Hollandia kész blokkolni a britekhez tartó AstraZeneca-szállítmányokat

Szerző: Petróczi Rafael
2021.03.23. 08:38

A holland kormány szerint nem lehet megengedni, hogy az EU-n kívüli harmadik országokba továbbra is szállítsák a brit-svéd gyártó vakcináit, miközben a kontinentális ellátást megfojtják.

Hollandia kész blokkolni a britekhez tartó AstraZeneca-szállítmányokat

Mint azt az Azonnalin megírtuk, egyre inkább kiéleződik a helyzet az Európai Unió és Nagy-Britannia között azon AstraZeneca-vakcinaszállítmányok miatt, amiket az Európai Bizottság szerint a britek a saját javukra visszatartanak, míg az uniós tagállamok nem kapnak belőlük. Mindezt úgy – a Bizottság álláspontja szerint –, hogy míg az Európai Unióból közel tízmillió adag vakcinát szállítottak az Egyesült Királyságba, addig a szigetországból egy darab sem érkezett az EU-ba.

Ezért aztán Ursula von der Leyen bizottsági elnök be is lengette, hogy ha nem sikerül megállapodni a britekkel a brit-svéd gyógyszergyártó cég szállítmányairól – amiről az Európai Gyógyszerügynökség múlt héten erősítette meg, hogy biztonságosak –, és ha nem változik az EU-ba érkező vakcinamennyiség, akkor

a Bizottság felfüggesztheti azon országokba (mint Nagy-Britannia, Izrael vagy Chile) a vakcinák exportját, akik az EU-hoz képest jobban állnak az oltáskampányukkal.

A vita – ami eleve azért jöhetett létre, mert az AstraZeneca komoly késésekben van az EU-nak a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállításában – már konkrét vakcinagyártó helyek kapcsán is megy: a brit kormány szerint a szigetországnak szánt AstraZeneca-vakcinákat visszatartják a hollandiai Leiden városában található Halix gyógyszergyárból. A britek azt követelik: azonnal szállítsák le a nekik szánt, ott elkészített oltóanyagot, azonban a Reuters információi szerint az EU-re erre nem hajlandó.

Miközben folyik az adok-kapok a britek és a Bizottság között, Boris Johnson brit miniszterelnök reménye az lehet, hogy az uniós vezetők a csütörtöki videókonferenciájukon a szigetország számára kedvező módon nem az exporttilalom alkalmazásáról fog dönteni. Amennyiben viszont mégis, úgy Hollandia kész arra, hogy eleget tegyen az uniós vezetők és a Bizottság döntésének – tudta meg a Politico a Mark Rutte vezette holland kormánytól.

„Ha egy ilyen (Nagy-Britannia és az EU közötti) megállapodás nem tud létrejönni az (AstraZeneca-szállítmányok körüli) késedelmek megosztásáról, és

a Bizottság az exporttilalom mellett dönt, úgy a holland kormány várhatóan követni fogja a bizottsági verdiktet”

– mondta a Politiconak egy holland diplomata, egyértelművé téve, hogy a Halix gyógyszergyárban legyártott AstraZeneca-vakcinákból a britek fiányit sem fognak látni, ha arra kerül a sor.

A holland diplomata azzal folytatta, hogy nem lehet hagyni odáig fajulni ezt a helyzetet, hogy az EU-n kívüli harmadik országokba továbbra is szállítják a brit-svéd gyártó vakcináit, miközben a kontinentális ellátást megfojtják.

„Ezzel mindenki veszítene. Ennek elkerülése érdekében Brüsszelnek és Londonnak az AstraZenecával együtt kompromisszumot kell kötnie a kontinensen előállított vakcinadózisokkal kapcsolatban.”

A vita ugyan úgy tűnhet, hogy a britek és az EU között folyik, egy uniós diplomata szerint azonban a probléma sokkal inkább az AstraZenecával kötött szerződésekkel van: „Az EU-nak és Nagy-Britanniának is érvényes, de egymásnak ellentmondó szerződése van az AstraZenecával, a kettőt egyszerre betartani nem lehet.

Az egyik szerződés teljesítése a másik megszegését jelenti.”

Ez leginkább abból adódik, hogy a britek és a Bizottság teljesen más szellemben, más jogi felfogás mentén kötöttek szerződést a brit-svéd gyógyszergyártóval, amiben a britek jobban ki tudják kényszeríteni a megrendelt vakcinamennyiség leszállítását, mint a Bizottság – ezt részletesen is megírtuk.

Mostanra azonban az uniós források értékelése szerint fordult a kocka: tekintve, hogy a britek azoktól a vakcinaszállítmányoktól is nem kis mértékben függnek, amelyek az EU-ból érkeznének, az exporttilalommal a Bizottság teremtett magának egy komoly zsarolási potenciállal bíró lehetőséget, ami a briteket teszi érdekeltté a helyzet megnyugtató rendezésében.

NYITÓKÉP: Mark Rutte holland kormányfő nyilatkozik még a koronavírus-válság előtt. Mark Rutte / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek