+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 25. csütörtök, 20:50
Csütörtökön videókonferenciát tartottak a tagállamok állam- és kormányfői. Annyi derült ki, hogy Ausztria és a dél-európai államok nem érték el egyelőre az izraelihez hasonló „szabad utazást” a beoltottak számára. De márciusban újra tárgyalnak róla.

Csütörtökön a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács videókonferenciát tartott, amin Charles Michel, a Tanács elnöke mellett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is résztvett.

 

A két legfontosabb témapont az oltások – és a vakcinák gyártásának – felgyorsítása, valamint annak kérdése volt, hogy a már beoltottak és azok, akik átestek már a kínai koronavíruson, legyenek-e kivonva a lockdown alól. Ezt már januárban felvetette a portugál, spanyol és görög kormány, a héten pedig Sebastian Kurz osztrák kancellár is azt mondta: Izraeli mintára, ahol a beoltottak és már kigyógyultak minden korlátozás alól mentesülnek (azaz szabadon is utazhatnak), az Európai Unióban is legyen „oltásútlevél”, amely szabad utazás tesz lehetővé.

 

Amint a csütörtök esti sajtótájékoztatón kiderült: egyelőre nem lesz ilyen. Charles Michel azt mondta, hogy tárgyaltak erről az állam- és kormányfők, de még „sok munka vár ránk”. Michel szerint tehát fenn kell még tartani a jelenlegi utazási korlátozásokat – amelyek alapvetően tagállami hatáskörben dőlnek eleve el –, azaz a belga politikus azt ajánlja:

 

„a nem szükséges utazásokról” le kell még mondani.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is azt mondta, hogy egy esetleges oltásútlevél kapcsán „sok kérdés még nyitott”. Elsősorban azt emelte ki, hogy politikailag el kell dönteni,

 

mire adhat egyáltalán egy ilyen dokumentum jogosultságot.

 

De kiemelte azt is, hogy „tudományos kérdések is még nyitottak”, ugyanis egyelőre még nem tudni, hogy a beoltottak tudnak-e tovább fertőzni, valamint eleve meddig áll fenn az oltás adta védelem.

 

Egy spanyol rádió újságírójának kérdésére Charles Michel kiemelte: az utazási szabályokat jelenleg a tagállamok szabályozzák, közös program egyelőre nincs. Az első cél az lehet, hogy a tagállamok egymás között osszák meg az oltási adatokat –

 

„és adjanak olyan más információkat, amelyek alapján egy oltási igazolás kiállítható”.

 

Charles Michel szerint azonban diszkrimináció veszélyét veti fel, ha előjogokat kapnak a beoltottak, de megígérte, „a téma az asztalon van, és márciusi találkozónkon megint téma lesz”. Michel azt kérte azonban, hogy közös európai fellépés legyen, „a különutakról” szeretné lebeszélni a tagállamokat.

 

Ursula von der Leyen azt is elmondta, hogy felgyorsítják az vakcinagyártást. A nyár elején nyílik a németországi Marburgban egy gyár, ahol évi egymilliárd vakcina is gyártható lesz, valamint a bizottsági elnök szerint már jelenleg 41 gyártó tudja a kapacitásait a kínai koronavírus elleni vakcinák gyártására átállítani.

 

NYITÓKÉP: Európai Parlament (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás