Nem von der Leyen az első EB-elnök, aki kanapéra kényszerült ülni

2021.04.30. 09:08

Az Európai Bizottság német elnöke, Ursula von der Leyen szerint nemcsak EB-elnökként, hanem nőként is megalázták Ankarában. Elődje, Jean-Claude Juncker szerint azonban nem volt semmiféle protokolláris hiba a diplomáciai találkozón, hiszen EB-elnökként ő is többször ült kanapén.

Nem von der Leyen az első EB-elnök, aki kanapéra kényszerült ülni

Még három héttel az elhíresült sofagate után is felkapott téma a diplomáciai incidens. Április 7-én Törökország fogadta az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács belga elnökét, Charles Michelt, illetve az Európai Bizottság német elnökét, Ursula von der Leyent, azonban a házigazda török elnök, Recep Tayyip Erdoğan mindössze két székkel készült, így hármuk közül von der Leyen húzta a rövidebbet, és kényszerült végül a kanapéra.

Az ügynek hatalmas sajtóvisszhangja lett, és sorra jelentek meg a hírek, hogy ezzel Törökország megalázta az Európai Bizottság elnökét, illetve tiszteletlen volt az egész Európai Unióval szemben is. Az újdonsült olasz miniszterelnök, Mario Draghi szerint Erdoğan megalázta von der Leyent, és az olasz kormányfő egy sajtótájékoztatón diktátornak nevezte a török elnököt.

„Az ilyen – és nevezzük nevén őket – diktátorokkal mégis együtt kell működnünk, viszont őszintének kell lennünk a nézetek, vélemények, viselkedésmódok, a társadalmi elképzelések sokféleségének kifejezésében” – mondta az olasz miniszterelnök az incidens után. Nem sokat váratott a török válasz, akik elfogadhatatlannak minősítették Draghi szavait.

Úgy tűnt, hogy az incidens már lecsengőben van, amikor von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén szólalt fel a sofagateként elhíresült ügy kapcsán, és

a német EB-elnök elmondta, hogy megalázva érezte magát – és nemcsak a Bizottság elnökeként, hanem nőként is,

ezért szerinte még sok mindent kell tenni azért, hogy a nőket is egyenlő félként fogadják el mindenhol.

Másnap a török külügy szóvivője, Tanju Bilgiç reagált a Bizottság német elnökének szavaira, aki elmondta, hogy egyáltalán nem arról volt szó, hogy Ankarában nem nézik jó szemmel a női vezetőket, sőt: Törökország örül, hogy az Európai Bizottságot egy nő vezeti, ami szerintük egy fontos lépés a nők szerepvállalásának és az egyenlő jogaik eléréséhez. A szóvivő szerint az EU diplomáciai kéréseit követték, és hozzátette, hogy szerinte az Európai Bizottság és az Európai Tanács közötti harc miatt lett ilyen politikai visszhangja az incidensek.

Azonban mint arra a német konzervatív hetilap, a Junge Freiheit emlékeztet

nem von der Leyen az első EB-elnök, akinek nem jutott szék egy diplomáciai találkozón.

Egyrészt ha diplomáciai találkozón mind a Bizottság, mind az Európai Tanács elnöke jelen van, akkor nem a Bizottság elnöke az EU elsőszámú képviselője, hanem az Európai Tanács elnöke. Ilyenkor az ET elnökét úgy kell fogadni mint államfőt, míg a Bizottság elnökét úgy, mint egy kormányfőt – így pedig Törökországban Erdoğannal Michel volt egyenrangú, és nem a neme, hanem a betöltött pozíciója miatt.

Jean-Claude Juncker, korábbi luxemburgi miniszterelnök, illetve EB-elnök a Politiconak úgy nyilatkozott, hogy a protokoll szerint egyértelmű, hogy az ET-elnök az elsőszámú. Ezenkívül arra is emlékeztetett, hogy

EB-elnökként Juncker is többször foglalt helyet a kanapén, ha nem készítettek ki több széket, ha pedig igen, akkor az ET-elnök mellett foglalt helyet.

De akkor ki hibázott?

A protokoll szerint ugyan nem kell egyenrangú félként tekinteni az Európai Tanács, illetve az Európai Bizottság elnökét, azonban így is illik, ha mindkét félnek felkínálnak helyet, és egyenrangú félként jelennek meg.

Így egyrészt a vendéglátó felelőssége felmerül, azonban emellett nem árt megjegyezni, hogy a diplomáciai találkozón elhangzottak helyett a politikusok, illetve a sajtó is azzal volt elfoglalva, hogy protokolláris hibát vétett Anakara.

NYITÓKÉP: Volt alkalom, amikor mindenkinek jutott hely. Az EP-elnöke David Sassoli (balra), Charles Michel (b2) és Ursula von der Leyen beszélget a német kancellárral, Angela Merkellel 2020. július 8-án. FOTÓ: Etienne Ansotte © European Union 2020 – Forrás: EC

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek