon van, és márciusi találkozónkon megint téma lesz”. Michel azt kérte azonban, hogy közös európai fellépés legyen, „a különutakról” szeretné lebeszélni a tagállamokat.

Ursula von der Leyen azt is elmondta, hogy felgyorsítják az vakcinagyártást. A nyár elején nyílik a németországi Marburgban egy gyár, ahol évi egymilliárd vakcina is gyártható lesz, valamint a bizottsági elnök szerint már jelenleg 41 gyártó tudja a kapacitásait a kínai koronavírus elleni vakcinák gyártására átállítani.

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2020)

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek