A Bizottság rendelt még a Johnson & Johnson vakcinájából, holott a gyártó az eddig megígért mennyiséget sem tudta leszállítani

Szerző: Petróczi Rafael
2021.07.07. 07:32

Idén június végéig a beígért 55 helyett csak 14 millió adagot szállított le az EU-ba a gyártó, a Bizottság most mégis további 36,7 millió adag lehívásáról döntött.

A Bizottság rendelt még a Johnson & Johnson vakcinájából, holott a gyártó az eddig megígért mennyiséget sem tudta leszállítani

Az Európai Bizottság élt azzal a jogával, hogy 36,7 millió adag, egydózisú, adenovírusalapú Johnson & Johnson-vakcinát berendeljen

nyilatkozta a vakcinát gyártó cég, a Janssen szóvivője kedd este, hozzátéve, hogy a további dózisokkal kapcsolatban még folynak a megbeszélések a Bizottsággal.

A gyógyszergyártóval egyébként még tavaly októberben kötött szerződést az uniós vakcinabeszerzésért felelős Európai Bizottság, amiben 2020 októberéig 200 millió adag vakcina leszállítását vállalta a Johnson & Johnson az európai piacra, és további 200 adag Johnson & Johnson-vakcinára opciós lehívási lehetősége van a Bizottságnak – ez utóbbival éltek most Ursula von der Leyenék.

Az Európai Gyógyszerügynökség 2021. márciusban engedélyezte is a vakcinát, és ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a gyártó elkezdje leszállítani a szerződésben vállalt vakcinamennyiséget.

Azonban a Johnson & Johnson egyelőre eléggé elmarad az ütemtervtől: annak értelmében

idén június végéig a 200-ból már 55 milliót le kellett volna szállítani – ehhez képest eddig az időpontig mindössze 14 millió adag vakcinát sikerült leszállítani.

Ebben leginkább a lelassult amerikai gyártási folyamat a felelős.

A Bizottság plusz vakcinákról lehívásáról szóló döntését magyarázhatja, hogy a Johnson & Johnson készítménye a korai kísérletek alapján erős és tartós védelmet ad a világon egyre inkább terjedő delta-variánssal szemben – igaz, a kísérleteket még csak kis elemszámú mintán végezték el, így messzemenő következtetéseket ezekből az eredményekből egyelőre nem lehet levonni.

NYITÓKÉP: Ursula von der Leyen bizottsági elnök EU-zászlós maszkban. Európai Bizottság / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek