Napirendre kerül egy EU-s egészségügyi bizottságban, hogy kaphatnak-e uniós vakcinaútlevelet a két keleti után egy nyugati vakcinával beoltottak

2021.09.19. 09:55

Egy egészségbiztonsági konzultációs testületen szó lesz a kérdésről, ezt válaszolta von der Leyen Ujhelyi Istvánnak. Az MSZP-s EP-képviselő szerint ebben a testületben kellene elérnie a magyar kormánynak, hogy a harmadik, nyugati oltás után kapjanak a magyarok uniós vakcinaútlevelet.

Napirendre kerül egy EU-s egészségügyi bizottságban, hogy kaphatnak-e uniós vakcinaútlevelet a két keleti után egy nyugati vakcinával beoltottak

Az EU Egészségügyi Biztonsági Bizottságában (HSC) meg fogják vitatni, hogy kaphatnak-e az uniós utazáshoz szükséges vakcinaútlevelet a két keleti után harmadik dózisként egy, az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinával beoltottak, ugyanakkor a keleti vakcinákkal való utazásról a tagállamoknak kell megállapodniuk az egyes országokkal

– ezt a írta válaszában mai Facebook-élő videója, illetve az az után az Azonnalihoz eljuttatott közleménye szerint a szocialista Ujhelyi Istvánnak Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EP-képviselő ezzel kapcsolatos kérdésére. A magyar ellenzéki politikus hangsúlyozta bejelentkezésében, hogy ebben a bizottságban ott ül a magyar kormány képviselete is, ezért szerinte ott kell majd „megharcolniuk azért, hogy az orosz és kínai oltóanyagot kapott magyarok utazhassanak.

Ujhelyi szerint ők figyelmeztették a kormányt korábban, hogy gond lesz a keleti vakcinákkal, aki azonban a „füle botját sem mozdította. Az ellenzéki politikus szerint a kétoldalú állami megállapodások terén sem halad jól a magyar kormányzat, ezért elmondása alapján több százezer magyar várja a helyzetére a megoldást.

Elmondása alapján ezért most a harmadik, nyugati oltással lehet áthidalni a helyzetet, ha azt a kormány „megfelelően felkészülve és támogatókat maga mellé állítva" el tudja érni annak elfogadását a testület előtt.

Konzultációs testület az Emmi-vel

A 2001-ben alapított, majd 2013-ban megerősített és formalizált HSC tagjai az adott országok egészségüggyel foglalkozó minisztériumai, így Magyarországról az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Alapvetően egy konzultációs testület, amelyben megosztják egymással és a Bizottsággal az egészségyi rendszerekkel kapcsolatos tapasztalatokat, elősegítve ezzel a koordinációt.

A magyar hatóságok által kiállított, uniós védettségi igazolás papír alapon és okostelefonos alkalmazásban digitális formában is elérhető július óta magyar és angol nyelven, az egész EU-ban közös vizuális megjelenést követve. Ezt egyébként az oltottak mellett a fertőzésen átesettek és az adott ország által meghatározottnál nem régebbi negatív PCR-teszt után is meg lehet szerezni.

Az eredetileg ellenzéki politikusok és a szakértők egy része által a keleti vakcinák megkérdőjelezett hatékonysága miatt javasolt harmadik,„erősítő oltást augusztus eleje óta lehet igényelni, a kormány ezt a vírusmutációkkal indokolta és elsősorban a koronavírus veszélyeztetettségi csoportjaiba tartozóknak, tehát az időseknek és a krónikus betegségben szenvedőknek ajánlották. A kérdésben nincs egyetértés a szakértők között, korábban erről a témáról itt írtunk részletesebben.

CÍMLAPKÉP: Embassy of Belgium in Vietnam / Facebook

Tarnay Kristóf Ábel
Tarnay Kristóf Ábel az Azonnali újságírója

Újságíró, jobboldali liberális gondolkodó, volt diákaktivista. Szereti a szabadságot, az alternatív rockot és a jó kraftsöröket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek